Edirne Yemek Kültürü

Edirne, Osmanlı Devleti'ne 92 yıl başkentlik yapmış, saray mutfağını tanımış bir sınır kenti. Avrupa'ya yüzünü dönenlerin ise son durağı. Edirne'ye gidince ne yenir, Edirne ciğeri... Beyaz peynir

GÜNDEM 12.08.2015 16:37:00 0
 Edirne Yemek Kültürü

Edirne nüfusunun çoğu kent merkezinde yaşıyor. Yörede; buğday, pirinç, şeker kamışı, ayçiçeği, kavun ve karpuz yetiştiriliyor. Bunların yanı sıra hayvancılık da çok gelişmiş. Ünlü Edirne beyaz ve kaşar peyniri özellikle kırsal kesimin önemli gelir kaynakları arasında.

Bedesten ve Alipaşa Kapalı Çarşısı'nda Edirne'nin yöresel ürünlerini satın alabilirsiniz. Oradan ciğer yemek isterseniz ciğercilerin sıralandığı caddeye geçebilirsiniz. Bunun yanında Edirne çiğ böreği de her yerde yapılır ancak buradaki gibi lezzetli olmaz. Çiğ böreğin içine yoğurt, yumurta bir de hüner katıyorlar son olarak da Edirne havası. Akıtma, katmer, kulaç, yoğurtlu kulak; Tatar yemeklerinden köbete; mısır unuyla yapılan kaçamak, malika, etli marul dolması, ciğer sarma, katmerli pazı böreği yöresel yemeklerden bir kaçı.

Bir tür patlıcan salatası olan mamzama; Edirne'de ve özellikle Kırklareli'de bilinen üzüm suyuna hardal eklenerek hazırlanan hardaliye, labada adlı ottan yapılan borani; değişik türde bir peynir tatlısı olan belmuş; süte peynir eklenmesiyle yapılan akçakatık tatlılardan badem ezmesi ve gaziler helvası Edirne'nin en bilinen yöresel lezetleridir.

Edirne Ciğer Sarması

Malzemeleri:1 koyun  gömleği (Karın zarı)

2 su bardağı su

350 gr  karaciğer

150 gr akciğer

Yarım su bardağı pirinç

2 çorba kaşığı sıvıyağ

2 çorba kaşığı dolmalık fıstık

2 çorba kaşığı kuşüzümü

3 dal taze soğan

1 çorba kaşığı nane

1 çay kaşığı karabiber

1 yumurta

3 domates

6 kıvırcık yaprağı

Tuz

Yapılışı

1. Koyun gömleğini iyice yıkayıp 1 bardak sıcak suda 5 dakika bekletin. Gömleği süzgece alıp suyu daha sonra kullanmak üzere saklayın. Karaciğerin zarını soyun. Akciğer ve karaciğeri yıkayıp bıçakla kıyın.

2. Ciğerleri tavaya alıp tuz ekleyin. Suyunu salıp çekinceye kadar karıştırarak pişirin. Pirinci yıkayıp süzün.

3. Bir tencerede sıvıyağı ısıtıp dolmalık fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinç, 1 su bardağı sıcak su, kuşüzümü ve tuz ilave edip karıştırın. Suyunu çekinceye kadar pişirip ateşten alın. Taze soğanı ince ince doğrayın. İç malzemeye ekleyip karıştırın. 10 dakika dinlendirin. Ciğer, nane ve karabiberi iç malzemeye ilave edip karıştırın.

4. Koyun gömleğini 6 parçaya ayırın. Ortalarına iç malzemeden yerleştirip bohça şeklinde kapatın. Ters çevirip hafifçe yassılaştırın. Fırın tepsisine dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sürün. Koyun gömleğini beklettiğiniz suyu ısıtıp ciğer sarmalarının üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 40-45 dakika pişirin. Kıvırcıkları yıkayıp süzün ve servis tabağına dizin. Üzerlerine ciğer sarmaları yerleştirip domates dilimleri eşliğinde servis yapın.

MAMZANA

Malzemeler:

6 patlıcan

3 domates

5-6 sivri biber

1 demet maydanoz

750 gr. yoğurt

3 diş sarımsak

2 kaşık yağ

1 çay kaşığı kırmızıbiber

Tuz

Yapılışı:

patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir. Kabukları soyulup incecik kıyılır. Domates, biber ve maydanoz küçük küçük doğranıp patlıcanlara katılır. Tuz atılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, kırmızıbiberli yağ gezdirilir.

Değişik bir tarifi ise şöyle:

MALZEMESİ:

2 şer adet közlenip, doğranıp, temizlenmiş patlıcan ve kırmızı biber

2 adet taze soğan

3-4 dal maydanoz

1 domates

2 çarliston biber

1 bardak yoğurt

2 diş sarımsak

kırmızıbiber

karabiber

yağ

tuz.

Tabağına önce patlıcanları üzerine kırmızı biberleri, küçük doğranmış taze soğan, domates, çarlistan biber ve maydanozu sırasıyla yayın. Tuz ve karabiberini serpip üzerine ezilmiş sarımsakla çırpılmış yoğurdu boca edin. Kırmızı biberi yağda kızdırıp üzerine gezdirin.

Hazırlayan/Seyit SÜREN