EDİRNE'NİN İLÇELERİ

UZUNKÖPRÜ UZUNKÖPRÜ'NÜN ÜNLÜLERİ Ahmet Hilmi Ergeneli (Siyasetçi Eski Edirne Milletvekili)1887yılında Uzunköprü'de doğdu ve 12 Ocak, 1955 yılında İstanbul'da vefat etti. Mülkiy

GÜNDEM 16.11.2015 11:21:00 0
EDİRNE

Ahmet Suphi Furat  22 Şubat 1940 yılında Uzunköprü’de dünyaya geldi.1961  yılında İ.Ü Edebiyat Fakültesi'nin o zamanki adıyla Arap-Fars Filoloji'sinden mezun oldu. Ertesi yıl (1962) aynı fakültenin adı geçen filolojisinde asistan olarak göreve başladı. 1966 yılında el-Hatib el-İskafi ve Kitab el-Mecalis'i adlı çalışmasıyla Arap Dili ve Edebiyatı dalında doktor oldu. "al-Mubarred, Arap Filolojisindeki yeri, dil ve edebiyat hakkındaki çalışmaları" adlı doçentlik tezini1971 yılında tamamladı.1978 yılında profesör oldu. Bu sefer "el-Firuzabadi'nin el-Sıhah'ı Tenkidi" adlı bir profesörlük tezi hazırlamıştı.

 Kitapları: 1-al-Hatib al-İskafi ve Kitab al-Mecalis’i 571 sayfa, birinci bölüm (s. 1-177), Türkçe. İkinci bölüm (s. 178-571) Arapça metin. Doktora tezi, basılmamıştır.2-al-Mubarrad, Arap Filolojisindeki yeri, dil ve edebiyat hakkındaki çalışmaları. 131 sayfa, 1971. Doçentlik tezi, basılmamıştır.3-al-Firuzabadi’nin es-Sihah’ı Tenkidi (birinci bölüm 91 sayfa; ikinci bölüm Arapça metin: Mecma su’alat min Sihah el-Cevheri, 50 sayfa), 1978. Profesörlük tezi, basılmamıştır.el-İktirah fi ilm el-usul en-nahv (dil felsefesi), es-Suyuti, İstanbul, 1978.4-Taşköprülü-zade ve eş-Şeka’ik en-nu’maniye fi ulema ed-devle el-Osmaniye’si, İstanbul, 1985,5-Arap Edebiyatı Tarihi I (Başlangıçtan XVI. Asra Kadar), İstanbul, 1996.6-Arap Edebiyatı Tarihi II, İstanbul, 2007.

Gürsel Aksel ( Eski Milli Futbolcu ve Teknikdirektör) 1938 yılında  Uzunköprü’de doğdu. 13 Ekim 1978 yılında Rize’de vefat etti. Türk eski millî futbolcu, Teknik direktör. Kulüp takımları kariyeri,Manisa Gençlikspor'dan Göztepe'ye transfer oldu, aralıksız 17 yıl bu takımda oynadı ve 11 yıl kaptanlığını yaptı. Millî formayı 15 kez giydi. Futbolu 1972'de bıraktıktan sonra antrenörlük yaptı.13 Ekim 1978'de Rizespor'u çalıştırırken bir benzin istasyonundaki patlama sonucu hayatını kaybetti. İzmir'in sembol futbolcularından biri oldu ve Göztepe Stadı'na adı verildi.

Millî takım kariyeri:5 kez millî takımlara çağrılan Gürsel Aksel, 2 kez Türkiye U-21 ve 3 kez de Türkiye A forması olmak üzere toplam 5 kez millî formayı giymiştır ve müsabakalarda 1 gol kaydetmiştir.[1] Bun karşılaşmalardan hariç 12 kez Türkiye Ordu Millî Takımı için oynamıştır.

Erdal Kesebir(Siyasetçi) 1955 yılında Uzunköprü’de dünyaya geldi. Türk siyasetçi İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü mezunudur. Kahramanmaraş Türkoğlu Lisesi, Ankara Anıttepe Lisesi, Almanya Bochum Hauptschule, İzmit Özel Seymen Lisesi, İstanbul Özel Beyhan Aral Lisesi Öğretmenlikleri, Özel Dershane Öğretmenliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi XIX. ve XX. Dönem Edirne Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Fuat Seyhun (siyasetçi)(d. 1917 yılıda Uzunköprü’de doğdu. 29 Ekim 1970 yılında Kırıkkale’de favat etti. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunudur. Gülhane Hastanesinde İhtisas yapmıştır. İstanbul Eczacılar Birliği Laboratuvarı İdari ve Sorumlu Müdürlüğü, Kırıkkale Eczanesi sahipliği, Kırıkkale Kızılay Başkanlığı, Türk Hava Kurumu Fahri Murakıplığı, Kızılay Genel Sekreterliği, TBMM IX. ve X. Dönem Ankara Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Gültekin Gülkan (Tiyatro ve Sinema Sanatcısı ve Eski Edirne Milletvekili)) 20 Mart 1949 yılında Uzunköprü’de dünyaya geldi.Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümünü bitirmiş olan Gültekin Gülkan 1974 yılından beri Ankara Devlet Tiyatrosunda görev almaktadır.1974 yılında başlayan Kaynanalar dizisinde Şerafettin'i canlandırmıştır. Evli ve 2 çocuk babasidir ve TBMM 14. dönem ve TBMM 15. dönem Edirne milletvekili Veli Gülkan'ın oğludur. 1974-1988 yıllarında Kaynanalar dizisinde oynadı.

Hüseyin Bağcı:( Akademisyen) 29 Aralık 1959 Uzunköprü’de doğdu.Öğretim üyesi, profesör. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı.İlkokul ve ortaokulu Uzunköprü Atatürk ilköğretim, liseyi Uzunköprü Lisesinde okuyan Bağcı, Alman Konrad Adenauer Derneği'nin eğitim bursuyla 1979 yılında gittiği Almanya’da Bonn Üniversitesi’nde yüksek öğrenimini tamamlamış ve doktora çalışmaları için 1988 Mart ayında Türkiye’ye dönmüştür. “Demokrat Parti Döneminin Dış Politikası” konulu doktora tezi ile 1992 yılında doçent, 1998 yılında ise profesör olmuştur. ODTÜ tarafından 2000'de yılın en başarılı akademisyeni ve 2005'te yılın profesörü ödüllerine layık görülmüştür. Almanca ve İngilizce bilmektedir.Türkiye’de televizyon ve radyolarda dış politika konusunda yorumlar yapmaktadır. 4 kitabı bulunmaktadır.

Muazzez Ersoy(Devlet Sanatcısı) Muazzez Ersoy’un esas adı Hatice Yıldız Levent, (sahne ismiyle Muazzez Ersoy’ismiyle çıkmış ve meşhur olmuştur ve bir daha ismi bu ismi kullanmaya başlamıştır. Ersoy,9 Ağustos 1958  yılında Uzunköprü’de doğdu. Klasik Türk müziği sanatçısı. 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığı'nın tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı ünvanına 1998'de  lâyık görülen sanatçı "Kraliçe"  takma adıyla  bilinir. Sanatçı 2006 yılında Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü'nün “iyi niyet elçisi”  seçilmiştir.Çocukluğu ve gençlik yılları İstanbul'un Kasımpaşa semtinde geçen  sanatçının müzikle ilgilenmesinde en büyük etken annesinin müziğe olan ilgi ve sevgisi oldu. Annesinin bu tutkusu sanatçıyı gençlik yıllarında etkisi altına aldı ve ortaokulu bitirdikten sonra öğrenimini müzik dersleri alarak sürdürmeye karar verdi. İrfan Özbakır ve Baki Duyarlar gibi müzik hocalarından dersler aldı. Sanatçı «tezgahtarlık» yaparak  kazandığı birikimlerini müzik dersleri için harcadı. 1974 yılında küçük yaşta evlendi ve iki yıl evli kaldı. Bu evlilikten Ender isminde bir oğlu oldu. Eşinden ayrıldıktan sonra müzik dersleri almaya devam etti.

Kariyeri: Kariyerinde ilk olarak 1982 yılında İstanbul Pembe Köşk Gazinosu'nda assolist olarak sahneye çıktı. Bu arada 1985 yılında TRT Ankara Radyosu'nun açmış olduğu sınava katıldı ancak kazanamadı. 1989 yılında TRT Ankara Radyosu şeflerinden değerli üstat Cahit Ünyaylar'la çalışmaya başladı. Ersoy, 1990 yılında TRT'ye gönderdiği, yorumu kendine ait olan altı eserle denetimden geçti ve ekranlardan da dinleyicilerine seslenmeye başladı.

İlk yılları:Muazzez Ersoy, ilk olarak Seven Olmaz ki adlı albümüyle dinleyicileriyle buluştu. Ardından ikinci albümü Herşeyim Sensin yayınlandı. Daha sonra Raks Müzik ile anlaşarak Sizi Seviyorum adlı çalışmasıyla büyük başarı kazandı. Bu albümde Selçuk Tekay ve Ali İhsan Kısaç gibi sanatçılarla çalıştı.

Nostalji serisi:

İkinci albümü Sensizlik Bu ile satış rekorları kıran Ersoy, bu çalışmadan itibaren müzikal çalışmalarını Ali İhsan Kısaç'la yürütmeye başladı. Klasik Türk Müziği'nin "Taçsız kraliçesi" olarak bilinen .Muazzez Ersoy, Nostalji 1 adlı albümüyle müzikseverlerin kalbinde yer etmiş nostaljik parçaları yeniden yorumlayarak bir ilke imza attı. Düzenlemelerini müzisyen Osman İşmen'in yaptığı albümde "Kalbimi Kıra Kıra", "Yemenim de Hâre Var", "Adını Anmayacağım" ve "Sevemedim Karagözlüm" gibi onaltı bilinen şarkılar yer aldı. Türk Müziği'nde ünlenmiş Selahattin Pınar, Saadettin Kaynak gibi müzisyenlerin yanında Orhan Gencebay ve Suat Sayın gibi sanatçıların eserlerini seslendirdi. Albüm tüm ülke çapında başarı kazanarak satış rekorları kırdı. Nostalji 1'in kazandığı başarıyı takiben dinleyicilerinin beğenisine sunulan Nostalji 2 ve Nostalji 3 de müzikseverlerce beğenilerek önceki albümlerin başarısını tekrarladı. "Aşkın Kanunu", "Gözleri Aşka Gülen", "Oyun Bitti", "Zor Dostum Zor" ve "Kıskanırım" gibi eserler sanatçı tarafından bu albümünde yeniden yorumlanmıştır. Sanatçı kısa bir süre sonra Nostalji 4 ve Nostalji 5 albümlerini bir arada hayranlarına sundu. Muazzez Ersoy, albümlerde yine sevilen türkü ve şarkıları yorumladı. CD ve kaset formatında yayınlanan albümlerin yanında, bir de hediye olarak Nostalji 6 albümü verildi. Bu şekilde üç albümün bir arada satışa çıkmasıyla birlikte bir ilke daha imza atılmış oldu. Türkiye'de ilk defa bir sanatçının üç adet albümü bir paket halinde çıkmış oldu. "Nostalji 6" albümünde Muazzez Ersoy, Klasik Türk Musikisi'nin yıllandıkça güzelleşen eserlerini yorumlayarak Şekip Ayhan Özışık, İsmail Dede Efendi, Veli Dede, Erol Sayan gibi müzisyenlerin saygısını sunmuş oldu.12 albümden oluşan Nostalji serisi müzikseverlerin ilgisine mazhar olarak on beş milyonun üstünde bir satış sayısına ulaştı. Özellikle 1995-2000 yılları arasında vergi rekortmeni oldu. Sanatçı birçok altın ve platin plakla ödüllendirildi Birçok kuruluş tarafından çalışmaları ödüllendirilen Muazzez Ersoy, 1998 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının önerisiyle dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından "Devlet Sanatçılığı"yla ödüllendirildi. 2005 yılında Birleşmiş Milletler mülteciler yüksek komiserliği tarafından iyi niyet elçisi ünvanını aldı. Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde çeşitli yıllarda "TSM En İyi Kadın Sanatçı" kategorisinde ödüller kazandı.

 Müzikal tarzı :Oldukça yüksek satış rakamlarına ulaşan Nostalji serisinden önce orijinal şarkılar olan "Kal Bu Gece" ve "Anlaştık Mı" adlı şarkılarıyla bilinen sanatçı, Nostalji serisinden de daha önce yorumlanmış "Kalbimi Kıra Kıra", "Severek Ayrılalım", "İntizar", "Sevemedim Karagözlüm", "Aşkın Kanunu" ve "Güz Gülleri" gibi şarkılarıyla akıllarda yer edinmiş, Klasik Türk müziği sanatçısı Muazzez Abacı ve Bülent Ersoy'a olan sevgisinden dolayı sahne ve sanat hayatındaki adı olarak "Muazzez Ersoy" ismini kullanmıştır. TRT Müzik de yayınlanan "Yıldız Akşamı" programında televizyon izleyicisiyle uzun süre buluşmuştur.Bir ara  TGRT'de Çarkıfelek yarışma programını da sunan sanatçı şu an Türkiye’nin gözde sanatcılarının başında yer almaktadır. 

Hazırlayan/Seyit SÜREN