EDİRNE'NİN ÜNLÜLERİ-3

Ömer Lütfi Barkan Ömer Lütfi Barkan eski Zağralı İsmail Efendi ile Gülsüm Hanımın oğludur. 1902 yılında Edirne'de doğdu. İlk tahsilini Edirne Numune Mektebinde gördü. Edirne Muallim Mektebi

GÜNDEM 31.08.2015 17:59:00 0
EDİRNE

EDEBİYAT FAKÜLTESİNDE TÜRK İNKİLABI DOÇENTLİĞİNE GETİRİLDİ

Ömer Lütfi Barkan 1927 yılında Strasbourg Üniversitesi Edebiyat ve Hukuk Fakültelerinde lisansını tamamlayıp yurda dönünce Eskişehir Lisesi Felsefe öğretmenliğine tayin edildi. 1933 senesinde yapılan üniversite reformu sırasında doktora ve doçentlik tezi hazırlamadan, doğrudan Edebiyat Fakültesi Türk İnkılap Tarihi Kürsüsü doçentliğine getirildi. 1937 senesinde bu vazifesi de devam etmek üzere İktisat Fakültesi İktisat Tarihi ve İktisadi Coğrafya Kürsüsüne nakledildi. 1939’da “Osmanlı İmparatorluğunda Kuruluş Devrinde Toprak Meseleleri” konulu tezini bitirerek doçent oldu. 1941 Şubatında profesörlüğe yükseltildi. İktisat Fakültesindeki derslerinin yanında, Edebiyat ve Fen Fakültelerinin İnkılap Tarihi derslerini de yürüttü. Ayrıca Hayriye Lisesinde felsefe öğretmenliği, Yüksek Muallim Mektebinde müzakerecilik yaptı. Hukuk Fakültesinde Türk Hukuku Tarihi ve Toprak Hukuku, Edebiyat Fakültesinde Türkiye Teşkilat ve Müesseseleri Tarihi dersleri okuttu.

İKTİSAT TARİHİ KÜRSÜSÜ BAŞKANI OLDU

Barkan,1950’de İktisat Tarihi Kürsüsü başkanı oldu. 1950-1952 yılları arasında İktisat Fakültesi dekanlığı yaptı. 1955’te Türk İktisat Tarihi Enstitüsünü kurdu. Emekli oluncaya kadar bu enstitünün müdürlüğünü yürüttü. 1957 yılında ordinaryüs profesörlüğe yükseltildi. Aynı yıl Strasbourg Üniversitesi tarafından kendisine “şeref doktoru” unvanı verildi. 1963-1972 yılları arasında İstanbul Özel İktisadî ve Ticari İlimler Okulunda Genel İktisat Tarihi dersleri verdi. 1972 senesinde Milletlerarası Oryantalistler Birliğine bağlı Osmanlı ve Osmanlı Öncesi Tarih Komitesi başkanı oldu. 1973’te yaş haddinden emekli oldu. 23 Ağustos 1979’da İstanbul’da öldü.

UNESCO ÜYELİĞİNDE BULUNDU

Ömer Lütfi Barkan yurt içinde Türk Tarih Kurumu, Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü üyeliklerinden başka UNESCO Türkiye Millî Komisyonu 5 ve 7. dönem genel kurul üyeliklerinde bulundu. Sırbistan  İlimler Akademisine de üye seçilen Barkan, 1967-1973 arasındaki dönemde Milletlerarası Şarkiyatçılar Birliğine bağlı Osmanlı ve Osmanlı Öncesi Tetkikleri Komitesi başkanlığına getirilmiştir.Osmanlı Devletinin iktisadi ve sosyal tarihi, toprak mülkiyeti konularını inceleyen Ömer Lütfi Barkan, 15 ve 16. yüzyıllarla, Tanzimat dönemi toprak meseleleri, Doğu  Avrupa’daki tarım ve toprak reformu hareketleri hakkındaki araştırmalarında toprak mülkiyetinin tarihî ve hukuki temellerini inceledi. Osmanlı devlet bütçeleri, bazı imaret, cami ve vakıfların muhasebe bilançoları, tereke defterleriyle ilgili araştırmalarıyla Osmanlı İktisadi hayatının aydınlatılmasına katkıda bulundu. 1546 Tarihli İstanbul Vakıfları Tahrir Defteri ve İslam ansiklopedisine yazdığı “Tımar” maddesi bu yöndeki çalışmalarının ürünüdür.

OSMANLIYLA İLGİLİ ARAŞTIRMALAR YAPTI

Osmanlı Devletinin 15 ve 16. yüzyıllardaki fiyat hareketlerini de inceleyen Ömer Lütfi Barkan, Osmanlı Devletinin nüfusuyla ilgili belgeleri ilk defa tarayıp ortaya çıkarmış, Osmanlı tarihi demografi araştırmalarının da öncülüğünü yapmıştır. Osmanlıların fethettiği toprakların iskanıyla ilgili vakıf, temlik, sürgün gibi kurumların fonksiyonlarını araştırarak Osmanlı tarihi demografisine kaynaklık edecek belgelerin zenginliğine dikkatleri çekti. Osmanlı iktisadi ve nüfusuyla ilgili araştırmalarını son kitabı Hüdavendigar Livası Tahrir Defteri’ne kadar sürdürdü. Süleymaniye Camii ve İmareti İnşaatına ait muhasebe defterleri adlı iki ciltlik eserinde inşaatla ilgili teknik ve mali bilgilerin yanı sıra 16. yüzyılda inşaat işçilerinin sosyal hayatlarını, Müslüman ve Hıristiyan işçilerle ilgili çok değerli bilgileri ortaya çıkardı. Osmanlı İmparatorluğunda bir İskan ve Kolonizasyon Metodu Olarak Vakıflar ve Temlikler ve Osmanlı İmparatorluğunda Bir İskan ve Kolonizasyon Metodu Olarak Sürgünler adlı makalelerinde genişleme ve fetih yıllarında nüfus fazlası meselesinin ve bölgeler arası nüfus dengesinin nasıl çözüme bağlandığını belgelerle sergiledi. Ticaret ve ticaret yolları konusunda yazdığı makalelerde Osmanlı Devletinin yükseliş ve çöküşünde milletlerarası ticaret ve iktisadî münasebetlerin oynadığı rolün önemine işaret etti. Batıda kapitalizmin gelişmesi ile Doğu-Batı arasındaki ticaretin uğradığı değişikliğin, Osmanlı Devletinin ticarî hayatındaki zanaatların ve küçük üretimin çökmesindeki etkisini gösteren belgeleri ortaya çıkardı ve yorumladı. Osmanlı arşivini çok iyi bilen Ömer Lütfi Barkan, Osmanlı belgelerini iktisat tarihi açısından araştırıp değerlendirdi. Osmanlı iktisadına ait çok sayıda belgeyi gün ışığına çıkardı. Bu çalışmaları Türkiye’de iktisat tarihi biliminin kurulmasında yurt içinde ve dışında Osmanlı iktisat tarihine ilginin artmasında önemli rol oynadı. Ömer Lütfi Barkan, eserlerini çeşitli arşiv belgelerinin yorumuna dayandırmıştır. Tahsili esnasında elde ettiği hukuk, sosyoloji, edebiyat ve tarih bilgilerinden istifade ederken, din bilgileri ve şer’i hukuk ilmindeki eksikliği sebebiyle bu alandaki yorumları objektif olamamıştır. Osmanlı hukuk ve idare sisteminin kaynağının şer’i hukuk olmadığını iddia etmek suretiyle uzun yıllar sürecek tartışmalara yol açmıştır. Mezar yeri hocanın mezarı Edirnekapı Şehitliği 19. ada müstakil 6 da bulunmaktadır. 18.05.2009 tarihinde Edirnekapı'da yaptığımız aramalar sonucunda aşağıdaki eklemiş olduğum mezarını tespit edebildik. mezarda kimliği belirtmek için herhangi bir taş bulunmamakta yani isim yazmıyor. Ancak yoğun ısrarımız üzerine 1979 yılındaki mezarlığa gömülenlerin listesinden yola çıkarak hocanın mezarına ulaşabildik.

ESERLERİ

Ömer Lütfi Barkan’ın; 1935 yılından başlayarak, Siyasi İlimler, Siyasal Bilgiler Okulu, Ülkü, Türk Hukuk ve İktisat Tarihi Mecmuası, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, İktisat Fakültesi Mecmuası, Vakıflar Dergisi, Belleten ve Belgeler gibi dergilerde yayınlanan 150’den fazla makalesi vardır. Bunların içinde kitapların sayısı az olmakla beraber, makale olarak yayımlananların çoğu kitap hacmindedir. Ölümünden sonra makalelerinin toplu olarak yayımlanmasına teşebbüs edilmişse de ancak toprak meselesiyle ilgili olanlar Türkiye’de Toprak Meselesi Toplu Eserler 1 adıyla bir ciltte toplanabilmiştir. Bunlardan başka “15 ve 16. asırlarda Osmanlı İmparatorluğunda Zirai Ekonominin Huküki ve Mali Esasları I: Kânunları, İktisat Tarihi Ders Notları, Ekrem Hakkı Ayverdi ile birlikte yayımladığı İstanbul Vakıfları Tahrir Defteri adlı eserleri vardır.

İSMAİL HAKKI VERAL

İsmail Hakkı Veral,1888, Edirne’de doğdu. 22 Aralık 1957’de vafat  etmştir, Türk siyasetçi.Lozan Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Maliye Nezareti Muhasebe-i Umûmîye Muvazene Kalemi 3. Sınıf Kâtipliği, Dâhiliye Nezareti Tercüme Kalemi Mümeyyizliği, İstanbul Ticaret Mektebi Alisi Müdür Muavinliği, Türkiye Ziraat Bankası İdare Merkezi ve Adana, Samsun, İzmir Şubesi Müdürlükleri, Türkiye Ziraat Bankası Umum Muamelat Müdürlüğü, İktisat Vekâleti İç Ticaret Umum Müdürlüğü, İzmir Üzüm Kurumu Direktörlüğü, TBMM V. Dönem (Ara Seçim) Sinop, X. Dönem Kütahya Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve üç çocuk babasıdır.

AHMET ŞAHABEDDİN GÜRLER

Ahmet Şahabeddin Gürler ya da Şahap Gürler (1896 yılında  Edirne’de doğdu,) - (ö. 10 Ekim 1966, Türk siyasetçi.Harp Akademisi mezunudur. Tümen, Kolordu Komutanlıkları, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı, 2. Ordu Komutanlığı, Genelkurmay 2. Başkanlığı, Kurucu Meclis İstanbul İli Temsilciliği (6 Ocak 1961 – İstifa: 7 Nisan 1961) yapmıştır. Alman Demir Salip ve Avusturya Askerî Liyakat Nişanları ve Harp, Liyakat ve İstiklal Madalyaları sahibidir. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN