Yok olmaya yüz tutan 'Çıraklık'- 8

Çıraklık konusunda her sanat ve meslek dalı sahibi, çıraklığın artık bittiğini ve yeniden yaşama geçirilmesi için de yetkili makamların bu konuya destek olmaya davet etti. Çırak yetişmemesiyle ilgil

GÜNDEM 19.08.2015 18:31:00 0
Yok olmaya yüz tutan

Buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi, klima ve şofben bakım ve tamiri işleri yapan Zeki Soğutma firmasının sahibi Hakan İğdeli, çıraklığın son bulmasının nedenlerinin hem ailelerin ekonomik zorluk çekmesi, hem de çocuklarını sanata yönlendirmemelerinin yanı sıra bir de bu konuda yetkili makamların çıraklık yaşını 18’e çıkarmış olmalarından kaynaklandığını söyledi. İğdeli, “Ben 33 yıldır mesleğimi severek yapan bir ustayım. Sanat dalları kolay öğrenilecek ya da kolay para kazanılacak meslekler değil. Bu mesleklerin temel eğitimi çıraklıktan geçmektedir. Sanat öğrenmek için bir meslek dalındaki iş yerine sıfırdan başlayan kişi olan çırak önce çalıştığı iş yerindeki ustalarının dediğini harfiyen yapacak. işini sevecek. Bizler mesleğimizi öğrenirken şimdiki nesil gibi işe başlamadan önce usta bana ayda ne vereceksin demedik. Dememizde mümkün değildi. Çünkü hiçbir işten anlamıyorsun meslek öğrenmeye geleceksin birde işi bilmeden para isteyeceksin. Olacak iş değil. Bazı aileler çocuklarının meslek öğrenmesi için çalıştığı yerlere para veriyordu. Sırf çocukları meslek öğrensin de usta olunca kendi işlerini kursunlar diye. İşini sevmeyen çırak ayni işyerinde yıllarca çalışsa bile öğrenmeye niyeti yok ise sırf yeri belli oluyor diye gün geçirmek için geliyorsa o kişi işi öğrenemediği gibi tüm yaşamı boyunca da zorluk çeker. Özellikle bizim iş kolumuz çok dikkat isteyen iş kolu olması dolayısıyla yapılacak tamir ve bakım işleri itina ile yapılması gerekiyor. Meslek dallarının son yıllarda yok olmasının bence bazı nedenleri var. Bunlardan biri ekonomik zorluk çeken aileler çocuklarının çabuk para kazanması için artık çocuklarını sanata ya da meslek dallarına yönlendirmiyor olması. ikincisi ise çıkan çıraklık yasası ile çıraklık yaşının 18’e yükseltilmesi.18 yaşına gelen bir gence siz meslek öğretemezsiniz, bu bence çok yanlış bir durum. Meslek dallarının devam etmesi için devlet büyüklerimiz bu konuda meslek dallarının yaşatılması konusunda daha esnek bir yasa çıkartmalı. Bundan böyle meslek dallarında arkadan gelen olmaması yani çırak yetişmemesi dolayısıyla tüm meslek dalları artık son yıllarını yaşıyor. Bizler artık mesleklerimizin son ustalarıyız. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin her zaman bu meslek dallarına dünya var olduğu sürece ihtiyaç vardır.”dedi.

ÇIRAKLIK MESLEK DALLARININ ÇEKİRDEĞİDİR

Dekorasyon işi yapan Tok Kardeşler Dekorasyon, İnşaat ve Emlak sahibi Yalçın Tok, çıraklığın meslek dallarının çekirdeğini oluşturduğunu söyledi. Çıraklığın meslek dallarında yok olmasıyla birlikte mevcut sanat dallarının tehlikeye girdiğini ve bir çok meslek dalının da yok olmaya başladığını söyleyen Tok, “Günümüzde dekorasyonculuk önemli bir sanat dalı.36 yıl önce çocuk yaşta başladığım mesleğimde günün koşullarına göre gelişen teknolojiyi de takip ederek aldığımız işleri özenle yapma gayreti içinde olduk. Ve halen her işimi aynı şekilde itina ile yapıyorum. Çünkü sanatkarlık da diğer iş kollarında olduğu gibi müşteri memnuniyeti çok önemlidir.Birde bizim yaptığımız işler hata affetmez. Bu nedenle işi düzgün ve itinalı yapmak mecburiyetindeyiz. Meslek dallarında son yıllarda çırak yetişmemesinin bir çok sebebi var.Bunları tek tek anlatmama gerek yok.Meslek dallarının yaşatılması konusuna önce siyasilerin el atması gerekiyor. Günümüzde bu güne kadar hangi siyasi yok olmaya yüz tutan meslek dallarının yaşatılması için ne yaptı ya da ne yapıyor. Hiçbir şey. Seçim zamanı tek dertleri bize oy verin sıkıntılarınız çözümlenecek. Hadi çözümleyin. Meslek dallarının yaşatılmasına çalışın.  Bugün mevcut meslek dallarını devam ettiren ustaların yok olup gitmesiyle acaba bizlerden sonra gelecek nesil yada meslek dalları ihtiyacı duyan vatandaşlarımız ne yapacak bilemiyoruz.Önemli olan günümüzde var olan tüm meslek dallarının yaşatılması için daha geç kalınmadan gerekli olan önlem alınmalı bu da çıraklık olayının hayata geçirilmesidir.Bu gün Meslek okulları var ancak onlarda belli meslek dallarında eğitim veriyor.  Okulunda okuyarak eğitim almak çok güzel. Ama hemen usta olunmuyor. Bir doktoru ele alın okulu bitirdiği zaman bir süre tam teşekküllü hastanede tecrübeli hekimlerin yanında çalışıyor.Sonra seçeceği branş dalında çalışıyor ve her şeye vakıf olunca işin uzmanı olarak göreve yapmaya başlıyor. İşte bizim meslek dalarlıda ayni. Bu nedenle meslek dallarının çekirdeği çıraklıktır.”dedi.  

Haber/Seyit SÜREN