EDİRNE'NİN İLÇELERİ

Keşan Köyleri- Akhoca köyü ve Altıntaş köyü Akhoca, Edirne ilinin Keşan ilçesine bağlı Pomaklarında yaşadığı tarihi bir köydür.

GÜNDEM 22.10.2015 16:47:00 0
EDİRNE

AKHOCA TARİHİ:  Akhoca Köyü’nün Pomaklardan önceki asıl yerlilerinin Gacallar (Gacal Osman ve Gacal Mustafa) olduğu söylenmektedir. İlk yerleşim yerleri İsmağil Ağa’nın yeri denilen bu günkü Halil İbrahim Gördebil,  İsmet Gördebil ve Hüsamettin Gördebil’in oturduğu arsalardır.

Eski bir yerleşim bölgesi  olan Akhoca’nın nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Pomakların, 1877 yılında bugünkü Bulgaristan’ın Dobruca – Dubrevsi nahiyesinden geldikleri söylenmektedir.O bölgeden göç eden 1700 civarında nüfusun bir kısmı Çanakkale ilinin Biga ilçesinin bir köyüne, bir kısmı Denizli ili Nazilli ilçesine, bir kısmı da Edirne ili Keşan ilçesinin Akhoca, Orhaniye (Todoriç) ve Koruklu köylerine yerleşmiştir.

AKHOCA KÖYÜ PLANLI YAPILANMIŞ BİR KÖY

Akhoca köyüne 1877 yılında gelen Pomaklara, oturdukları evleri, devletin köyde yaşayan ak sakallı hocadan satın aldığı, sonrada parselleyip dağıttığı söylenmektedir. Bu nedenle Akhoca köyü çevre köylere  göre  biraz daha planlı görünmektedir.

1950 yılına kadar 30 hane civarında olan köyün, komşu Şabanmera köyü yüzünden 60 haneye çıktığı bilinmektedir. 1950’li yıllarda komşu Şabanmera köylüleri Akhoca merasında bulunan ve bir çiftlik yeri olan Beylik mera bölgesini işgal edip kendileri kullanmaya başlıyor. Bu nedenle Akhocalılarla kavga ediyorlar. Şabanmeralılarla başa çıkamayan Akhoca köylüleri muhtar aracılığı ile Keşan kaymakamlığına başvurup köye muhacir yerleştirilmesini istiyorlar. Bu istekleri uygun bulunup 1951 yılında Akhoca köyüne 30 hane muhacir yerleştiriliyor .Gelen bu muhacirlerin Beylikmera’daki çiftlik yerine yerleştirilmesi düşünülüyor . Akhocalılar buna karşı çıkıyor ve muhacirlerin köyün girişine yerleştirilmesinin daha uygun olacağını belirtiyorlar.

Muhacirler köyün girişine yerleştiriliyor ve Şabanmeralıların zapt ettiği Beylik meradaki arazi de bu muhacirlere dağıtılıyor. Uzun süre birbirine kırgın duran bu köyler, zamanla bu olayları unutup yaşamlarına dostça devam etmektedirler. Beylik mera denilen yer 20 hane kadar insanın yaşadığı bir çiftlikmiş. Orada yaşayanlar sıtma ile başa çıkamadığından Koyuntepe, Mahmutköy ve Kıskapan’a göç etmişler.

NEDEN  AKHOCA ? Burada iki gacal hane ile aksakallı bir imam yaşıyormuş. Ak sakallı imam bugün (2007) Süleyman KARATAŞ’ın oturduğu arsada oturuyormuş. Pomakların yerleştirildiği arsalar Aksakallı hocanın arazisiymiş. Bu arazi devlet tarafından hocadan satın alınıp parsellenmiş ve gelen Pomaklara dağıtılmış. Daha sonraları ak sakallı imam Yayla köyüne giderken öldürülüyor. Ak sakallı imamın yaşadığı bu köyün adı da “Akhoca” olarak kalıyor.

AKHOCA 15. YÜZYILIN İLK YARISINDA OSMANLILARA GEÇTİ

Akhoca köyü ilk olarak Keşan’a akın eden trak ve perslerin saldırısına uğramış ve daha sonra yunanlılar tarafından ele geçirilmiştir. Köy 15. yüzyılın ilk yarısından itibaren Osmanlının eline geçmiştir. Köyde ilgililer tarafından halen keşfedilmeyen bir kale bulunmaktadır.Burada Kontros adında bir krallık kurulduğu söylenmektedir. Birçok altın ve madeni paralar bulunmuştur. Halen de köylüler tarafından bu çalışmalar devam etmekte ve verilere ulaşılmaktadır. Mevkiide çanak çömlek kalıntıları, gemi demiri ve halatlarına, ayrıca daha birçok tarihi eserlere rastlanmaktadır. Köye yakın mevkide kurulan krallığın başında bulunan kişi dindar yani islamiyete yakından bağlıymış. Bilindiği gibi o zamanlardaki insanların sözlerini geçirmesi yani ağa, bey, padişah olması onun sakalından, başından, gösterişinden belli olurmuş. Başta bulunan bu kişi de oraya gittiğinde yaşlıymış ve bembeyaz pamuk gibi yere kadar sakalları varmış. Ve insanları hep korurmuş. Nasihatlar verip onları yetiştirmiş. Daha sonra da bu kişi ölünce köyü onun kurmuş olmasından dolayı köye Akhoca ismi verilmiştir. Akhoca köyü,Edirne’ye 138 km, Keşan’a da 28 kilometre  uzaklıktadır.

ALTINTAŞ KÖYÜ

Altıntaş köyüde   Edirne ili Keşan ilçesine bağlı Pomakların da yaşadığı köydür. Bir kısmı Drama’ dan  bir kısmıda radibostan’dan Keşan’a göç ederek gelen Pomaklar tarafından kurulmuştur.1924  Mübadelesinde Drama’dan gelen göçmenlerin büyük bir bölümü Pomak asıllıdır.Geldikleri köylere göre isimlendirilirler.Kız alıp verme yoluyla akrabalık ilişkileri olduklarından göç sırasında ve göçten sonra birlikte hareket etmişlerdir.

SELANİK’İN DRAMA İLÇESİNDEN GELDİLER

Atalarımızın geldiği yerler tarihte Selanik ili Drama ilçesinin Bük Nahiyesinin köyleri olup  bu köyler  Pomak atalarımızın geldikleri köylerdir. Göç hazırlıkları bir ay sürmüş. At arabaları ile yanlarında getirecekleri eşyaları Drama’ya tren istasyonuna taşımışlar.

Tren ile Uzunköprü’ye oradan da Keşan’a gelmişler. Grubun ileri gelenleri İskan görevlileri ile yerleşebilecekleri bir köy araştırmaya başlamışlar. Keşan!ınAltıntaş köyünde Rumlardan kalan boş evlere yerleşmişler. Tekrar geri dönecekleri umudu olduğundan boş ev bulunmasına rağmen akrabalar kalabalık haneler şeklinde evlere yerleşmişler. Mübadele zamanı diğer göçmenler gibi kişi başına çok az  arazi verilmiştir. Getirdikleri davarlarla  geçimlerini sürdürmüşlerdir.Günümüzde ekonomik yönden Keşan’ın iyi olan köylerinden biridir.

Hazırlayan/Seyit SÜREN