Organları 5 kişiye hayat olacak

İstanbul'un Küçükçekmece İlçesi'ne bağlı Sefaköy semtinde yaşayan ve kuaförlük yapan evli iki çocuk babası Mustafa Çalışkan, 1,5 ay önce İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fa

GÜNDEM 13.08.2015 14:24:00 0
Organları 5 kişiye hayat olacak

Çalışkan, geçtiğimiz hafta eşi Nebahat, çocukları Gizem ve Uğur, kardeşi Yüksel Çalışkan'la tatil için ablasının Enez İlçesi sahilinde bulunan yazlığına geldi. Geçen Cumartesi günü ailesiyle kumsalda oturduğu sırada fenalaşan Çalışkan, ambulansla Keşan Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yapılan muayenede beyin kanaması geçirdiği anlaşılan Çalışkan, hastanenin ikinci seviye yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Ancak önceki gün akşam saatlerinde doktorların tüm müdahalesine rağmen beyin ölümü gerçekleşti.

2 SAATLİK OPERASYONLA 5 ORGANI ALINDI

Ailesi ise, Mustafa Çalışkan'ın vasiyeti gereği organlarını bağışlandı. Bunun üzerine  İstanbul Organ Merkezi koordinasyonuyla Özel İstanbul Medipol Hastanesi, Şişli Florence Nightingale Hastanesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nden ekipleri hızla Keşan'a geldi. Hastanede yaklaşık 2 saat süren operasyonun ardından Çalışkan'ın karaciğeri, 2 böbreği ve 2 korneası alınarak, ambulanslarla organ nakli bekleyen hastalara nakledilmek üzere İstanbul'a götürüldü.

ORGAN BEKLEYENLERİ GÖRÜNCE FİKRİ DEĞİŞTİ

Yüksel Çalışkan, kardeşinin bir süre hastanelerde kalp tedavisi gördüğünü ve bu sırada organ bekleyen çok hasta ile tanıştığını söyledi. Onların durumlarına üzülerek organlarının bağışlanmasını istediğini ifade eden kardeş Çalışkan, 'Kardeşime 2009 yılında stent takılmıştı. Kalbinde problem vardı. Bundan 60 gün önce tekrar rahatsızlandı. Kalp kapakçığında enfeksiyon oluştuğunu söylediler. Açık kalp ameliyatı oldu. İyileşti. Moral bulsun diye Enez'de ablamın yazlığına getirdik. Sabah biz balık tutarken, o da sahilden bizi seyrediyordu. Aniden 'başım' diyerek yığılıp kaldı. Keşan Devlet Hastanesi'ne getirdik. Kullandığı ilaçların beyine fazla kan pompaladığını söylediler. Beyin kanaması geçirdiğini söylediler. Organlarının bağışlanmasını kendisi istedi. Zaten o hep söylüyordu, çoktan beri hastanelerde olduğu için diyordu ki, 'Niye bu insanlar organlarını bağışlamaz ki' Öldükten sonra bir işe yarar, bir hayat kurtarır? diye. Biz onun vasiyetini yerine getirdik. İnşallah hayırlı insanlara giderde, faydalanırlar.”dedi.

ORGANLAR UYGUN HASTALARA NAKLEDİLECEK

İstanbul Medipol Hastanesi Organ Nakli Birimi Sorumlusu Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şinasi Sevmiş, ailenin çok anlamlı bir bağış yaptığını ifade ederek, 'Öncelikle kendilerine teşekkür ediyoruz. Keşan Devlet Hastanesi'nden çıkan ilk donör olması da bizler için ayrı bir heyecan. Organ bağışlarının arkasının geleceği konusunda da hiç şüphem yok. Buradaki arkadaşlarımızın bu konuda son derece özverili şekilde çalıştıklarını gördük. Aldığımız karaciğeri 65 yaşında bir hastaya nakletmek üzere İstanbul'a götürüldü. Böbreklerde Sağlık Bakanlığı'nın bekleme listesine göre belirlenecek en uygun hastalara nakledilecek.”diye konuştu.

Organları alınan Mustafa Çalışkan'ın cenazesi ise ailesine teslim edildi.

Marmara Haber