'Altın üçgen' ışıl ışıl olacak

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, kentin en önemli tarihi yapılarından olan Tunca Köprüsü'nde gerçekleştirdikleri ışıklandırma projesinin ardından Meriç Köprüsü'nde de ışıklandı

GÜNDEM 28.08.2015 17:14:00 0

Vali Şahin, Selimiye camisindeki aydınlatmanın tamamlanması ile Edirne’de altın üçgen olarak bilinen Selimiye, Eski Cami ve Üç şerefeli cami bölgesinin ışıl ışıl olacağını ifade etti. 
Mimar Sinan’ın ‘Ustalık Eserim’ dediği görkemli Selimiye Cami’nin, ışıklandırma projesinin tamamlanmasının ardından komşu ülkeler Yunanistan ve Bulgaristan’da 50 ile 100 kilometrelik mesafelerden rahatlıkla görülmesi bekleniyor.

Işıklandırma sırası Meriç Köprüsü’nde

Osmanlı’ya 92 yıl başkentlik yapmış olan ve metrekareye düşen tarihi eser bakımından Floransa’dan sonra dünyanın en zengin şehri olan Edirne'de, tarihi köprülerin aydınlatılmasında sona gelindi.Geçtiğimiz aylarda yaklaşık 600 bin lira bütçe ile aydınlatılması sağlanan 500 yıllık tarihi Tunca Köprüsü’nün ardından şimdi de sıra tarihi Meriç Köprüsü’ne geldi. Kentte göreve başladığı günden bu yana tarihi köprü ve camilerin aydınlatılması için yoğun mesai sarf eden Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, aydınlatılma projesi tamamlanan Tunca Köprüsü’nün ardından sıranın Meriç Köprüsü’ne geldiğini söyledi. Vali Şahin, kentin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan her iki taş köprüde uygulanan ‘vida kullanılmadan ışıklandırma projesi’ ile dünya çapında düzenlenecek olan özel bir yarışmaya katılacaklarının da müjdesini verdi.

 “TARİHİ TAŞ KÖPRÜLER AVRUPA’DA GÖRÜCÜYE ÇIKACAK”

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Meriç Köprüsü’nün aydınlatılmasında sona gelindiğini hatırlatarak, “İnşallah onun aydınlatılması daha farklı olacak. Bir güzel haber de, bu köprülerin aydınlatılmasında ilk defa vida kullanılmadan yapılan aydınlatma işi dünya çapında yapılmakta olan bir yarışa bu sene girecek. İki köprü de bu sınava girecek. Avrupa’da hangi şehirde yarışma yapılacak bilmiyorum ama bu köprüler ilk defa görücüye çıkacak ve bakalım bu yarışmada ne kadar puan alacak göreceğiz” dedi.

“SELİMİYE GECE ADETA YANACAK”

Tarihi taş köprülerin ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na kadar Selimiye Cami’nin de görkemli bir şekilde ışıklandırma projesinin tamamlanmasını hedefledikleri dile getiren Vali Şahin, “İnşallah Eylül’ün 1 ile 10’u arasında çok daha güzel ve çok daha görkemli bir şekilde oranın da dekoratif aydınlatılmasını sağlayacağız. Sıra Selimiye’ye geliyor. Selimiye’de 21 Ekim’e kadar dekoratif aydınlatılması tamam olacak. 2 bin 600 armatör ile Selimiye adeta gece yanacak. Sadece sırf onu görmek ve çekmek için vatandaşların Edirne dışından geleceklerini şahsen ümit ediyorum. Selimiye’nin çevresinde bulunan diğer Ulu (Eski) Camii ve Üç Şerefeli Camii ile oluşturduğu ‘altın üçgeni’ de geceleri pırıl pırıl yapacağız. Bir nur topuna dönüştürmek hedefimizdir. Bunların tamamı inşallah 29 Ekim’de o güzel Cumhuriyet’imizin kuruluş yıl dönümüne denk getireceğiz ve hizmete sunacağız” ifadelerini kullandı.