75 kuruş ile 100 kilometre

Kendilerine 'Pehlivan Solar Team' adını veren Trakya Üniversitesi Tasarım Proje Topluluğu öğrencileri, 2014 yılında yaptıkları ve 'Pehlivan' isimli güneş enerjisi ile çalışan araÃ?

GÜNDEM 29.07.2015 18:17:00 0
75 kuruş ile 100 kilometre

Trakya Üniversitesi Elektrik, Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencilerinden oluşan 16 kişilik ‘Pehlivan Solar Team’ takımının kaptanı Ali Deroğlu, TÜBİTAK tarafından 03-09 Ağustos 2015 tarihlerinde Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirilecek olan TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları’nda, ‘elektromobil’ kategorisinde ‘Elektrak’la yarışlara katılacaklarını söyledi.

yerleşkede yaptılar

8 AYLIK ÇALIŞMA

Üniversitenin Ayşekadın Yerleşkesi’nde atölye kuran ekip, yaklaşık 8 aylık bir çalışmanın ardından güneş enerjisi ile çalışan ‘Pehlivan Elektrak’ ismli araçlarını tamamladı. Karbon fiber gövdeye sahip 190 kilo ağırlığında uzaktan kumanda edilebilen bilgisayar donanımına ait ‘Pehlivan Elektrak’ 110 kilometre hıza kadar ulaşabiliyor.

Araç hakkında bilgi veren Ali Dereoğlu, “Bundan 8 ay önce arkadaşlarla toplanıp projemiz tasarım ve proje aşamasında çalışmalarımızı sürdürdük. Yaklaşık 3 aydır da üretim aşamasına geçtik. Aracımız karbon fiber gövdeye sahip Lityum İ on bazlı bataryalara sahip. Aracımıza bilgisayar sistemine kendi işletim sistemini koyduk. Aracımız yaklaşık 190 kilo ağırlığında 110 kilometre hıza oluşa bilecek kapasitede. ‘Pehlivan Elektrak’ aracımız şarj edildiğinde 100 kilometre gidebiliyor. Şarj olma süresi ise sadece 45 dakika sürüyor.”dedi.

75 KURUŞA 100 KİLOMETRE GİDİYOR

Tasarladıkları aracın çok ekonomik olduğunu, şarj edilirken tüketilen elektrik ücretinin 75 kuruş olduğunu belirten Dereoğlu, bu şarjla aracın 100 kilometre gittiğini ifade etti.

Aracın istendiğinde seri üretime geçilebileceğinin altını çizen Dedeoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aracın birçok ekipmanı el üretimi ve ‘Pehlivan Team’ üretimidir. Geçen yıl yarışlarda iyi derece yaptık. Umarım bu yıl da tüm rakiplerimizi geçip yarışta birinciliği alırız.”

Marmara Haber