EDİRNE'NİN İLÇELERİ

UZUNKÖPRÜ'NÜN KÖYLERİ-1 (Kavacık ve Hamitli) Bu sayımızdan itibaren Uzunköprü'nün köylerini kuruluş tarihleriyle birlikte tanıtıyoruz. KAVACIK: Kavacıkköyü,Uzunköprü'ye

KÜLTÜR SANAT 19.11.2015 13:26:00 0
EDİRNE

Köyde 1924 Yılı öncesinde Yunanlıların ve Bulgarların yaşadığı bilinmektedir. Bunlardan kalma kuyu ve dibekler halen köyde mevcuttur. Köy halkı 1924 yılı mübadelesi ile birlikte Yunanistan’ın Drama İli’nin Ladikoz ve Langaza köylerinden gelen göçmenlerdir. Langaza Köyü, ulu önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ün çocukluğunun geçtiği ve okul ders kitaplarında anlatılan dayısının tarlasında karga kovaladığı yerdir. Köy halkının bir kısmı, Romanya sınırları içerisinde Silistre Sancağı’ndan ve bir kısmı da Bulgaristan’ın Kırcaali ve Koşukavak kentlerinden 1937 yılında göç ederek köye yerleşmiştir. Köyün eski zamanlardaki isminin “Çeşmebaşı” olduğu bilinmektedir. Cumhuriyet rejimi ile birlikte ise şimdiki ismi olan “Kavacık” ismi verilmiştir.

 

Köyün geleneksel yemekleri, keşkek, kaçamak, katmer böreği, gözleme, lokma ve çeşitli et yemeklerinden ibarettir. Köy 300 hane olup, nüfusu 985 kişidir. Kavacık Köyü Edirne İline 72 km., Uzunköprü’ ye 8 km. uzaklıkta olup, Edirne-Çanakkale Devlet Karayolu üzerinde bulunmaktadır. Salarlı, Hamidiye, Dereköy, Hasanpınar Köyleri Kurtbey Beldesi’ne sınırdır. Köy 20.760 dekar araziye sahip olup, 3.831 adet parseldir. 1.400 dekar yerleşim alanı, 14.050 dekar işlenir arazisi bulunmaktadır. 2943 dekar Orman Arazisi, 627 dekar Mera, 1740 dekar hazine, çalılık ve köy tüzel kişiliğine ait arazidir. İşlenir arazilerin 600 dekarı D.S.İ. tarafından yapılan göletten, 900 dekarı da yer altı ve doğal sulardan olmak üzere toplam 1.500 dekar alanda sulu tarım yapılmaktadır. Geriye kalan yaklaşık 12.500 dekar alanda ise kuru tarım yapılmaktadır.

KAVACIK’TA 6 ADET ÇELTİK FABRİKASI BULUNUYOR

Köy idari sınırları içerisinde 6 adet çeltik fabrikası, 2 adet ayçiçeği ham yağ fabrikası, 1 adet yem fabrikası ve 2 adet un fabrikası olmak üzere tarımsal ürün işlemeye yönelik toplam 11 adet fabrika faaliyet göstermektedir. Bunun dışında, küçük ölçekli sanayi statüsünde 5 adet kaportacı, 3 adet marangoz, 1 adet hizar, 2 adet demirci, 3 adet  berber, 2 adet terzi, 2 adet mobilya ve koltuk döşemecisi, 1 adet oto elektrikçisi ve 1 adet elektrikçi, 1 adet beton büz imalatçısı, 1 adet motif taşı imalatçısı, 1 adet peynir işletmesi, 1 adet akaryakıt istasyonu, 1 adet kum ve çakıl ocağı işletmesi, 2 adet lokanta ve 4 adet kahvehane olmak üzere toplam 31 adet işletme mevcuttur.Oldukça zengin bir ekonomiye sahip olan Kavacık Köyünde özellikle süt ve besiciliğe yönelik büyükbaş hayvancılık oldukça gelişmiş olup köy halkının en önemli geçim kaynaklarından biridir. 2 adedi büyükbaş ve 1 adedi de büyük ve küçükbaş olmak üzere 3 adet büyük çaplı hayvancılık işletmesi faaliyet göstermektedir. Köyde toplam 850 adet büyükbaş hayvan bakılmakta ve günlük olarak mevsimsel şartlara göre 4.000-4.500 litre süt üretimi yapılmaktadır. Küçükbaş hayvan adedi ise 1.812’dir.  550 adet arı kovanı mevcut olup, zati ihtiyaç ve ticari amaçlı bal üretimi yapılmaktadır. Köyde 5.200 m2. bahçe içerisinde biri 1948 yılında, diğeri ise 1993 yılında Devlet-Millet İşbirliği projesi kapsamında olmak üzere iki ana binadan oluşan İlköğretim Okulu mevcut olup, Dereköy ve Hamidiye Köyü öğrencileri de Taşımalı Eğitim Projesi kapsamında taşınmaktadır. Köyün içmesuyu ve kanalizasyon şebekesi mevcuttur.

Hamitli,Uzunköprü ilçesine bağlı tarihi köylerdendir. Hamitli köyü, 1356 yılında Osmanlı şehsadesi Süleyman Paşa Çanakkale boğazından Rumeli'ye geçerek Gelibolu, Bolayır, ve Tekidağ yörelerini aldı. Akıncı beylerden Evronos, Hacı İl bey ve Paşayiğit bey komutasındaki kuvvetler Malkara, Hayrabolu, Keşan ve ipsala'yı aldılar. Bu dönemde Uzunköprü henüz kurulmamıştı. Kır eşkiyasının barındığı ormanlık, bataklık bir bölge idi. Bu bölgede sadece Çokköy (Çöp köy), Baflı (Pehlivan köy), Harala (Altınyazı) yerleşim alanları vardı. Ergene'nin batısı ve kuzeyi Dimetoka'ya bağlı bölgelerdi.Rumelide yeni alınan bu kasaba ve köylere Bursa, Karesi (Balıkesir), Saruhan (Manisa) ve Çanakkale'den Türkmen ve yörük aşiretleri getirilerek Salarlı, Kurtbeyli, Balabanlı, Alici (Alıç), Maksutlu, Harmanlı, Çavuşlu, Dereköy, Kırkavak, Hataplı (Beykonak), Çokköy (Çöpköy), Malkoç, Karacasalih (Kırcasalih), Kestanbolu (Yağmurca), Sultanşah, Değirmenci, Çakmak, Sığırcalı, Bulduklu (Bıldır), Turnacı,Yenice ve Görece köylerini kurdular.

HAMİTLİ OSMANLI RUS SAVAŞI SONRASI KURULMUŞ

Bu köyler dışındaki köylerin çoğu 1828-29(Osmanlı-Rus),1853-56(kırım savaşı) 1877-78 Osmanlı-Rus savaşından sonra göçler sonrası oluşmuş köylerdir.İşte Hamitli köyü de bu dönemlerde kurulmuştur.köyün kurulduğu dönemde Osmanlı padişahı 2.Abdulhamit tir(Saltanatı: 1876-1908 Babası, Abdülmecid Han - Annesi: Tir-i Müjgan Sultan Doğumu: 21 Eylül 1842 Vefatı: 10 Şubat 1918 ).Muhacır komisyonları kurdurarak göçmenlerin iskanlarına çalışmıştır.Hamitli bölgesinede 2.Abülhamit’in bu komisyonları aracılığıyla göçmen iskan edilmiş,2.Abdulhamit’e ithafen köyün adı Hamitli köyüdür.Aynı zaman da köye gelen göçmenlerin bir kısmı yunanistanın Gümülcine şehrinin Hamitli köyünden olduğundan ve Trakyada ki yunan göçmenleri arasında bu bölge (hemitli) bilindiğinden hamitli köyü yerine halk ağzında çokça emitli veya Hemitli şeklinde söylenmiştir.Günümüzde hala böyle söyleyenlerde vardır.

ROMALILAR TRAKYA EYALETİNİ BURADA KURDU

İ.Ö 44-46'da Roma İmparatoru Klavdius tüm Trakya'yı ülkesine katarak "Trakya eyaleti" adı ile bir Roma eyaleti durumuna getirdi. Klavdius döneminde Trakya eyaletinde iki koloni bulunuyordu. Bundan sora gelen imparator Traianus altı koloni kenti daha kurdurmuş ve bunların ekonomilerini geliştirmeleri yönünde önemli katkılarda bulunmuştur.Uzunköprü ilçesine 20 Km. mesafede eski köy, Hamitli ve Çakmak Köyleri arasındaki Hamitli harabeleri olarak bilinen ören mevkiinde Roma imparatoru, Traianus Plotinopolis kentini kuruyor.Batı kaynakları Uzunköprü'yü Plotinopolis olarak gösterirler. Esasında bu kent Uzunköprü'ye 20 Km. uzaklıktadır. Uzunköprü XV. Yüzyılda Türkler tarafından kurulmuş öz ve öz bir Türk kentidir.

ERGENE OVASI TAM BİR ZAHİRE AMBARI İDİ

Roma İmparatorları Plotinopolis kentine çok önem vermişlerdir. Ergene ovası adeta zahire ambarı durumunda idi. İsa'dan sonra II ve III. yüzyıllarda yöre Romalıların en parlak dönemlerinden birini görmüştür. İsa'dan sonra IV. Yüzyılda Trakya, Roma devletinin rakip imparatorlukları arasındaki Hun, Got, Ostrogot ve Vizigotların saldırılarına sahne olmuştur. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Edirne iline 55 km, Uzunköprü ilçesine 8 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi mevcuttur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak atıldurumda olması nedeniyle kullanılmamatadır. Köy halkı yetkililerden Sağlık ocağına günün koşullarına göre hizmet verecek şekilde düzenlenerek hizmete açılmasını bekliyor. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon mevcuttur.Köyün ekonomisi tarım, hayvancılık, arıcılık,meyvecilik ve sebzecilik ağırlıklıdır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN