İlelebet Cumhuriyet

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Çerkezköy'ün düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

GÜNDEM 29.10.2015 15:46:00 0
İlelebet Cumhuriyet

Tören öncesi Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, tören alanını dolduran vatandaşlara Türk bayrağı dağıttı. İddiaya göre Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu'nun seçim propagandası olur gerekçesiyle izin vermemesi nedeniyle Akay, törende konuşma yapamadı. Akay, belediyenin sosyal medya hesabından yaptığı görüntülü açıklama ile vatandaşların bayramını kutladı.

TEBRİKLER KABUL EDİLDİ

Cumhuriyetimizin 92 yıl kutlamaları Kaymakamlık makamında, tebrikat töreni ile başladı. Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 3'ncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal  tebrikleri kabul etti. Tebrikat töreninin sona ermesinin ardından kutlamalar Cumhuriyet Meydanında devam etti. Üstü açık olan askeri cipin üzerine çıkan Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 3.Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay halkı selamladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

TRİBÜNE ÇIKMADILAR
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a törenler sırasında konuşmasına izin verilmediği gerekçesiyle CHP Çerkezköy İlçe Birol Öztürk ve parti üyeleri ile CHP’li Belediye Meclis üyeleri protokol tribününe çıkmayarak alınan karara tepki gösterdi ve törenleri vatandaşların arasında izledi.

HALK OYUNLARI GÖSTERİ SUNDU
Törenleri izlemeye gelen yaklaşık 15 bin kişi ellerindeki Türk Bayraklarını sallayarak coşkuya ortak oldu. Kutlamalarda Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları topluluğu dans gösterisi yaptı. Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay yaptı.

SIRTLARINI DÖNDÜLER
Kaymakam Metin Kubilay konuşmasını gerçekleştirdiği sırada CHP İlçe Yönetimi ve Belediye Meclis üyeleri, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay'a törenlerde konuşma hakkı verilmemesini kürsüye sırtlarını dönerek protesto ettiler.
92'NCİ YILIN HEYACANI YAŞIYORUZ
Cumhuriyetin 92'nci yılını kutlamanın mutluluk, coşku ve heyecanı yaşadıklarını belirten Kubilay, "19 Mayıs 1919'da Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlatıp, 29 Ekim 1923 tarihinde de ‘Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare şekli, Cumhuriyet idaresidir’ diyerek ilan ettiği Cumhuriyet Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. Cumhuriyetin ilanı, milletimizin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından birisidir. Cumhuriyet, milli hayatı bitmiş sanılan büyük bir milletin yurdumuzun her köşesini sulayan kanlarının bedeli, özgür ve bağımsız yaşama isteğimizin sembolüdür.

Cumhuriyet, milletimizin bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğinin ifadesi ve birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğimizde olmaz denileni başardığımızın ispatıdır. Cumhuriyeti ayakta tutan yegane kuvvet, milletin kendisidir. Milletimiz, Cumhuriyeti benimsemiş ve bütün değerlerine sımsıkı sarılmıştır. ‘Egemenlik Kayıtsız, Şartsız Milletindir’ ilkesi, devletin ve rejimin temelini oluşturmaktadır.Türk Milleti'nin kanı, canı ve sonsuz emekleriyle kurulan Cumhuriyetimizi sonsuza değin yaşatmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin 92’nci yılını ve ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünü bir kez daha kutluyor, Büyük önder Atatürk, silah arkadaşları ve canlarını Vatan uğrunda feda eden Aziz Şehitlerimizi rahmetle, Kahraman Gazilerimizi de minnet ve şükranla anıyorum."

AKAY'A SLOGANLI DESTEK
Kaymakam Kubilay'ın konuşmasının ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında yapılan resim, kompozisyon, şiir, basketbol, voleybol branşları dereceye girenlere ödüllerini protokol üyeleri verdi. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay öğrencilere ödüllerini vermek için geldiği sırada  CHP İlçe Yönetimi tarafından alkışlandı ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’, ‘Çerkezköy seninle gurur duyuyor’ sloganları atarak konuşma yapamayan Akay'a bu şekilde destek verdiler.
ASKERLER BÜYÜK ALKIŞ ALDI
Ödül töreni sonrası öğrencilerin ve askeri birliklerin resmi geçi töreni yapıldı. Tören alanını dolduran vatandaşlar, askerleri uzun süre alkışladı. Tören geçişinin ardından kutlamalar sona erdi.

BUGÜN SİYASET YOK

Tören sonrası Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, gazetecilerin konuşma yapamaması ile ilgili soruya cevap verdi. Kubilay, “Bugün iki şey söylüyoruz. İlki atalarımız Çerkezköy’ü kurtarmış, mücadele etmiş. Bir tek şey daha söylüyoruz. Yaşasın Cumhuriyet. Haddimizi bildiğimiz kadar, 29 Ekim Bayramı’nın ne olduğunu da biliriz. Siyasetin ne zaman yapılacağını da çok iyi biliriz. O yüzden bugün siyaset yok. Bugün Cumhuriyet var. Hepinize iyi bayramlar” dedi.
KONUŞMA FIRSATI BULAMADIM
Akay, kutlamalarda konuşma yapamadığı için, bayram konuşmasını Çerkezköy Belediyesi'nin sosyal medya hesabına yüklenen video paylaşımı ile yaptı. Akay, şunları söyledi: "Çok değerli hemşerilerim hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Bugün 29 Ekim. Bugün hem ülkemiz hem de Çerkezköy’ümüz için tarihi bir gün. 92 yıl önce kurulan cumhuriyetimizi bugün coşku ve heyecanla kutluyoruz. Bugün aynı heyecanı Çerkezköy’ümüz içinde yaşıyoruz. Bugün düşman işgalinden kurtuluşumuzun 93. Yılı. Alışılagelmişin dışında bugün yapılacak olan törende konuşma fırsatı bulamadığımız için bende bugünün anlamına istinaden duygu ve düşüncelerimi bu şekilde ifade etmek durumunda kaldığımı belirtmek istiyorum. Çerkezköy’ümüz 93 Harbi’nden belediyemiz kurulana kadar eski adı Türbe dere olarak anıldı ve 1911’de belediyemiz kurulduktan sonra 1912-1913 yıllarında Bulgar 1920 ve 1922 yılları aralarında yunan işgali altında kaldı ve 29 Ekim 1922’de düşman işgalinden kurtuldu Çerkezköy’ümüz. Ben bu topraklar için mücadele eden şehit olan atalarımıza minnet ve şükran duygularımı sunuyorum. Büyüyen ve gelişen Çerkezköy’ümüz bugün 3 organize sanayi bölgesi 400’ün üzerinde sanayi kuruluşu yüzlerce esnafı 10 binlerce iş gücü emeği ile çalışan vatandaşı ile ülkemizin en önemli sanayi kentlerinden biri haline geldi. Gelişimini hızla sürdüren Çerkezköy’ümüze geçmişten bugüne hizmet eden herkese bir kez daha teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum. Biz bugün sizlerle birlikte Çerkezköy’ümüzü gelecek nesillerimize ve çocuklarımıza daha güzel bir Çerkezköy bırakmak için mücadele ediyoruz ve bugün diğer adı Cumhuriyet kadını, erkeği, genci ve yaşlısı ile yokluk içinde bir milletin varoluş günü bugün. 19 Mayıs 1919 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün önderliğinde başlayan ve tarihte örneği olmayan bir bağımsızlık mücadelesi. Birlik ve beraberlik içerisinde bir milletin neler yapabileceğinin en önemli örneği bugün. Komşularımızda yaşananları gördükten sonra bize bu güzel ülkeyi cumhuriyeti kazandıran şehitlerimize ve Atatürk’ümüze bir kez daha minnet ve şükran duygularımızı ifade etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ben bir kez daha Çerkezköy’ümüzün düşman işgalinden kurtuluş gününün kutluyorum. Milletimizin birlik ve beraberliğimizin sonsuza dek devam etmesini diliyorum. Başta ulusal kurtuluş mücadelemizin lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü ve bu topraklar için şehit olanları bir kez daha minnetle anarak tüm hemşerilerimin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutluyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Yaşasın Cumhuriyet.
Haber/Seyit SÜREN