TESKİ tartışması sürüyor

AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi'ni (TESKİ) acemilikle suçlayarak, kafasına göre çıkardığı hesaplama yöntemi ile vatandaştan fahiÅ?

GÜNDEM 30.07.2015 18:21:00 0
TESKİ tartışması sürüyor

İki partinin yöneticileri tarafından yapılan karşılıklı sözlü atışma, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe’nin sözleriyle devam etti. Öğe dün, Kahve Diyarı’nda düzenlenen kahvaltıda gazetecilerle bir araya geldi ve açıklamalarda bulunarak, TESKİ’yi yine katılım payları konusunda eleştirdi. Öğe, TESKİ Genel Müdürlüğü Abone İşleri Daire Başkanlığı ‘Alt yapı kanal katılım bedeli’ konusunda ilçe şube müdürlüklerine gönderdiği yazıda 3194 sayılı İmar kanunu ve TESKİ tarifeler yönetmenliği 36. maddesinde belirtildiği şekilde altyapı kanal katılım payı alınması istenmektedir. Yazıda alt yapı kanal katılım bedelinin hesaplanmasında izlenecek yöntem de açık açık belirtiliştir. TESKİ uygulamanın da 1 Temmuz 2015 tarihi itibariyle tüm şube müdürlükleri tarafından uygulanması istenmektedir. Hal böyle iken Çerkezköy Belediye Meclisi üyemiz Dilaver Burak, TESKİ’nin yeni fiyat tarifesindeki altyapı kanal katılım bedelinin 2464 sayılı belediye gelirleri kanununun 87. ve 89. maddelerine aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle yürütmenin durdurulması için Tekirdağ İdare Mahkemesi’ne başvurdu. 2464 sayılı belediye gelirleri kanunu incelendiğinde, belediyelerce ve belediyelere bağlı müesseselerce yeni kanalizasyon tesisi yapılması,mevcut tesislerin sıhhi ve fenni şartlara göre ıslah edilmesi halinde bunlardan faydalanan gayrimenkullerin sahiplerinden kanalizasyon harcamalarına katkı payı alınır.Ayrıca iki veya daha fazla yol kenarında bulunan gayri menkuller,hangi yoldaki kanalizasyona bağlanmış ise payın hesabında o yola ait kanalizasyon giderleri nazara alınır.”dedi.

BAKANLIĞIN RAYİÇ VE BİRİM FİYATLARINA GÖRE HESAPLANAN TUTARI AŞAMAZ

Öğe, konuşmasına şöyle SÜRDÜRDÜ: “Kanunun 89. maddesinin a bendine bakıldığında harcamalara katılım payları,bir program dahilinde veya istek üzerine doğrudan doğruya yapılan işlerde,bu hizmetler dolayısıyla yapılan giderlerin tamamı olduğu görülecektir.Özetle,harcamalara katılım payları bina ve arsa vergi değerinin yüzde 2’sini geçemez.Kanunda harcamalara katılma paylarının bina ve arsalarda vergi değerinin yüzde 2’sini geçemeyeceği emredici hüküm olarak düzenlenmesine rağmen TESKİ tarifeler yönetmenliğinin 36. maddesinde düzenlenen hesaplanma yöntemi ile fahiş miktarda ve yasaya aykırı katılım bedeli alınmasına sebebiyet vermektedir.Açıklamamızda verdiğimiz örnek,TESKİ’nin tarifesine göre yapılan hesaplanma sonucu ortaya çıkmıştır.Ancak,TESKİ Çerkezköy Şube yetkilileri TESKİ tarifesine göre ortaya çıkan rakamın,belediye gelirleri kanunu’nun 87. ve 98. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle söz konusu makbuza not yazarak 10 bin 568 lira 1 kuruş yerine  bin 26 lira 38 kuruş alınmasına karar vermişti.AK Parti Çerkezköy İlçe Yönetimi olarak TESKİ tarifeler yönetmenliği 36. maddesindeki düzenlenen hesaplama yönteminin kanuna açıkça aykırı olması nedeniyle kamuoyunu bilgilendirdik.meclis Üyemiz de konuyu mahkemeye taşıdı.”diye konuştu.

CHP ÇERKEZKÖY İLÇE TEŞKİLATI TESKİ DEĞİLDİR

AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, CHP ilçe teşkilatının yaptığı açıklamaları eleştirerek, “Halk ibaresi bulunan partinin İlçe Sekreteri halkın menfaatini savunacağı yerde sırf siyaset yapmış olmak için yasalara aykırı ve vatandaşın zararına bir yönetmeliği göz ardı edip,eleştirememektedir.Eleştirilerimizin muhatabı Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Teşkilatı değil. TESKİ’dir. Bu konu ile ilgili CHP ile polemiğe girecek değiliz. TESKİ Genel Kurulu’nun almış olduğu ilgili yönetmenliğin kanuna aykırılığını kamuoyu ile paylaştık.Basın açıklamamızın tamamına bakıldığında eleştiri noktamız rahatlıkla anlaşılabilecektir.Bizleri araştırma yapmadan siyaset yapmakla itham eden,açıklamamızı okumadan sırf basın açıklaması yapmak ihtiyacı ile yapıldığı görülmektedir.TESKİ’nin söz konusu yönetmenliğinden de bi haber,sırf şirin gözükme taşıyan söz konusu açıklamayı kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. TESKİ Genel Kurul kararını okuma zahmetinde bulunmayarak kamuoyu saptırmaya çalışmak siyasetle bağdaşmamaktadır. İhtiyaç duyulması halinde TESKİ’nin ilgili genel kurul kararını kendileri ile paylaşmaya hazırız. Tüm gayretimiz kanun dışı uygulamalarla halkın uğratılacağı zararın karşısına geçebilmektir.” İfadelerini kullandı.

Haber/Seyit SÜREN