Çıraklık tarih oluyor

Türkiye'nin sanayi kenti Çerkezköy'de meslek kollarında tehlike çanları çalıyor. İlçedeki ustalar, çırak bulmakta ve yetiştirmekte zorlanıyor. Çerkezköylü esnaf ve sanatkarlar, çırak

GÜNDEM 10.08.2015 20:15:00 0
Çıraklık tarih oluyor

Marmara Haber Gazetesi, Çerkezköy’deki iş kollarını gezdi ve artık yok olmaya başlayan çıraklık konusunu araştırdı. 1990 ve 2000’li yıllarda aileler, çocuklarını meslek öğrenmesi için bir işyerine ‘çırak’ olarak gönderirdi. Bilgisayar oyunları ve internet kullanımının yaygın olduğu son yıllarda artık işyerleri yetiştirecek çırak bulmakta zorlanıyor.

Meslek dallarında yıllarını vermiş olan ustalarla yapılan görüşmelerde ortaya çıkan ortak görüş, çırak yetişmediği ve şuan mesleklerini sürdüren ustaların hayatlarını kaybetmesiyle birlikte bazı mesleklerin yok olma ihtimali olduğu yönünde oldu.

GELEN GENÇ YOK

Küçük Sanayi Sitesi’nde egzoz ustalığı yapan Özen Oto’nun sahibi Şaban Kırım, “Artık bizim gibi sanat dalları olan mesleklere meslek edinmek için gelen genç yok. Ailelerde artık sıcak bakmıyor. Bu nedenle çıraklık öldü. Yıllar önce bir baba ya da anne oğlunu meslek öğrenmesi için bizlere getirdiğinde çocuğun ‘Eti senin kemiği bizim. Yeter ki bu mesleği öğrensin’ diyorlardı. Özellikle son yıllarda artık meslek dalları nedense hor görülür hale geldi. Bugün gençlerimizin çoğunun elinden bir şey gelmiyor. Neden aileler çocuklarının bir şey öğrenmesini istemiyor. Evet ilçemiz bir sanayi kenti fakat fabrikaların çoğu da kendi iş kollarında deneyimli eleman arıyor. Düz işçi arayan az. Biz sanatkarlar olarak bizden sonrada bu sanat kollarında ustaların yetişmesini ve sanat kollarının devam etmesini, gelecek neslin iş sahibi olmasını istiyoruz.”dedi.

ÇIRAKLIK YOK OLDU

Oto yedek parçası satan Dampik Ticaret’in sahibi Aydın Kırıklar, özellikle Çerkezköy’de son yıllarda hızla gelişen sanayi ile birlikte iş kollarında çıraklık olayı tamamen yok olduğunu belirterek, “Artık hiçbir aile çocuklarının bir sanat öğrenmesi için bir girişimi yok. Başlıca nedenleri ise bizim sanayideki iş kollarının yağlı kirli olması. Aslında alın teri ve büyük emekler verilerek kazanılan paranın en makbul olduğu iş kolları ve dün olduğu gibi bu günde bizim iş kollarındadır. Oysa bizim iş kollarının diğer iş kollarına göre getirisi de iyi olmasına rağmen maalesef işi gücü olmayan gençler meslek öğrenmek yerine boş gezmeyi yeğliyor. Bunda ailelerinde etkisi var. Ailelerde bu konuda duyarlı olsa gençler boş gezeceğine hem meslek öğrenecek, işleri garanti olacak ve geçim derdi olmayacak. Hem de meslek dalları devam edecek.”dedi.

ÇIRAK OLARAK GELEN YOK

Bahar Oto Yıkama servisinin sahibi Yaşar Bahar,  daha önceki yıllarda ailelerin meslek öğrenmesi için çocuklarını özellikle yaz tatillerinde meslek öğrenmeleri için sanayiye gönderdiğini belirterek, ”Aileler, önceden çocuklarının bir meslek öğrenmesi için işyerlerimizi aşındırırlardı. Bizler de çırak alıyor ve yetiştiriyorduk. Ama son yıllarda bu tamamen ortadan kalktı. Artık meslek öğrenmek için çırak olarak gelen hiç yok. Böyle giderse sanat kolları önümüzdeki yıllarda bizden sonra yok olup gidecek. Çünkü arkadan gelen yok.”diye konuştu.

MESLEK ÖĞRENMEK YERİNE FABRİKALARDA ÇALIŞIYORLAR

Çıraklık eksikliğinin sanat kollarının bir yarayan kanası olduğunu belirten Sçkihn Oto’nun sahibi oto tamircisi Seçkin Koşmacı, “Artık çıraklık için talep yok. Özellikle Çerkezköy’ün sanayi kenti olmasından sonra yıllar içinde giderek yavaşladı ve son yıllarda da tamamen yok oldu. Meslek öğrenmek yerine gençlerimize artık fabrikada düz işçi olarak çalışmak daha cazip geliyor. Şuanda mevcut sanat kollarında işlerinin başında olanlardan sonra tüm iş kolları yok olacak. Bu nedenle tüm iş kollarında artık tehlike çanları çalıyor. Bizlerde mesleklerimizin devam etmesi için birilerinin sahip çıkmasını istiyoruz. Bu da çıraklıktan başlıyor. Çıraklığın bizim iş kollarında son bulmasının bir nedeni de  servis olaylarının artması. Aslında garantili diyerek servislere götürülen araçlardan daha çok ücret alınıyor. Bunun kimse farkında değil. Ama bizim bu konuda yapacak bir şeyimiz yok. Eğer aracını satan her hangi bir firma servis olarak mevcut olanlarla anlaşmış olsa herkes bulunduğu yerde aracının bakım ve onarımını yaptırabilir. İl il ya da ilçe ilçe servis aramazdı ve bu durum hem firmalara hem de araç sahibine daha ucuza mal olurdu. Servis olayı da çıraklığı engelleyen bir durum olduğu görüşündeyim.”dedi.

ÖNCE MAAŞ SORUYORLAR

Aydın Oto’nun sahibi Abdullah Aydın, şunları söyledi: “Eskisi gibi iş kollarımızda çırak yetişmiyor. Gelende çalışmıyor.  İki günde çalışıp ardından kaçıp gidiyor. Çırak olarak gelen gençler daha eli anahtar tutmasını bilmiyor ve ne kadar aylık vereceksin diyor. İlçemizde bu durumun bence ilçemizin sanayi kenti olması diyeceğim ama bu durum ülke genelinde de aynı olduğunu duyuyoruz. Aslında bizim meslek dallarımız diğer mesleklere göre daha iyi olmasına rağmen nedense artık çıraklık için talep yok.”

Haber/Seyit SÜREN