25 yıl sonra bir araya geldiler

Eğitim-İş Edirne Şubesi kurucularından olan ve o dönemin Eğitim-İş Şube Başkanlığını yapmış olan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 25 yıl sonra aynı sendikada görev aldığı d

GÜNDEM 14.09.2015 17:03:00 0
25 yıl sonra bir araya geldiler

28 Mayıs 1990 yılında kurulan Eğitim İş’ten edindiği bilgilerin ve tecrübelerin kendisine olağanüstü katkılar sağladığını ifade eden Gürkan, “Bugün belli bir noktaya gelebilmişsek, toplumsal ve kişisel anlamda belli kazanımlar elde edebilmişsek, sade, kendi halinde, gariban bir çiftçi ailesi olan Recep Gürkan’ı, köy öğretmeni Recep Gürkan’ı, bu halk alıp milletvekili yapmışsa, belediye başkanı yapmışsa, bunda 28 Mayıs 1990’da kurulan Eğitim İş’in katkısı büyüktür” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 28 Mayıs 1990 yılında kurulan Eğitim İş’in kurucu üyelerini Edirne Belediye Meclis Salonu’nda ağırladı. O zamanlar 26 yaşında olan ve Eğitim İş’in kurulmasında büyük bir paya sahip olan Başkan Gürkan, 1990 yılında kurulan Eğitim İş Sendikası’nın Genel Başkanı Niyazı Altunya, o yıllarda Eğitim İş’in Genel Sekreterliğini yürüten Erdal Çelik ve şimdiki dönem Eğitim İş Merkez Mali Sekreteri Nazım Kırcı ve diğer kurucu üyelerle sohbet etti.  
Eğitim İş Sendikası’nı bir okul olarak nitelendirdiğini ve Eğitim İş’in kurulduğu tarih olan 28 Mayıs’ın kendisinin de doğum günü olduğunu ifade eden Gürkan, “Bugün belli bir noktaya gelebilmişsek, toplumsal ve kişisel anlamda belli kazanımlar elde edebilmişsek, sade, kendi halinde, gariban bir çiftçi çocuğu olan Recep Gürkan’ı, köy öğretmeni Recep Gürkan’ı, bu halk alıp milletvekili yapmışsa, belediye başkanı yapmışsa, bunda Eğitim İş Sendikası’nın katkısı büyüktür. Eğitim-İş’ten edindiğim birikimler, tecrübeler bana olağanüstü katkılar sağlamıştır” dedi.
O gün yapılan sendikal çalışmaların, ne kadar doğru bir platform üzerine kurulduğunu bugün herkes tarafından anlaşıldığını belirten Gürkan, sözlerine şöyle devam etti:
 “Eğitim-İş bir okuldur. Bir ekoldür. 12 Mart 1971 muhtırasıyla, anayasanın değişmesi sonucunda sendikalar kapatılmıştır. 28 Mayıs 1990’a kadar sendikalarımız yoktu.  28 Mayıs 1990’da 24 tane kocaman yürekli insanın ortaya çıkmasıyla, Türkiye’de yine sendikal yaşam başladı. Bugün birçok noktada kamu çalışanlarının sendikaları var. Yeniden sendikal yaşamın başlamasının ne kadar haklı, ne kadar doğru olduğunu, bugünlere gelene kadar yaşanmış süreçler fazlasıyla ortaya koymuştur.    Tarih, gün geldiğinde tüm gerçekleri ortaya koyar. O gün sendikal yaşamı başlatmak için büyük mücadele verenlerin haklılığı, bugün herkes tarafından kabul edilmektedir. Bugün Türkiye’de kamu sendikacılığı varsa, işte bu salonda oturan yiğit insanların sayesindedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün bir öğrencisi olarak, tüm kamu çalışanları adına onlara şükranlarımı sunuyorum. O zamanlar ben 26 yaşındaydım, iyi ki hayatım sizinle kesişmiş, sizlerin öğrenciliğini, talebeliğini yapmışım. Benim hayatımın vazgeçilmezleri, idolleri, rehberleri arasındasınız. Tarihin yaprakları arasında ismimin sizlerle birlikte anılması bir onur, ayrı bir gurur ve çocuklarıma bırakacağım en büyük miraslardan birisidir”
O dönemde yaşadıklarını anlatan Eğitim İş Sendikası’nın Genel Başkanı Niyazı Altunya, Başkan Gürkan’a kitap hediye etti. Başkan Gürkan, daha önce kaybetmiş olduğu kitaplara tekrar kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Eğitim İş’in Genel Sekreterliğini yürüten Erdal Çelik ve şimdiki dönem Eğitim İş Merkez Mali Sekreteri Nazım Kırcı da Başkan Gürkan’a çiçek ve plaket takdim etti. Başkan Gürkan, Eğitim İş Genel Sendikası’nın Edirne Buluşması için, kente gelen dostlarına Edirne’nin simgelerini olan Edirnekari, mis sabun, minyatür kispet, aynalı süpürge ve badem ezmesi hediye etti.