Kazı çalışmaları başladı

Edirne'de, 60 yıllık vahşi depolamaya son verecek olan Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nin kazı çalışmaları başladı.

GÜNDEM 12.08.2015 16:24:00 0
Kazı çalışmaları başladı

Tesisin yapılacağı alanda gazetecilerle bir araya gelen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Burası ekolojik bir çöplük olacak; doğayı kirletmeyen, yer altı sularını kirletmeyen, çevreyi kirletmeyen, tesisin yakınında bulunan Karayusuf ve Hıdırağa köylerini rahatsız etmeyecek, koku yapmayacak, onların arazilerini, havasını kirletmeyecek bir çöplük olacak. 3 yıl sonra ekleyeceğimiz elektrik üretimiyle bu proje Türkiye’de bir ilk olacak” dedi.

 

Geçtiğimiz günlerde Edirne Katı Atık Yönetim Birliği Başkanı Recep Gürkan ile FAM İnşaatı Şirket Ortaklarından Mehmet Okur tarafından sözleşmesi imzalanan Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’nin yapımına Süloğlu Hıdırağa Köyü Mevkii’nde başladı. Edirne Belediye Başkanı ve Katı Atık Yönetim Kurulu Başkanı Recep Gürkan, yapımına başlanan tesisi gezdi. Seçim vaatlerinde Edirnelileri modern bir çöplüğe kavuşturmanın sözünü verdiğini ifade eden Gürkan, “Görev süremizin 16. ayında, yeni Katı Atık Düzenleme Ve Bertaraf Tesislerinin bütün işlemlerini bitirdik. Yeni bir proje çizdik, finansını sağladık, ÇED raporunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onayını aldık, ihalesini, sözleşmesini, yer tespitini yaptık ve alanda kazı çalışmalarımız başladı” diye konuştu.

 

10 AY SONRA EDİRNELİLERİN HİZMETİNDE

 

Türkiye’nin en deneyimli firmalarından biriyle sözleşme yaptıklarını söyleyen Gürkan, “10 ay sonra Edirne Katı Atık Birliği, Katı Atık Düzenleme ve Bertaraf tesisleri bitmiş olacak. İnşallah 10 ay sonra açılışını yapacağız. Bir temel atma töreni de arzu ediyorum. Çünkü Edirne için önemli bir kazanım, Edirne’nin dönüm noktası. 60 yıldır kimsenin çözemediği sorunu, çözmek bize kısmet oldu” diye konuştu.

 

ÇÖPTEN GÜBRE VE ELEKTRİK ELDE EDİLECEK

 

Yıllardır Edirne’nin utancı olan çöplüğün yerine halka katkısı olacak bir tesisin yapılacağını söyleyen Gürkan, “Çöpten gübre elde edeceğiz ve bu gübreyi buradaki köylülerle birlikte kullanacağız. Yine arıtma tesisimiz var. Çöpün sızıntı suları kesinlikle doğaya karışmayacak. Buradan çıkan arıttığımız suyu belki de tarla sulamasında bile kullanabileceğiz. Buraya gelen çöpü ayrıştıracağız. Ambalaj atıklarını tekrar doğaya geri kazandıracağız. 3 yıl tamamlandıktan sonra, buradan çıkan çöple de enerji elde edeceğiz; bundan da para kazanacağız. Yeniimaret ve Yıldırım Mahallesi sakinlerini yaşadıkları sağlık sorunlarından kurtaracağız. Avrupa’ya çıkış yapan TIR’lara yapışan çöp poşetlerini Avrupa’ya ihraç etme utancından da kurtulacağız” şeklinde konuştu.

 

Eski çöplüğü gerekli önlemleri alarak kapatacaklarını ifade eden Gürkan şunları söyledi: “Bu tesisisin keşif bedeli 13 milyon 800 bin lira, KDV hariç. Yaptığımız ihalede firmamız en düşük teklifi verdi; 7 milyon 777 bin lira. Yaklaşık yüzde 45’e yakın bir kırımla ihalemizi yapmış olduk. Bu da tabi hem belediyemizin, hem de vatandaşımızın üzerindeki yükün azalması anlamına geliyor. Firma neredeyse bu işten hiç kar elde etmeyecek. Buradaki amaçlarının sadece para kazanmak olmadığını bu projenin bir benzerinin Türkiye’de sadece Giresun’da olduğunu, 3 yıl sonra ekleyeceğimiz elektrik üretimiyle Türkiye’de bu projenin tek olacağını söylediler. Kar amacı gütmediklerini söylediler. Bu da bizi memnun etti. 160 bin metrekarelik bir alan, bunun 120 bin metre karelik bölümünde depolama yapacağız”

Marmara Haber