Yok olmaya başlayan 'Çıraklık' - 5

Çıraklık ve çıraklık eğitimi, meslek dallarının vazgeçilmezlerindendir. Çünkü çıraklık yapmayan kişinin ne kalfa ve de usta olması mümkün değildir. Her meslek dalının ilk basamağÄ?

GÜNDEM 14.08.2015 20:02:00 0
Yok olmaya başlayan

Çırak bulunamamasının kendileri için kanayan bir yara olduğunu belirten Berkay Erkek Kuaförü sahibi 25 yıllık usta Mustafa Yavaş, “Çıraklık konusu her sanat ve meslek dalında olduğu gibi bizim iş kolumuzda da son yıllarda kanayan bir yara oldu. Çünkü artık aileler çocuklarının bir meslek öğrenmesi yönünde yönlendirmiyorlar. Günlük para kazanacakları işlere yönlendiriyorlar. Bence en büyük etkenlerden biri bu. İkincisi ise İş Güvenliği yasasıyla bizim iş kolumuzun tehlikeli iş kolları arasına alınmasıyla birlikte işlerimiz zorlaştırıldı. Çalışma şartlarımız ağırlaştırıldı. Zaten  bizim meslek gurubu olarak ne bayramımız ne de özel günümüz var. Özellikle ailelerin çocuklarına sanat öğrenmeleri konusunda bir karşı çıkmışlığı var. Hal böyle olunca çocuk nasıl bir meslek öğrenecek. Ben mesleği ağabeyim ve babamdan öğrendim. Onlar da bu meslekte. Hele mesleği öğrenirken ağabeyim ben sanki kardeşi değilmişim gibi beni tam bir çırak olarak eğitti. Yani ustalığıa çıraklıktan tabiri caizse çekirdekten yetişerek öğrendim.Ama babam, ağabeyim bu mesleğin ustası nasıl olsa bir şeyler kaparım diyemedim.Adam gibi çalıştırıldım ve mesleği öğrendim.Hiçte müsamaha görmedim. Bana mesleği öğreten babam ve ağabeyime minnettarım. Bana altın bilezik verdiler. Artık günümüzde sanatkar yetişmiyor. Dediğim gibi bu konuda aile faktörü olduğu kadar iş kollarımızda çıkan yasaların da etkisi oldu. Bu nedenle bizlerden sonra Çırak yetişmemesi nedeniyle bu mesleklerde yok olacak” dedi.

KOLAY PARA KAZANMAK VARKEN NEDEN MESLEK ÖĞRENSİN

35 yıllık Erkek Kuaförü Tanju Yavaş ise şunları söyledi: “Çırak için gelenler önce geldiği gibi ‘Usta aylık ne vereceksin’ demeleri var ya insanı çileden çıkarıyor. Sanki o iş yerine para kazandıracakmış gibi tavır takınmaları, ailelerinin de maaş ve sigorta istemeleri bir başka durum. Şu anda bizim gibi küçük meslek guruplarında işlerini sürdürenler ancak zar zor geçimini sağlıyor. Kendi sigortamızı ve iş yeri kiramızı öderken de zorlanıyoruz. Bizim iş kolumuzun tehlikeli meslek gurubunda yer verilmesi ise çok yanlış. Buda mesleğin yok olmasının bir faktörüdür. Mademki mesleğimiz tehlikeli meslek gurubuna alındı o zaman bu meslektekiler erken emekli olmaları gerekiyor. Bu da hakkımız diye düşünüyorum.Ama böyle bir durumda yok.Artık mesleğimiz son yıllarını yaşıyor daha kaç yıl devam eder bilemiyorum ama gün gelecek vatandaş tıraş olacak berber bulamayacak.Çünkü  çıraklık yok olmasından dolayı arkadan gelen yetişmiş eleman olmadığı için.Çıraklığı daha cazip hale getirmek ve bizim gibi meslek guruplarına destek vererek yardımcı olunmalı ve bu meslekler devam etmelidir diyorum.”dedi.

TEKNOLOJİNİN İLERLEMESİYLE SANAT KOLUMUZ YOK OLMA AŞAMASINDA

Gider Dijital Fotoğrafcılık’ın 25 yıllık fotoğraf sanatçısı ustası Volkan Semerçioğlu’da kendi iş kolları fotoğrafçılığın teknolojinin ilerlemesiyle birlikte iş kollarında çıraklığı bitirdiğini savundu. Semercioğlu, “Yıllar önce bizim iş kolumuz fotoğrafçılık en gözde sanat dallarından biriydi.Ben işe çırak olarak başladım. Yıllar içinde hızla gelişen teknolojiyle birlikte el emeği göz nuru ile büyük emekler vererek icra ettiğimiz mesleğimiz çıkan dijital makineler sayesinde çıraklığı da ortadan kaldırdı ve mesleğimizi de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Şu anda biz teknolojiye karşı mücadele ediyoruz. Ama nereye kadar dayanacağız bilemiyoruz. Teknolojinin ileri düzeye gelmesiyle birlikte artık amatör işleri ortadan tamamen kalktı. Düğün fotoğrafları azaldı. Genellikle acil işleri olan vatandaşlara vesikalık fotoğraf çekimi yapıyoruz. Teknoloji iş kolumuzda karanlık olayını bitirmesiyle de çıraklığı da bitirmiş oldu. Bizim mesleğimizi ve iş kolumuzdaki çıraklığın son bulmasının en büyük etkeni dijital olayının iş kolumuzda hızla gelişmiş olmasıdır.”dedi.

Haber/Seyit SÜREN