Edirne'deki son gün

Ülkelerindeki iç savaştan kaçan ve Avrupa ülkelerine gitmek için Edirne'ye gelen Suriyeli sığınmacıların bu kentteki 8'inci günü.

GÜNDEM 21.09.2015 14:26:00 0
Edirne

İlk 5 günü TEM otoyolu kenarında, son 3 gündür de Kırkpınar Güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi alanında bekletilen Suriyeli sığınmacılar, alana kurulan dev ekranda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Suriyeli temsilcilerle yaptığı açıklama yayınlandı. Sığınmacılar dikkatle bu açıklamayı dinledi. 
İSTANUL'DAN YOLA ÇIKTILAR
İstanbul Otogarı'ndan umuda yolculuk için Edirne’ye doğru yola koyulan çok sayıda Suriyeli'nin önü polis tarafından TEM otoyolu İstanbul çıkışında kesildi ve Edirne'ye gitmelerine izin verilmedi. 
İSTEDİKLERİ İLLERE GİDECEKLER
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sığınmacılara durumu açıkladığını belirerek, "En geç Salı günü Edirne'yi terk etmeleri konusunda mutabakata varıldı. Mutlaka buradan kamplara değil, istedikleri illere göndereceğiz" dedi.

Başka illere gönderilecekler

Avrupa'nın çeşitli ülkelerine gitmek için Türkiye'nin çeşitli illerinden Edirne'ye gelen 2 bin Suriyeli mültecinin umut dolu bekleyişi sürüyor.
ÇOCUKLARIN OYUN KEYFİ
8 gündür Edirne'de olan ve 3 gündür Sarayiçi alanında kalan Suriyeli sığınmacılar  , sabah erken saatlerde kalkıp kuyruğa girdiler ve kendileri için dağıtılan kahvaltıdan aldılar. Çok sayıda yardım derneğinin gıda ve kıyafet yardımında bulunduğu mültecilerin bazıları marketlerden kendi ihtiyaçları için alışveriş yaptı. Sabahları soğuk olduğu için mülteciler ateş yakarak ısınmaya çalışırken çocuklar ise çimlerin üzerinde top oynayıp, parklarda gönüllerince eğlendi.
DEV EKRANDA BAŞBAKANIN KONUŞMASI YAYINLANDI
Edirne Valiliği tarafından bu sabah alana kurulan dev ekranda mültecilere geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Suriyeli temsilcilerin görüşmelerinin yer aldığı görüntüler izlettirildi. Kırkpınar alanında kalan 2 bine yakın mülteci dev ekran etrafında toplanarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun mesajını dinledi.
SÜRE VERİLDİ
Daha öncede, Suriyeli sığınmacıların kenti terk etmesi için 3 gün süre veren, ancak uygulamaya konmayan 'Edirne'den ayrılın'  uyarısı Vali Dursun Ali Şahin tarafından tekrarlandı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, Sarayiçi'ne gelerek Suriyeli sığınmacıların temsilcileriyle bir araya geldi. Vali Şahin, Suriye ve Türkiye'nin değişik yerlerinden Edirne'ye gelen 3 bine yakın göçmen topluluğu ile karşı karşıya olduklarını açıklayarak, gelenlerin büyük bir bölümünü geri gönderdiklerini söyledi. Edirne'de halen yaklaşık bin 500 sığınmacının olduğunu kaydeden Vali Dursun Ali Şahin, "Başlangıçta otobanı 30 saat kadar kapattılar ve neticede ikna edilerek er meydanına kadar getirdik. Kendilerine stadyumumuzu tahsis ettiysek de onlar oraya gitmemek için ısrar etmekte ve dışarıda ağaçların altında bu bekleyişlerini sürdürüyorlar. Söz verdiğimiz gibi sığınmacı temsilcilerini Başbakan ile bir araya getirdik. Görüşmedeki konuşmaları aynen bugün bir video aracılığıyla kendilerine izlettik. Orada neler konuşulduğunu Başbakanımızın ağzından kendilerine ilettik" diye konuştu.
OLARI GÖNDERMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL
Suriyelilerle görüşmelere rağmen Yunanistan'a geçme fikrinin ağırlıkta olduğunu kaydeden Vali Şahin, "Kendileri bu süreçten memnun olmadıklarını söylediler. Ama hedefleri 'biz öleceğiz ama karşıya geçeceğiz.' Hepsinin düşüncesi budur. Birinci düşünce Edirne, ikincisi ise Yunan sınırına varıp geçmek. Ülkelerin bir kaidesi, kuralı vardır. Devletlerarası bir hukuk vardır. Yunanistan talep etmedikçe, bizim bunları onlara göndermemiz söz konusu olamaz" diye konuştu.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Başbakan'ın da kendilerine konuyu açıkladığını ifade ederek, " Salı günü Edirne'yi terk etmeleri konusunda mutabakata varıldı. Mutlaka buradan kamplara değil, istedikleri illere göndereceğiz" dedi.