Çöpten elektrik üretilecek

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, başkanlığını yaptığı Edirne Katı Atık Birliği'nin hayata geçirdiği Katı Atık Bertaraf Tesisleri'nin, yapımı devam ediyor. İl Genel Meclisi ?

GÜNDEM 12.11.2015 14:33:00 0
Çöpten elektrik üretilecek

Türkiye’nin en işlevsel tesisinin Edirne’ye yapıldığına değinen Gürkan, “Tesisin ihale bedeli KDV bedeli 13 milyon 800 bin liraydı. İnşaatı Yapan firma 7 milyon 777 bin lira teklif verdi. Firma, yüzde 44’e yakın bir kırımla aldı burasını. Türkiye’deki en ucuz yapılan tesis desek yanlış söylemiş olmayız. 3 lottan oluşuyor burası. Arazinin yapısının nedeniyle 1. Lot 40-50 yıla kadar depolama süresi olacak. Atık Su Arıtma Ünitemiz var. Almanya’dan bir arıtma sistemi geliyor. Onun havuzları yapılıyor. Biriken çöplerden sızan sular hiçbir şekilde doğaya karışmayacak. Bu sular özel borularla bu çöp sızıntıları arıtma tesislerine ulaştırılacak ve bu sular burada arıtılacaktır. Arıtılan sular Hıdırağa Deresi’ne verilerek, vatandaşın kullanması sağlanacak” dedi.
“ÇÖPTEN ELEKTİRİK ÜRETECEĞİZ”
100 metre kare kapalı alanda çöplerin ayrıştırılmasının yapılacağına değinen Gürkan, “Buradaki çöplerden gübre elde edebileceğimiz bir kompost tesisimiz var. Çöpten gübre elde edeceğiz ve ayrıca bir süre sonra biriken çöpten de elektrik enerjisi üreteceğiz. Ayrıştırdığımız çöp, ürettiğimiz gübre ve elektrikle para kazanan bir tesis olacak” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade eden Gürkan, “Edirne’de 3 katı atık birliği vardı. İl Genel Meclisi bir karar alarak buraya üye oldu. Bütünleşik bir yönetim sergiledik. Edirne köyüyle, kentiyle katı atık tesislerinden yararlanacak. Tıbbı Atık Bertaraf Tesisleri’ni de buraya ekleyeceğiz. Ve dört dörtlük bir tesis kazandıracağız. Ortak kurduğumuz bu tesis Türkiye’de bir ilk olacak. Köylerimizdeki çöpler de bu tesiste bertaraf edilecek. Edirne Belediyesi olarak sadece merkezde değil çevre ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımızın da en büyük sorununa çözüm bulmuş olacağız. Bizler, Edirne’yi sadece kent merkezi olarak değil, Edirne’yi bir bütün olarak düşünüyoruz ve çalışmalarımızı bu doğrultuda yürütüyoruz ”dedi.
Gürkan ayrıca, söz konusun tesiste yaklaşık 40 kişinin de çalışacağını ifade etti.