EDİRNE'NİN ÜNLÜLERİ-14

Ragıp Gümüşpala(11.Genelkurmaybaşkanı) Ragıp Gümüşpala 1897 yılında Edirne'de ve 6 Haziran 1964) yılında istanbul'da vefat etti Asker ve siyasetçi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 11. Genelkur

GÜNDEM 13.09.2015 16:57:00 0
EDİRNE

İSTİKLAL ŞAVAŞINA KATILDI

Edirne Lisesi'nde öğrenci iken Talimgâha çıktı ve 1917 yılında Asteğmen rütbesine terfi etti. 63. Alay 12. Bölük Komutan Vekili iken, 2 Ekim 1918 tarihinde Sina ve Filistin Cephesi'nde Nablus Muharebesi sırasında İngilizlere esir düştü. 6 Ekim 1920 tarihine kadar esarette kaldı. Esaret dönüşü İstanbul'dan Ankara'ya geçerek 13 Aralık 1920 tarihinde İstiklal Savaşı'na katıldı. Milli Mücadele'ye katkılarından dolayı Kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi. Takım ve Bölük Komutanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 1931 yılında girdiği Harp Akademisi'ni 1934 yılında bitirerek Kurmay Subay oldu.

TSK ÇEŞİTLİ KADEMELERİNDE GÖREV YAPTI

Çeşitli karargâh ve birliklerde görev yaptıktan sonra 1948 yılında Tuğgeneral, 1951 yılında Tümgeneral, 1955 yılında Korgeneral ve 1959 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti. Tuğgeneral rütbesi ile 65. Tümen Piyade Tugay Komutanlığı, Motorlu Birlikler Okul Komutanlığı, 9. Tümen Komutan Yardımcılığı ve 3. Ordu Kurmay Başkanlığı, Tümgeneral rütbesi ile 65. Tümen Komutanlığı ve 2. Kolordu Komutan Vekilliği, Korgeneral rütbesi ile 7. Kolordu Komutanlığı ve 3. Ordu Komutan Vekilliği görevlerinde bulundu.

TSK 11. GENELKURMAYBAŞKANI

1960 yılında Orgeneral rütbesinde 3. Ordu Komutanı iken, 27 Mayıs Darbesi oldu. Ankara'da darbe yapan Milli Birlik Komitesi'ne liderlerinin kim olduğunu sordu ve eğer liderleri kendisinden daha kıdemli bir Orgeneral değilse emrindeki 3. Ordu ile Ankara'ya yürüyüp isyana son vereceğini bildirdi. Bunun üzerine cuntacılar, Emekli Orgeneral Cemal Gürsel'i askeri uçakla İzmir'den Ankara'ya getirip, darbenin en kıdemlisi olan Tümgeneral Cemal Madanoğlu'nun yerine lider gösterdiler. 6 Haziran 1960 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı'na atandı. 2 Ağustos 1960 tarihinde, daha sonra Emekli İnkılap Subaylar Derneği'ni oluşturacak olan yaklaşık 5000 subayla birlikte Milli Birlik Komitesi tarafından re'sen emekliye sevk edildi.

Gümüşpala'nın  Kabri Zincirlikuyu Mezarlığı'nda

Askerlik sonrası politika ile ilgilendi ve halk tarafından Demokrat Parti'nin devamı olarak algılanan ve 1965 seçimlerinde %52 oy oranıyla tek başına iktidara gelecek olan Adalet Partisi'nin kurucularından oldu. Bu partinin ilk genel başkanı olarak 12. (XII) Dönem İzmir milletvekili seçildi. 9 Haziran 1964 tarihinde vefat etti. Ölümünden sonra genel başkanlığa Süleyman Demirel seçildi.

Ahmet Azcanlı(Araştırmacı yazar)

Ahmet Azcanlı 29 Haziran 1945'de Edirne’de doğmuş, aynı yıl ailesiyle Ankara’ya yerleşmiştir. Orta öğretiminden sonra iki yıl elektrik teknikerliği eğitimi almasına rağmen, çalışmalarını motor ve otomotiv teknolojilerine yöneltmiştir.

1969 yılında atandığı Emniyet Genel Müdürlüğü Taşıt Planlama Ünitesi’nde yetkili ve uzman olarak masanın resmi tarafında sürdürdüğü otomotivciliğinin yanında; savunma sanayii, otomotiv sektörü ve A.B. konularında yazdığı makaleleri 87’den bu yana çeşitli dergilerde yayınlanmıştır. Yazarın, kitlemiz insanının taşıt bireyleriyle olan ilişkilerinde gözlemlediği etkileşimleri içeren, Otomobil. Uzay Çağının Dünyalısı. adlı kitabı 1992 yılında Alkım Yayınları'nca yayınlanmıştır.Ahmet Azcanlı daha sonra otomotiv sektörü seçkinleri ve Otomotiv Sanayi Derneği'ince hazırlanması ve yazılması kendisine tevdi edilen Türk Otomotiv Sanayii'nin Tarihsel Gelişimi adlı, kapsamlı kaynak eseri yazmış, bu kitabı da Otomotiv Sanayii Derneği (O.S.D.) tarafından 1995 yılında yayınlanmıştır.Birçok araştırma, makale ve akademik çalışmada, kaynakça olarak yararlanılan Türk Otomotiv Sanayii'nin Tarihsel Gelişimi nin ardından, çalışmalarına uzun bir süre ara veren yazarın, otomobilin tarihini, yine otomobillerin ağzından hikaye biçiminde anlattığı son kitabı Otomobilin Hikayesi 2009 yılında Doğan Kitap etiketiyle yayınlanmıştır.Yazar evli ve iki çocuk babasıdır.

Kitapları :Otomobil... Uzay Çağının Dünyalısı.Alkım.Türk Otomotiv Sanayii'nin Tarihsel Gelişimi,  Otomotiv Sanayii Derneği,Otomobilin Hikayesi, Doğan Kitap gi bi bir çok eseri bulunmaktadır.

 Doğan ONAT(Opera Sanatçısı)

Doğan Onat 1927'de Edirne'de doğdu ve 2 Ocak 2012 yılında İstanbul’da vefat etti.Sanat hayatına Cebeci’de bulunan Ankara Devlet Konservatuvarı’nda başladı. Carl Erbert, Madam Hidalgo ve Madam Böhm gibi kıymetli isimlerden opera dersleri alan Onat, Ankara Operası'na girerek birçok eserde solist olarak rol aldı. Kendi gibi bir opera sanatçısı olan Ferhan Onat ile evlenen sanatçı, Ankara'daki görevinin ardından 1969'da Şehir Operası'na gelerek sanat hayatına eşiyle birlikte İstanbul'da devam etti.

BİR ÇOK OPERA VE MÜZİKKAL SAHNEYE KOYDU

Sevil Berberi, Yevgeni Onegin, La Traviata, Manon, Il Tabarro, Cavalleria Rusticana gibi önemli eserlerde görev alan Onat, daha sonra Aydın Gün ile birlikte reji yardımcılığı görevini üstlendi. Uzun yıllar boyunca aralarında La Boheme, Tosca, Rigoletto, Lucia di Lammermoor, Yarasa ve Madama Butterfly'ın da bulunduğu birçok opera, operet ve müzikal sahneye koydu. Eşi Ferhan Onat'ın ölümüyle birlikte sıkıntılı günler geçiren, ardından evlendiği Gönül Onat'ın da kısa bir süre sonra kansere yenik düşmesiyle iyice içine kapanan Onat, geçirdiği trafik kazasının ardından hayatının kalan yıllarını yatağa bağlı olarak sürdürdü. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin ilk opera sanatçılarından ve rejisörlerinden Doğan Onat 84 yaşında hayata gözlerini yumdu. 2 Ocak 2012 günü hayatını kaybeden bu değerli sanatçı, ertesi gün Zincirlikuyu'da yapılan sade bir anma töreniyle birlikte eşi Ferhan Onat'ın yanına defnedildi.

Hazırlayan/Seyit SÜREN