Düğünlerin yeni gözdesi

Uluslararası piyasalarda doların yükselmesine bağlı olarak yurt içinde altın fiyatlarının artması, düğün sezonu olan bu aylarda vatandaşları çeyrek altın yerine fiyatı daha ucuz olan gramlık altı

GÜNDEM 31.08.2015 18:12:00 0
Düğünlerin yeni gözdesi

Yeni yılda 148 liradan alıcı bulan çeyrek altının fiyatı bu hafta 175 liraya yükseldi. Gram altın dün 100, yarım gram altın 50 ve dörtte bir çeyrek gram altın ise 25 liraya satıldı. Altın fiyatlarındaki bu yükseliş karşısında, düğün sezonu nedeniyle hediyelik arayışına giren vatandaşlar çeyrek altına gücü yetmeyince çareyi 25 liralık hediyelik çeyrekte buldu.

TALEP GRAMDA

Altıntaş Kuyumculuk Satış Sorumlusu Volkan Demir, son günlerde altın fiyatlarının yükselmesinin kuyumcuların satışını da etkilediğini belirterek, “Özellikle düğünlerde takı olarak çeyrek altın takan vatandaşlar şimdi çeyrek altın yerine ya gram altın, yarım gram altın yada gram altının dörtte biri olan yüzde 25’lik gram çeyrek altın almaya başladı. Çünkü vatandaşlarda bütçelerine göre takı almaya başladı. Çeyrek altın alanların sayısında ise büyük oranda düşüş var.”dedi.

ALTIN SATIŞLARI DÜŞTÜ

Fiyatların yükselmesiyle birlikte normal altın satışlarında büyük düşüş yaşandığını dile getiren Volkan Demir,  “Özellikle düğün, nişan ve söz yapanlar fiyatların yükselmesiyle birlikte fazla altın alımı yapmıyor. Nedeni ise herkes kendi maddi gücüne göre bir şeyler almaya gayret gösteriyor. Altın fiyatlarının yükseliş göstermesi ailelerinde bütçelerini alt üst ediyor. Örnek vermek gerekirse şu anda normal 22 ayar bileziğin gramı 103, çeyrek altın 175, gram altın 100,yarım gram altın 50 ve gram altının dörtte biri yani yüzde 25‘inin fiyatı da 25 lira. Dediğim gibi düğünlerde takı takanlar artık gram altına yönelmiş durumda.”diye konuştu.

MECBUR OLMAYANLAR ALMIYOR

Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte vatandaşların mecbur olmadıkça altın almadığını belirten Turkuaz Kuyumculuk Satış Sorumlusu Uğur Akça, “Satışlar çok düştü. “Bu yıl, yeni yıldan bu yana altında büyük bir çıkış yaşanıyor. Bir ara 138 liraya kadar düşüş kaydeden ve sonra 150 ile 165 lira olan çeyrek altın şu anda 175 lira oldu. Fiyatlar yükselince satışlarda da büyük oranda düştü. Özellikle düğünlerde vatandaşların büyük bir çoğunluğu takı için çeyrek altını tercih ediyordu. Ancak fiyatların yükselmesiyle birlikte çeyrek altına olan talep çok azaldı ve artık vatandaşlar gram altına yöneldi. Şu anda fiyatlar böylemi kalır düşer mi daha da artar mı bilmiyoruz. Şu bir gerçek ki, şu anda vatandaşlar altına olan talebi azaldı ve bu nedenle de eski işler yok. Tek sattığımız gram altın. Birde fiyatların yükselmesi  ile birlikte altın bozduranların sayısı arttı.”dedi.

Haber/Seyit SÜREN