2050 yılına kadar su sıkıntısı yaşanmayacak

Edirne'de, Kırklareli'nde bulunan Kayalıköy Barajı'ndan getirilecek yeni içme suyu isale hattı çalışmaları sürüyor. Haziran 2016 tarihinde tamamlanması planlanan çalışmanın ardında

GÜNDEM 31.07.2015 16:56:00 0
2050 yılına kadar su sıkıntısı yaşanmayacak

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve DSİ 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı Lalapaşa yolu üzerinde bulunan arıtma tesisinde incelemelerde bulundu. Merkez nüfusun 150 bini bulan kentte içme suyu ihtiyacı Süloğlu Barajı’ndan karşılanıyor. Ancak şebekenin eski olmasından dolayı sık sık borularda bulunan kelepçelerin arızalanması ve mevcut ihtiyaca cevap vermemesi üzerine Edirne Belediye harekete geçti. Devlet Su İşleri (DSİ)11. Bölge Müdürlüğü’yle imzalanan protokol kapsamında, Kırklareli Kayalıköy Barajı’ndan 58 kilometrelik yeni bir isale hattının yapılması kararlaştırıldı.

        Yapılan ihalenin ardından 15 Mart 2015 yılında çalışmalara başlandı. Geçen zaman içerisinde 58 kilometrelik isale hattının 20 kilometrelik bölümü tamamlandı. Kalan kısmının tamamlanması için çalışmalar devam ederken suyun arıtılacağı tesisinin de çalışmaları aralıksız sürüyor. Haziran 2016 tarihinde tamamlanması beklenen çalışma sonucunda Edirne’nin 2050 yılına kadar içme suyu problemi giderilmiş olacak.

          Edirne Valisi Dursun Ali Şahin arıtma tesisinin ihale süresinden önce biten bir çalışma olduğunu belirterek bu nedenle büyük mutluluk yaşadığını söyledi. Arıtma tesisinin tamamlanması ve il içindeki boruların da yenilenmesinden sonra kentin geleceğinin değişeceğini belirten Şahin, "Artık damaca ve pet şişeler hepsi dama atılacak diyorum. 2050 yılına kadar yetecek olan bu tesis bütün Edirnelilere hayırlı olsun" dedi.

        Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise uzun süren bir çalışmanın ardından DSİ ile bir protokol yaptıklarını belirtti. Gürkan, Biz de Edirne Belediyesi olarak 30 yılda 30 eşit taksitle bu her iki çalışmanın da yapım bedelini DSİ’ye ödeyeceğiz dedi.

         Edirne’ye arıtılarak gelen suyun günlük tahlillerinin yapıldığına değinen Gürkan, şehrin içme suyunun içilebilir olduğunu ancak bu konuda psikolojik ön yargının oluştuğunu ve pet şişenin girmediği evin kalmadığını söyledi.

Marmara Haber