Klasik müzik rüzgarı

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, çıktıkları turnenin 3'ncü ayağında Edirneli klasik müzikseverlerle buluştu. Orkestraya piyanosuyla eşlik eden dünyaca ünlü sanatçı İdil Biret, Tü

GÜNDEM 12.11.2015 14:09:00 0
Klasik müzik rüzgarı

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), ‘Kampüste Senfonik Akşamlar’ projesi kapsamında çıktıkları turnenin Tekirdağ ve Kırklareli’nin ardından Edirneli klasik müzikseverler ile buluştu. Doğuş Grubu ana sponsorluğunda Bahçeşehir Koleji salonundaki ücretsiz konsere müzikseverler yoğun ilgi gösterdi. Salon tamamen dolarken, orkestraya dünyaca ünlü piyanist İdil İbret de eşlik etti. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şefi Rengin Görkem, bir ülkenin medeniyet kriterlerinin en önde gelenlerinden birisinin senfoni orkestrası olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Serhat şehri Edirne’de olmaktan çok büyük mutluluk duyuyoruz. Uzun yıllardır ilk kez tarihi, sanat ve kültür dolu şehrimizde olmak bizim için büyük onur kaynağı. Göstermiş olduğunuz yoğun ilgi için çok teşekkür ederiz. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, yalnız Türkiye’nin değil, dünyanın en önde gelen sanat kurumlarından birisi. Tarihi bakımından Avrupa’nın birçok sanat kurumundan çok daha eski bir tarihi var. Yalnız Ankara’da değil, hem Anadolu’nun dört bir köşesinde ve uluslararası alanda ülkemizi büyük bir gururla temsil eden, en köklü sanat kurumudur. Senfoni Orkestrası bir ülkenin medeniyet kriterlerinin en önde gelenlerinden birisidir. Bütün sanat kurumlarıyla birlikte. Konserimize dünyaca ünlü piyanistimiz, yıllar boyu uluslararası bütün konser salonlarında ülkemizin adını gururla duyuran, en önde gelen sanatçılarımızdan İdil Biret bizlerle birlikte oluyor."

Yaklaşık 1.5 saat süren konserde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, sanatseverlere unutulmaz bir klasik müzik gecesi yaşattı.

KLASİK MÜZİKTE SEYİRCİ SIKINTIMIZ VAR
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na piyanosuyla eşlik eden dünyaca ünlü sanatçı 73 yaşındaki İdil Biret, Türkiye’de çok iyi müzisyenler yetişmesine rağmen, konser verecek seyirci sıkıntısı yaşandığını söyledi. Türkiye’deki klasik müziğin son durumunu değerlendiren Biret, "Bizim memlekette şuanda fevkalade yetenekli insanlar yetişiyor. Çok iyi genç piyanistler, kemancılarımız var. İnsanı iftihar ettiriyor fakat dinleyici daha fazla olması lazım. Bütün problem dinleyici olmadığı için fevkalade yetişen genç insanlar konser verme imkanı bulamıyorlar. Bu çok önemli ve daha aktif bir şekle gelmesiyle ve üniversiteler başta olmak üzere her yerde konser imkanları sağlamakla olacak. Çünkü dinleyici isterse insan gidiyor ve çalıyor. Başka türlü maalesef çok hazırlıklı oluyor gençlerimiz ama netice alamıyorlar. Çünkü konser yok, bence en büyük sorunumuz" dedi.

Klasik müziğin 200 yıldır ülkemizde var olduğunu ve bundan çekinilmemesi gerektiğini kaydeden Biret, "Bu müzik bizim memleketimizin bünyesinde en az 200 senedir var. Onun için bu bize mal olmuş bir şeydir" diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın, Edirne’nin ardından Çanakkale ve Balıkesir’de konserlerine devam edeceği belirtildi.