Vefatının 495. yılında törenle anılacak

9'uncu Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim için 495 yıl önce hayatını kaybettiği ve iç organlarının gömülü olduğu Muratlı'nın Yukarısırt Mahallesi'nde anma töreni düzenlenecek.

GÜNDEM 29.09.2015 16:00:00 0
Vefatının 495. yılında törenle anılacak

II. Bayezid'in ardından tahta çıkan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun 9'ncu padişahı olan Yavuz Sultan Selim Han, 8 yıl tahta kalmıştır ve 1920 yılında şarbon hastalığına bağlı bir çıban yüzünden henüz 49 yaşında iken Muratlı'da vefat etmiştir. Yavuz Sultan Selim'in saltanatı kısa sürmüş olsa da, Osmanlı İmparatorluğu'nun oğlu Kanunu Sultan Süleyman döneminde altın çağını yaşamasına zemin hazırlamıştır.

Çok eski çağlardan beri Anadolu –Trakya dolayısıyla Asya ile Avrupa kıtaları arasında bir geçiş köprüsü olan Tekirdağ, Osmanlı İmparatorluğunun , Gündoğumu ve Gün Batımı günlerinde birçok tarihi olaya da şahitlik yapmıştır. Şüphesiz bunlardan biri; Yavuz Sultan Selim Han’ın bu topraklar üzerindeki serencamıdır. Dokuzuncu Osmanlı Padişahı olan Yavuz Sultan Selim Han, babası II. Bayazıd Han’dan devraldığı devletini 8 yılda iki katından fazla büyüttü. Ağustos 1520’de Edirne’ye gitmeyi kararlaştıran Sultan, hareketinden bir gün önce, sırtında hissettiği büyükçe bir çıbana rağmen Edirne’ye doğru hareket etti. Tekirdağ'ın Muratlı İlçesi Yukarı Sırt Köyüne gelindiğinde artık hareket edemeyecek kadar takatsiz düşen ve bu sebepten “Ordugâhı” burada kurulan Sultan, iki aya yakın Sırt Köyünde kurulan karargâhında kaldı. Ancak hastalığı iyice ilerleyen Yavuz Sultan Selim Han, 21 Eylül 1520 Cuma günü akşamı hayatını kaybetti.
Tarihin en büyük cihangirleri arasında yer alan Yavuz Sultan Selim Han’ı vefatının 495. yılında ise Muratlı Kaymakamlığı bugün Yukarısırt Mahallesi'nde anma programı düzenleyecek. Programda Kur’an-ı Kerim tilaveti okunacak.  Protokol konuşmalarının ardından Namık Kemal Lisesi Edebiyat Öğretmeni Sezai Kurt konferans verecek. Son olarak da  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı gösteri sunacak.