Örgütlenemiyoruz

Çerkezköy'deki tanışma ziyaretleri kapsamında Marmara Haber Gazetesi'ni ziyaret eden Öz İplik İş Sendikası Trakya Bölge Başkanı Mehmet Çakar, sendikaların en önemli sorununun örgütlenm

GÜNDEM 16.09.2015 15:46:00 0
Örgütlenemiyoruz

Türkiye’de işverenlerin sendikalara iyi gözle bakmadığına belirten Çakar, “Halbuki sendikanın olduğu bir işletmede denetim mekanizması çok daha iyi işler. İşveren sendikayı, sendika da işvereni denetler. Bu da kaliteyi ve üretimi artırır” dedi.

Bize öcü gözüyle bakıyorlar

Yaklaşık iki ay önce göreve seçilen Öz İplik İş Sendikası Trakya Bölge Başkanı Mehmet Çakar, bir dizi ziyarette bulunmak amacıyla dün Çerkezköy’e geldi. Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ı makamında ziyaret eden Çakar’ın bir sonraki durağı ise Marmara Haber Gazetesi oldu. Çakar’a ziyaretinde Öz İplik İş Sendikası Trakya Bölgesi Örgütlenme Uzmanı Samet Ceylan, Sateks İşyeri Baş temsilcisi Ercan Akkaya, Sateks İşyeri Temsilcisi Yahya Keleş de eşlik etti.
KANSER VAKALARINDA ARTIŞ VAR
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Marmara Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Gazeteci Şaban Kardeş, “Çerkezköy sanayisi, ülkede yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen büyümeye devam ediyor. Fakat bizler sanayiye herhangi bir katma değer sağlayamıyoruz. Bugün hala sanayicilerimiz, kalifiye eleman bulmada büyük sıkıntılar yaşıyor” dedi. Sanayinin bölgeye kazandırdıkları kadar, bölgeden götürdüklerinin de olduğuna vurgu yapan Kardeş, “Bugün birçok sanayi kuruluşu yer altı sularını kullanmaya devam ediyor. Fabrika atıkları içme sularımıza karışıyor. İnsanlar zehir soluyor. Tüm bunlar yüzünden bölgedeki kanser vakalarında son yıllarda inanılmaz bir artış var” diye konuştu.
ÇEVRE KONUSUNDA DA DUYARLI OLUN
Sendikaların yalnızca işçi hakları konusunda değil, toplum sağlığını olumsuz etkileyen bu tür konular karşısında da duyarlı olması gerektiğine dikkat çeken Kardeş, “Çorlu’dan Çerkezköy’e gelirken, özellikle akşam saatlerinde dayanılmaz bir koku bastırıyor. Tamam sanayilerimiz çalışsın, üretsin, kazansın ama tüm bunları kriterlere uygun bir şekilde yapsın. Hiçbir fabrika üretim yaparken çevreye zarar vermesin” dedi.
BİZE ÖCÜ GÖZÜYLE BAKIYOR
Yaklaşık iki ay önce yapılan seçimde göreve geldiğini ve akabinde Çorlu’da tanışma ziyaretlerine başladığını belirten Öz İplik İş Sendikası Trakya Bölge Başkanı Mehmet Çakar, “Çorlu’daki tanışma ziyaretlerimizi tamamladık. Şimdi de Çerkezköy’deki kamu kurumları ve STK’lara ziyaretlerde bulunmak istedik” dedi. Ziyarette sendikaların yaşadıkları sorunlara dikkat çeken Çakar, “En büyük sorunumuz örgütlenmedir. Fabrikalarda örgütlenmek istediğimizde işten çıkarmalarla karşılaşıyoruz. Mahkeme yoluyla işe geri alma hakkını kazansak da bu kez de tazminatlar ödenerek işten çıkarmalar gerçekleşiyor. Çünkü işverenler bize öcü gözüyle bakıyor” dedi.
SAĞLIKLI DİYALOG KURMAK İSTİYORUZ
Sendikanın olduğu fabrikalarda disiplin ve düzenin hakim olduğuna vurgu yapan Çakar, “İşverenler bizi kendilerine ortak gelecekmişiz gibi düşünüyor. Bizim olduğumuz yerde denetim mekanizması çok daha iyi işler. İşveren sendikayı, sendika da işvereni denetler. Bu da kaliteyi ve üretimi artırır. İşçiler için eğitimler düzenlenir. Bizim işverenlerden İşverenlerden en önemli beklentimiz sağlıklı diyalog kurmaktır” dedi.
ÜYELERİMİZ DAHA BİLİNÇLİ OLMALI
İşçilerin çoğunun haklarını öğrenemeden emekli olduğuna dikkat çeken Mehmet Çakar, “Ne zaman yazlık ayakkabı alacak, ne zaman gıda yardımı alacak, ne zaman pirim alacak, bunları bilmiyorlar. Hazırladığımız kitapçıkları okumuyorlar. Biz üyelerimizin daha bilinçli olmasını istiyoruz” dedi. 2011 yılında yapılan referandumda, iktidarın sendikal hakların genişleyeceği yönünde vaatleri olduğunu söyleyen Çakar, “O zamandan bu zamana gördüğümüz tek olumlu değişim, sendika üyelik işlemlerinde noter onayı istenmemesi oldu. Artık internet ortamından üyelik işlemlerini çok daha hızlı yapabiliyoruz” dedi.
23 BİN ÜYEMİZ VAR
Öz İplik İş Sendikası’nın Türkiye genelinde yaklaşık 23 bin üyesi bulunduğunu söyleyen Mehmet Çakar, “Trakya Bölgesi’ndeki üye sayımız ise yaklaşık 3 bin civarındadır. Çerkezköy’de sendikamızın 500’e yakın üyesi vardır. Biz kamuoyunda daha fazla yer alan bir sendika olmayı hedefliyoruz” dedi.
Haber / Ahmet KARDEŞ