300 yıllık özlem sona erecek

Edirne Merkez'e bağlı Küçükdöllük Köyü ve 12 köy, yıllardır meydana gelen sel ve su taşkınlarından kurtuluyor. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, köyün içerisinden geçen ve Ergene Nehriâ€?

GÜNDEM 7.10.2015 16:12:00 0
300 yıllık özlem sona erecek

Edirne’de, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından sel ve su taşkınlarını önlemeye yönelik Edirne’de toplam 13 köyde dere ıslah, kanal, sulama kanalları ve köprü çalışmaları yapılmaya başlandı. Bölgede sel ve su taşkınlarını önlemek ve bir yandan da sulama anlamında kullanılmak üzere başlatılan projelerin 3 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Köye gelerek çalışmaları inceleyen Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Küçükdöllük Köyü’nün tarihi geçmişinin önemine değinerek, “Bu köye gelmemdeki asıl neden tarihi bir köy olması. Bu tarihi köyde belki 300-400 senedir beklenen bir hadise burada gerçekleşiyor.

DSİ Genel Müdürlüğümüz projeye aldırmış olduğu bu köyle ilgili ve sadece bu köy değil toplam 13 köy de 9 buçuk milyon liralık  bir ödenekle, böylece ileride sel olabilecek bölgeleri taş örgü veya açık kanal şeklindeki projeleriyle hizmetini yaparak köylerin selden korunmasını ve hem de sulama işlerinde kullanılmasını sağlanacak. Küçükdöllük Köyü’ndeki bir diğer önemli husus ise Sinanlı Deresi üzerinde bulunan köprünün projelendirilerek oldukça güzel bir köprü halini alacak ve araç geçişi de sağlanacak. Diğer 12 köyümüzdeki projelerde de sel ve su taşkınlarını önlemek amacıyla dere ıslahları yapılarak, bir kısmı taş örgü kanal bir kısmı da açık kanal şeklinde tamamlanacak” dedi. Öte yandan Vali Şahin, söz konusu projelerin Domurcalı Köyü, Arpaç Köyü, Osmanlı Köyü,  Taşlı Müsellim Köyü, Tatarlar Köyü, Yağcılar Köyü, Aslan Köy, Azatlı Köyü, Küçükdöllük Köyü, Sarıdanişment Köyü ve Süloğlu Deresi’nde tamamlanacağını bildirdi.

KÜÇÜKDÖLLÜK KÖYÜ KANAL PROJESİ

Edirne Merkez’e bağlı Küçükdöllük Köyü’nde bulunan Sinan Deresi üzerinde taban genişliği 11 metre, yüksekliği 3 metre, üst genişliği ise 17 metre şeklinde olmak üzere toplam 820 metre uzunluğunda, 570 metrekarelik kısmı açık kanal ve 350 metrekarelik kısmı ise çift taraflı istifli taş dolgu kullanılarak kanal projesi hayata geçiriliyor. Ayrıca, araç geçişi de sağlanabilecek 1 adet ön germeli prefabrik kirişli köprü de yapılarak köy halkının hizmetine sunulacak.