Tren seferleri başlıyor

Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 'Halkalı-Çerkezköy' tren seferlerinin 1 ay içinde başlayacağını açıkladı. Halkalı-Kapıkule Hızlı Trenin ise 2 ile 3 yada 4 yıl içinde tamamlanacağı ö

GÜNDEM 9.09.2015 15:41:00 0
Tren seferleri başlıyor

Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 'Halkalı-Çerkezköy' tren seferlerinin 1 ay içinde başlayacağını açıkladı. Halkalı-Kapıkule Hızlı Trenin ise 2 ile 3 yada 4 yıl içinde tamamlanacağı öğrenildi.

Hızlı Tren 2019'da Çerkezköy'de

Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi hakkında dün Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Tekirdağ İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Şube Müdürü Yalçın Karaca ile proje firması Grontmiş  Mühendislik yetkililerinden Cenk Peker, Bülent Kadıoğlu ve Tuna Özel'in konuşmacılığını yaptığı toplantıya Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay,İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan,Şube Müdürü İrfan danışmaz,İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Necmi Akman ile 15 kişi katıldı. Proje toplantısını firmanın dün sabah bildirmesi nedeniyle katılımın az olduğu belirtildi.
HIZLI TRENİN BÖLGEMİZE ARTI KATACAĞINA İNANIYORUM
Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, yapılan bilgilendirme toplantısının isabetli olduğunu söyledi. Kaymakam Kubilay, “İlçemizde bir süre ara verilen tren seferlerinin başlaması konusunda devamlı olarak yetkililerle bir dizi görüşmelerim oldu ve şu anda öğrendiğime göre en azından eski tren seferleri iyileştirilmiş olarak bir ay içerisinde başlayacak olmasını olumlu bir gelişme olarak görmekteyim. Bu nedenle çalışmalarınızda başarılar diliyor ve en kısa sürede tamamlanmasını temenni ediyorum.”dedi.
AVRUPA STANDARTLARINDA YAPILIYOR
Bilgilendirme toplantısının Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Avrupa Birliği Yatırım Dairesi’nin ve TCDD Genel Müdürlüğü'nün koordinesinde düzenlendiğini belirten Tekirdağ İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Şube Müdürü Yalçın Karaca, "İstanbul Halkalı İstasyonu’ndan başlayan ve Edirne Kapıkule İstasyonu'nda sonlanan yaklaşık 229 kilometre olan elektrikli ve çift hatlı bir demiryolu hattı yapılmaktadır.İlimiz sınırları içerisinden geçen demiryolu hattı güzergahında gerekli iyileştirme çalışmaları Avrupa standartlarında yapılacaktır. Bu konuda bu çalışmaları yürüten firmanın bölgemizde ne tür çalışma yapması gerektiğini kendilerine bir rapor halinde sunduk.”dedi.  
HIZLI TREN 4 YIL İÇİNDE
Halkalı-Kapıkule arasında yapımı devam eden hızlı tren hattı çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten üstlenici firma yetkililerinden Cenk Peker, çalışmaların sürdürüldüğünü ve hızlı trenin 3-4 yıl içerisinde faaliyete geçeceğini söyledi.Peker, yapılan çalışmalar ile Halkalı-Kapıkule arasındaki 229 kilometrelik demiryolu’nun 200 kilometreye indirildiğini ve ulaşımda zamanın kısalacağını da söyledi. Peker, Güzergahın 73 kilometre ile 113 kilometreleri arası Tekirdağ ili sınırlarına yer aldığını, Çerkezköy Demiryolu güzergahının mevcut çevresel özelliklerini belirtmek amacıyla çalışmalar yapıldığını söyledi.  Peker, "Bu güzergahta, yüzey suyu kalitesi belirleme,hava kalitesi belirleme çalışmaları ile yakın yerleşimde ve istasyon sahasında arka plan gürültü ölçümleri, karasal ve sucul flora-fauna çalışmaları,toprak kalitesi örnekleme çalışmaları ile zemin etüdü ve haritalama çalışmaları da yapılacaktır.Bu çalışmaların sonunda sonuçları,hazırlanacak olan ‘çevresel etki değerlendirmesi raporunda ayrıntılı olarak yer alacak.” dedi.
MALZEME TAŞIYAN ARAÇLARIN ÜZERİ KAPATILACAK
Peker konuşmasını şöyle sürdürdü, “İnşaat çalışmaları nedeniyle toz ve gaz emisyonu ile gürültü oluşabileceğinden bu çalışmaların yapılacağı alanlarda arazöz ile sulama yapılacak,malzeme taşıyan kamyonların üzeri branda ile kapatılacak,araçların hız sınırına uyması sağlanacak,araçların egzoz emisyon ölçümleri yapılacak,oluşacak gaz emisyonları için ilgili mevzuat hükümlerine uyulacak.Gürültü kaynağı olan araçların düzenli bakımları yapılarak çalışma saatleri sınırlandırılacaktır.Faaliyetin inşaat aşamasında her hangi bir arkeolojik kalıntıya rastlanması durumunda en yakın müze müdürlüğüne haber verilecek ve çalışmalar durdurulacaktır.Çalışan personelin su ihtiyaçları da yakın ilçelerden karşılanacaktır.İşletme aşamasında en büyük etken ise gürültüdür.Bu nedenle raylı sistem projeleri için yönetmelikte belirlenmiş sınır değerler aşılmayacaktır. Faaliyetin inşaat ve işletme aşamasında oluşacak her türlü katı ve sıvı atıklar ile mevzuat hükümlerine uygun olarak bertaraf edilecektir.”dedi.
ÇERKEZKÖY'E HIZLI TREN İSTASYONU

Cenk Peker, demiryolu hattının geçtiği yerlerdeki tarım arazilerinin nasıl etkileneceği konusunda da şunları söyledi, “Güzergah boyunca hattın sağında ve solunda olmak üzere toplam 50 metrelik bir alan TCDD tarafından kamulaştırılarak arazi bedelleri TCDD tarafından mal sahiplerine ödenecek.Ayrıca Hızlı Tren hattı faaliyete geçtiğinde  Çerkezköy’de bir yolcu istasyonu ile bir Yük istasyonu yer alacak. Yük istasyonu yolcu istasyonuna 6 kilometre mesafede bir yerde olacak. Ancak yük istasyonunun nereye yapılacağı konusunda şu anda bir yer tespit yapılmadı ve bu yönde çalışmalar devam ediyor. Halkalı-Kapıkule hızlı tren seferleri 3-4 yıl içerisinde faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Çalışmalar hızla devam ediyor ve bu konuda bölge halkını bilgilendiriyoruz. İlk bilgilendirmeyi Tekirdağ’ın demir yolu ağına sahip önemli ilçesi Çerkezköy’den başladık.Sonra Kırklareli ve sonrada Edirne’de bilgilendirme toplantısı yapacağız.”dedi.
Haber/Seyit SÜREN