Edirne'nin İlçeleri

Keşan Maltepe:Keşan ilçesine bağlı tarım ve hayvancılıkla uğraşan şirin bir köydür. Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yok. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri Ed

KÜLTÜR SANAT 27.10.2015 10:42:00 0
Edirne

 Mercan:Keşan ilçesine bağlı tarihi köylerden biridir. Mercan köy ismini köyde bulunan Mercan Dede yatırından almaktadır. Evliyadan olan bu zat hakkında kesin bilgi yoktur. Rivayete göre 15. asır da bölgede yaşamıştır. Yine rivayet odur ki o zamanlar köyden üç yaşlı kişi eşleri ile birlikte hac vazifesini yapmak için Hicaz’a gitmeye niyetlenirler. O zamanlar hacca gitmek binek hayvanlarıyla aylar sürmektedir.Hazırlıklar sürerken, bu muhterem zat rüyasında aksakallı ulu birini görür, ve ona;"Hacca gitmekten vazgeç, bak köyün yakınından dere geçmekte olduğu halde insan ve hayvanat için içilebilir. Su köye çok uzaktan eşek sırtında testilerle taşınmaktadır, eğer köye içme suyu getirir ve çeşme yaptırırsan bu senin için daha hayırlıdır."der.Sabah olunca rüyasını karısına anlatan muhterem, karısının da onayını alarak hacca gitmekten vazgeçer. Hac için biriktirdiği parayı köye vererek su getirmelerini ister. Tüm köy halkı ile beraber diğer hacca giden iki kişi ve eşlerini dualar eşliğinde yolcu eder.Köylü bu parayla köye 4-5 km uzaklardaki bir su kaynağından suyu köye getirmeye başlarlar ancak tam köye ulaştırdıkları halde çeşme yapmak için para yetmez. Çok üzülen muhterem konuyu hanımına açınca, hanımı ona:"Üzülme bey; al mercan kolyemi köye ver satıp çeşmeyi yaptırsınlar"der.Mercan kolyenin parası ile çeşme yaptırılır ve köy suya kavuşur. Köylü bundan sonra yaşlı muhtereme Mercan Dede, çeşmeye Mercan Çeşme, suyada Mercan su denilmeye başlanır.Birkaç ay sonra, hacca giden iki aileyi köyün girişinde köylü ile birlikte karşılayanlar arasında Mercan Dede’de bulunmaktadır. Hacdan dönenler Mercan Dede’yi görünce: "Sen ne çabuk gelmişsin, bizde sizi yolda kaybedince geride kaldınız zannettik"derler. Köylü hep bir ağızdan onun hacca gitmediğini, köyde su ile uğraştığını söyleyince :"Olur mu bizden sonra oda hacca yanımıza geldi, hatta biz ona'Hani hac için ayırdığın parayı köye su için vermiştin nasıl geldin?'dediğimizde o da bize:"Hanımın mercan kolyesi sayesinde geldik.'dedi." derler.

ŞİFALI SULARA SAHİPTİR

 Köylü bunu duyunca Mercan Dedenin evliyadan olduğunu anlarlar ve ellerini öperler. O zamanlar hacca gidenlerin hatırasına köyün girişine "Hacılar Ezanı" denen taşlar dikilmektedir. İşte hicaz’a gitmediği halde Mercan Dede ve karısı için de hacılar ezanı dikilir. Ölünce de mezarı yaptırdığı çeşmenin yanına defnedilir ve yıllarca her gün mezarına ibriklerle mecan suyu bırakılır. Rivayettir ki bırakılan su ile Mercan Dede abdest aldığından testilerde su her gün boşalmaktaymış.1990'lı yıllarda köye emekli bir kişi yerleşir köyün yakınına ev yaptırır. Su olmadığı içinde yakınları araştırarak bir su bulur ve ondan içmeye başlar. Yıllarca şeker hastası olan bu kişi İstanbul’a doktor kontrolüne gittiğinde doktorlar şaşırır. Çünkü şeker düzeyi mucizevi bir şekilde normale dönmüştür. Nedeni araştırılınca bu su olduğuna kanaat getirilir. İşte artık unutulmuş olan mercan su tekrar bulunmuş ve şifasını göstermiştir.Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Edirne’ye 127 km, Keşan’a 17 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Mahmutköy: Keşan ilçesinin zengin köylerinden biridir. Edirne’ye 127 km, Keşan’a 17 km uzaklıktadır. Köyün yemekleri kuzu çevirme ve peynir tatlısıdır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisinde bulunmaktadır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım ürünleri; buğday, ayçiçeği, pancar, çeltik, domates, biber, patlıcan, salatalık, karpuz, kavun, kabak, üzüm, erik, elma, armut ve kirazdır. Köyde geçmişte ilköğretim okulu bulunmaktaydı; ancak, köyün şehre göç vermesi nedeniyle okulun önce orta, sonra ilk kısmı kapatıldı. Şu anda Çamlıca ve/veya Keşan'a devam etmektedirler. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır.Köyde  Sağlık ocağı bulunmaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Yapımı 2011 yılının Temmuz ayında yapılan birde  Gölete sahiptir. Gölet Mahmutköy sınırlarında ve Manastır mevkiindedir. Yapılan bu gölet yaklaşık 1500 dönüm arazinin kapalı sistem sulanmasını gerçekleştirmekte ve bereketli topraklarında daha çok ürün almasını sağlamaktadır.

 Orhaniye: Keşan ilçesinin en çok süt üreten köylerinin başında gelmektedir. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım,hayvancılık ve sebzeciliğe dayalıdır. Keşan köyleri içinde ayni zamanda büyükbaş hayvancılıkta da önde gelen köylerdendir. Türkiye'de bilinen tüm süt ve süt ürünleri üreticileri köyden süt almaktadır.  Son yıllarda arıcılıkla uğraşanların da sayılarında artış vardır. Ayrıca 600 dönüm üzerine kurulu, tarım araştırma istasyonu da bulunmaktadır. Köyde modern çiftçiliğe açık olunduğundan hemen her evde traktör, iki biçerdöver, balya makineleri, mısır ve çayır biçme makineleri mevcuttur. Köyün hemen yakınına inşa edilen sulama göleti ve var olan yeraltı suları sayesinde sulu tarım oranı son yıllarda büyük bir artış göstermiştir. Köy, Keşan-Enez kara yolu kenarında ve buradan başlayıp köy meydanına kadar uzanan ortada düz tek bir cadde ve bu caddeyi dik kesen sokakların etrafında, kuzey doğuya bakan hafif bir eğime sahip alanda, geniş bahçeler içinde yönleri genellikle güneye bakan evlerden kurulmuştur. Köyde dere karşısı denen dümdüz bir alandan ibaret olan mera önceleri harman yeri olarak da kullanılırdı. Alan düz olması sebebiyle eskilerde askeri manevralarda ve daha yakın zamanlarda zirai mücadelede kullanılan pervaneli uçakların iniş-kalkış yapabildikleri bir pist olarak kullanılmıştır. Bu alanda yer alan köyün diğer girişi olan yol boyunca, "Galatasaraylılar Lions Kulübü" ve TEMA vakfı tarafından ağaçlandırılmış ve mera ıslah çalışmaları yapılmıştır. 2006 yılında, Keşan'da konuşlu bulunan Tugay Komutanlığınca, köyün okulu, yolları, köy meydanı camisi, futbol sahası yeniden düzenlenmiştir. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık evi bulunmaktadır. Ayrıca 2 restoran ve 3 de kahvehane bulunmaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. köyün bir diğer adı Todoriç'tir. Köy Keşan a 24 km'dir. Köye ulaşım sorunu yoktur. Her saat başı Keşan köy garajından kalkan ve köyden geçen Enez arabaları mevcuttur. Köye atama düşünen öğretmen arkadaşlar rahatlıkla geliş gidiş yapabilirler ayrıca köyün öğretmen servisi vardır. Konaklamak içinde Keşan merkezde ev kiralayabilirler.

Şabanmera: Keşan ilçesinin tarihi köylerindendir. Şabanmera halkı 1877 yılındaki Osmanlı Rus savaşında Bulgaristan’dan buraya göç etmek zorunda kalmışlar. bulgaristanda odun kömürü imal ederek geçindikleri için şimdiki yerlerindeki ormanlık alan bu göçmenlere cazip gelmiş ve şimdiki yerlerine yerleşmişler.Bu köyün arazisi göçden önce yerleşimi olmayan boş bir meraydı ve şaban adlı yaşlıca birine aitti. vefatından önce araziyi göçmenlere miras etti. o yüzden buraya şabanın merası denirdi. tabii bu isim yerleşimden sonra zamanla şabanmera köyü oldu.  yemekleri küllü mısır yemeği katmer. Edirne’ye 140 km, Keşan’a 30 km uzaklıktadır.Ayrıca Yayla sahiline de 7 km mesafededir. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisinde bulunmaktadır.Şabanmera Köy ekmeği son yıllarda doğallaığı ve hijyenliği ile tatilcilerin tercihi olmuş, köy kadınları için çocuklarının eğitimi için çok ciddi ekonomik katkı olmuştur.Ekonomisi tarım,hayvancılık,meyvecilik ve sebzeciliğe dayalıdır.

Sazlıdere : Keşan’ın trizme katkı sağlayan köylerinden dir. Tarım ve hayvancılıkta köyde ileri durumdadır.Keşan’a 35 km uzaklığında bulunan Sazlıdere, Saros körfezinin bir manada ucunda bir mevkide yer almaktadır. “Üç Adalar” diye bilinen Saros adalarının doyumsuz manzarasına, karşı kıyıdaki Gelibolu Yarımadası’nın doğası kadar tarihiyle de ruh bulan silueti eşlik eder. Edirne’nin Saros’daki kıyılarının en doğusundaki yerleşimi olan Sazlıdere’den itibaren konumlanmış dantel gibi kıyılar, Saros’un kuzey kıyılarını çizerek en batıdaki Enez ilçesine doğru uzanır.Sazlıdere’ye Keşan yönünden ulaşmak istiyorsanız, halk arasında Çanakkale yolu diye dillendirilen Keşan-Gelibolu devlet yolunu tercih etmelisiniz. Yolun 25. Kilometresinde yol tabelası size 10 km sonra sizi karşılayacak olan Sazlıdere’yi işaret edecektir.Eğer ki, Sazlıdere’ye Gelibolu yahut Şarköy yönünden gelecekseniz, Keşan yönünde Koru Dağı’na tırmanmazdan evel körfezin ağzından sola Kocaçeşme-Adilhan-Sazlıdere yönüne dönen tabelaları kaçırmamaya bakın. Bu bölge Evreşe Altı olarak bilinen, sığ, zaman zaman gerisinde bulunan deniz seviyesindeki ovayı basan bataklık yapısıyla Saros Körfezi’nin en uç kısmını oluşturur. Bu yola girdikten sonra denizden birkaç kilometre içerideki Adilhan Çanakkale il sınırındaki son yerleşim sayılırken, hemen komşusu olan Sazlıdere Köyü Edirne’ye bağlıdır. Körfezin hemen ağzında kuzey kıyılarına yakın konumlanmış üç adacık bulunmaktadır. Üç Adalar, Kaşık Adası, Hayırsız Ada vb…isimlerle bilinen adalar uzun yıllar bu bölgede yapılan uluslar arası Nato tatbikatlarının hedef tahtası olmuştur. Top atışları için üzerine çizilen nişangahlar bugün bile görülebilmektedir. Koru Dağları’ndan Evreşe Ovası’na inerken adaların doyumsuz manzarası sizi alıp götürecek çok doğal güzelliğe sahiptir.Bu manzaranın en iyi izlenebileceği yerlerin başında Keşan’ın Sazlıdere Köyü gelmektedir. Adilhan yönüne doğru denizin peynir gibi kireç kayalıkları şekillendirdiği kıyıların hemen gerisinde, Koru Dağı’na doğru yükselen çam ormanları uzanır. Çamların denizi görmenize müsaade ettiği aralıklarda Saros ışıl ışıl yanmakta, doyumsuz “Üç Adalar” manzarası bu seyiri katmerlemektedir.Bu yolu tercih etmişseniz; yer yer denize yaklaşan, kimi zaman çam ağaçları kimi zaman ise tarlalar arasından kendine yön arayarak Sazlıdere’ye oradan da Gökçetepe yönüne uzanan stabilize ve toprak yollar, buraya gelecekler için sürüş emniyeti gerektirir. Keşan yönünden geliyorsanız yol bir parça daha düzgün, Sazlıdere sapağından sonra ise  önceleri bozuk asfalt bir yapıya sahipti ancak iki yıl önce yol asfalt kaplama yapılmıştır.

KÖYDE BALIKÇILIKTA İLERİ DURUMDA VE DALIŞ TUTKUNLARI İÇİNDE TERCİH EDİLEN BİR YER

Sazlıdere kıyıdan 2 km içeride kurulu çok şirin bir köydür. Buna karşılık, denize kavuştuğu mevkide, genelde yazlık siteler şeklinde bir yapılaşmaya sahip bir sahil mahallesi oluşmuştur. Tarım ve hayvancılık ile geçinen köy halkı, bir parça balıkçılık ile de uğraşmaktadır.

Son yıllarda yöreye olan ilgili Sazlıdere’nin turizmde de kendine gelecek aramasının önünü açmıştır. Yörede köy merkezinde ve sahil mahallesindeki yazlıklarda, el yordamıyla yürüyen pansiyonculuk faaliyetlerinde artış gözlenmektedir.Denize girilebilen Sazlıdere Koyu, yer yer kayalık bir kumsala sahiptir. Buna karşılık küçük koylar arasında kısa kumsallar bulabiliyorsunuz. Temiz, dingin bir denizi olan Sazlıdere, dalış tutkunları için de keşifler barındırıyor.

 Sazlıdere Mutlaka görülmesi gereken eşsiz güzelliğe sahip bir  yer

Yöredeki kısıtlı turizm faaliyetleri göz önüne alındığında, bu konuda Sazlıdere’ye yeni önermeler sunan,  katkı sağlayan bir lezzet durağından bahsetmemiz gerekir. Burada bulunan  Restaurantlarda, Sazlıdere sahil mahallesinde, koyu yüksekten gören bir tepede kurulu bir lezzet durağıdır. Keşan’ın meşhur “Satır Et”inin başını çektiği bir et ve Saros’un dingin sularının barındırdığı çeşitliliği bulabileceğiniz balık mutfağı ön planda yer almaktadır.

2004 Yılından bu yana hizmet veren  buradaki Kayabaşı Restaurant, yoldan teraslar halinde yükselen bir tepede yer alıyor. 300 kişilik kapasiteye sahip mekan, 200 kişilik manzarasıyla doyumsuz bir verandalı kapalı mekan ile, teraslara serpiştirilmiş 200 kişilik kamelyalı ünitelere sahip. Burası ailenizle rahatlıkla ziyaret edebileceğiniz, doğayla iç içe, deniz ve orman bütünlüğünde yemeklerinizi iştahla yiyebileceğiniz, eşiniz dostunuzla kaçıp sabah kahvaltılarınızı yapacağınız ve akşam şen kahkahalarla kahvenizi  keyifle yudumlayabileceğiniz  çok güzel bir mekan.Zaman zaman bir çok  ünlü sanaycılarında ziyaret ettiği bu mütavazi mekan. Sazlıdere’ye gitmişken bir kahve içimi dahi olsa bu eşsiz güzelliğe sahip mekana uğrayıp, doyumsuz Saros manzarasını seyretmeniz büyük bir keyif verecektir.  

Hazırlayan/Seyit SÜREN