Sınırda siper aldılar

Bulgaristan sınırındaki Edirne'nin Lalapaşa İlçesi'ne bağlı Tatarlar köyünde çiftçiler, mahsullerini domuzlardan korumak için tüfekli 6 kişilik 'Domuz timi' kurdu. Ellerinde tüfekl

GÜNDEM 2.09.2015 18:15:00 0
Sınırda siper aldılar

Köylülerin domuz nöbeti

Edirne’nin Lalapaşa İlçesi’ne bağlı Bulgaristan sınırındaki Tatarlar köyüne dadanan domuzlar, tarlalara zarar verince, köylüler tüfekli ‘domuz timi’ kurdu.
YANGINDAN SONRA ARTTI
Bulgaristan tarafındaki ormanlık alanda 4 yıl öne çıkan orman yangınını ardından Lalapaşa bölgesinde domuz sayısının arttığını ve tarlalarına zarar verdiğini belirten köylüler, oluşturulan tüfekli nöbet timi ile havanın kararmasının ardından elleri tetikte, gözleri tarlalar yönünde domuzları bekliyor. Nöbetleşe her gece 6 kişinin belirli saatlerde değişerek nöbet tuttuğu köyde tarlalara domuz yaklaştığını fark eden nöbetçi havaya ateş ederek uzaklaştırıyor.
HASAT EDİLECEK MAHSÜL KALMADI
Tatarlar köyü muhtar azası Mustafa Deniz, bölgede kuraklık yaşandığından bu yıl ayçiçeklerinde geçen yıla göre verimin düştüğünü ve bir de domuzların tarlalarına dadanması nedeniyle hasat yapacak ürünleri kalmadığını belirtti.
Bulgaristan’a sınır olan 200 dekarlık ayçiçeği ekili arazisinin 20 dekarını domuzların yediğini belirten Deniz, “Bu yıl kuraklık yetmediği gibi birde domuzlar ile uğraşıyoruz. Tarlamız Bulgaristan’a sınır. Bulgaristan tarafından yaklaşık 30 bin dekar çam ağacından oluşan orman bulunuyor. 4 yıl önce çıkan yangında ormanın bir bölümü yandı. O gün bugündür bu domuzlar tarlalarımıza dadandı. Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl domuzların sayılarında çok artış var. Domuzlar sürü şeklinde gelip tarlalarımızı talan ediyor. Zararımız büyük. Domuzlar tarlada hasat edilecek mahsul bırakmadı.”dedi.
15 BİN DEKAR EKİLİ ARAZİ TEHLİKEDE
 Köy muhtarı Orhan Günaydın, domuzların 15 bin dekar ekili araziye zarar vermesinden korktukları için her gece dönüşümlü olarak nöbet tutmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Biz burada akşam havanın kararmasının ardından ellerimizde tüfekle gelip sabahın ilk ışıklarına kadar nöbet tutuyoruz. Domuzları vurmuyoruz ateş edip onları korkutuyoruz.”dedi.