Tehlike çanları çalıyor

Çerkezköy Mustafa Uğraş Stadı'nın zeminin bozuk olması, yakında başlayacak olan yeni sezon öncesi tehlike sinyalleri veriyor.

SPOR 6.08.2015 19:00:00 0
Tehlike çanları çalıyor

Kulüp yöneticileri saha çiminin bir an önce değiştirilmesi ve gerekli bakımın yapılmasını isterken, yıllardır sahanın bakım onarımı ile ilgilenen Remzi Göç ise “Aşırı sıcaklardan dolayı zemnin altı mantar yaptı. En kısa sürede sahada kumlama çalışması yapılmalı. Aksi takdirde bu saha iki maçı dahi kaldıramaz” dedi.

 

GEÇEN YIL TAKIMLAR LİG SONUNU ZOR GETİRDİ

 

Faaliyete geçtiği yıldan bu yana ufak tefek bakımlar yapılarak takımlara sunulan Mustafa Uğraş Stadı zemini, özellikle geçen yıl oynanan yoğun müsabakalar neticesinde bozuldu. Saha zemininin mutlak yenilenmesi gerektiğini belirten yetkililer, aksi takdirde sahada futbol oynamanın mümkün olmadığını dile getirildi. Türkiye’nin önemli sanayi şehirlerinden biri olan Çerkezköy’de futbola elverişli bir sahanın olmayışı ise futbola gönül vermiş gençleri ve spor klüplerini kara kara düşündürüyor. Çerkezköyspor’da yıllarca yöneticilik yapmış olan eski futbolcular Çerkezköy’e yakışır stadın acilen yapılması gerektiğini ifade ettiler. Eski yöneticiler ise futbolcuların bu sahada sakatlanmamak için kendilerini maça bile veremediklerini belirterek, “Bu sahanın zemini kısa zaman içinde onarılmazsa patates tarlasına döner. O zaman da burada futbol oynanmaz” dedi.

 

FUTBOLCULAR SAKATLIK RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYA

 

Futbolda saha zeminin iyi olması gerektiğini söyleyen spor oteriteleri, “Takım oyuncuları ne kadar iyi olursa olsun eğer saha zemini kötü ise bir varlık gösteremezler. Bu durum takım oyununu da ortadan kaldırır. Çünkü hem rakiple hem de saha zeminiyle mücadele etmek çok zordur. Sahada dünyanın en teknik ve en iyi oyuncusunu dahi oynatsanız verim alamazsınız. Futbolun ne seyir zevki kalır ve ne de değeri. Futbolcularımızın önemli bir sakatlığa maruz kalmamaları için sahanın bir an önce gerekli bakımı ve onarımı yapılmalıdır. Yağan yağmurlarda bakım olmadığı için saha zemini altı çamur ve mantar yapmış durumdadır. Bu sorunu gidermek için zemine kum serilmesi şarttır. Çünkü mevcut çim artık hava almamakta ve üsten filizlenmektedir. Şu anda bir kuvvetli yağış olur ise saha çok daha kötü duruma gelecektir” ifadelerini kullandı.

 

GEREKLİ BAKIM ONARIM ÇALIŞMASI YAPILMALI

 

Çerkezköylü sporseverler ve eski futbolcular, şu anda takımların yönetiminde bulunanların saha sorununu yeteri kadar dile getirmediklerini söyledi. Yılarca Çerkezköy’de çeşitli takımlarda futbol oynayan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen futbolcular, “Ülkemizdeki birçok futbol sahasında gerekli standartlar sağlanamamış. İhalelerle alınan statların zeminlerinde doğru malzeme kullanılmıyor. Sahalarda yanlış drenaj ve homojen olmayan sulama çalışmaları yapılıyor. Zemine inşaat kumu seriliyor. Sahanın yapıldığı yerde uygun malzeme bulunmalı. Bir futbol sahasının hem çim bitkisinin yetişmesine imkân vermesi, hem oyun açısından doğru sertlikte olması, hem de yüzeyindeki suyu filtre gibi süzüp uzaklaştırması gerekir. Bunu sağlamadığınız takdirde zaten maça yenik başlıyorsunuz. Bu şartları yerine getirdikten sonra sahanın yıllık bakımının profesyonel anlamda iklim şartlarına göre yapılması lazım. Doğru yapılıp iyi bakılmayan bir saha aynı şekilde kısa sürede balçık tarlasına döner” açıklamalarında bulundu. Her şeyi ile tam olarak yapılan saha zemininde normal şartlarda 30 yıllık bir statta bile sorun yaşanmayacağını belirten futbol otoriteleri, “Saha zemininde çim kökleri 20-25 cm derinlikte olmalıdır. Fakat çim kökü gelişme imkânı bulamadığından yüzeyde kalır ve yağmular sonunda altı çamur olur, mantar yapar. Böyle olunca da çim nefes alamadığı için saha bozulur” dedi.

 

FUTBOL SAHASININ ZEMİNİ NASIL YAPILMALI?

 

 Sağlam ve düzgün tesviye edilmiş bir zemin oluştururken, önce doğru planlanmış drenaj sistemi, tuzdan arındırılmış drenaj çakılı, tane büyüklükleri doğru seçilmiş kum, özel gübre ve organik malzemeler kullanılması gerektiğine işaret eden yöneticiler, “Taban ve ara katmanlar yüzeydeki eğimlere göre çıkmalıdır. Doğru sıkıştırma yapılmalı, sıkıştırma yapılırken kum kompakt olmalı. Çim büyüme tabakasında asidite oranı nötr olan homojen yapılı turf kullanılmalıdır. Bütün bunların yanında homojen bir sulama sistemi ve doğru seçilmiş tohumlardan oluşan çim bu işin olmazsa olmazıdır.  Bu şartlarda yapılmış bir futbol sahası temelde doğru inşa edilmiş olur. Sahanın bakımının da çim uzmanınca yapılması gerekiyor” diye konuştu.

 

MAÇLARIMIZI KAPAKLI SAHASINDA OYNAMAK İÇİN BAŞVURACAĞIZ

 

Çerkezköy’deki Spor Kulüplerinin yöneticileri yeni sezona kadar Mustafa uğraş Stadı zemininde gerekli bakım ve onarım çalışmalarının yapılmaması halinde lig maçlarını Kapaklı Şehir Stadı’nda oynamak için müracaatta bulunacaklarını kaydetti. Yöneticiler, “Çerkezköy Belediyesi’nin sahamızın zeminini futbol oynanacak düzeye getirmesi için gerekli bakım onarım çalışmasını yapmasını istiyoruz. Eğer bu sahada futbol oynamaya zorlanırsak en fazla bir ya da iki maç yapabiliriz. Şu anda bile bu sahada 90 dakika futbol oynamak büyük bir risktir. Bu zeminde top oynamak demek her maçta birkaç oyuncunun sakatlanması ve aylarca takımda yer almaması demektir. Kısacası göz göre intihar etmektir. Bu da kulüpler açısından çok büyük bir risktir” dedi.

 

SAHA ZEMİNİ MUTLAKA KUMLANMALI 

 

Mustafa Uğraş Stadı’nın bakım çalışmalarını yaklaşık 12 yıldan bu yana yapan görevli Remzi Göç de, “Bizim stat gibi Trakya Bölgesi’nde futbol sahası yok. Zeminin altı aşırı sıcaklardan dolayı mantar yapmaya başladı. Mantarlaşma nedeniyle çim hava almıyor. Çimin altı çamur ve mantar yapıyor. Özellikle şu günlerde sıcak hava nedeniyle çimin kök kısmı kurumaya başladı. Her ne kadar bu şekilde bakımını yapsak da futbol oynamaya çok da elverişli değil. Bu nedenle zeminin mutlaka kumlanması gerekiyor. Şu anda sahada antreman bile yapılamaz. Kumlanması yapıldıktan sonra en az bir ay sahanın dinlendirilmesi gerekiyor. Bunun için de kumlama çalışmasının bir an evvel gerçekleştirilmesi gerekmektedir. İnşallah bu konuda belediyemiz ve yetkililer gerekli çalışmaları bir an önce başlatırlar” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN-Ahmet KARDEŞ