Arkeolog mahkumlar

UNESCO Tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Mimar Sinan'ın ustalık eseri Tarihi Selimiye Camii bahçesinde toprak altında kalan, 'Yemişçi Kapanı Hanı' kazı çalışmasında

GÜNDEM 29.07.2015 18:14:00 0
Arkeolog mahkumlar

Osmanlı İmparatorluğu döneminde sebze ve meyve hali olarak kullanılan ve zamanla toprak altına kalan ‘Yemişçi Kapanı Hanı’nın gün yüzüne çıkartılması için Eylül 2013’de Edirne Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar devam ediyor. Kazıda hanın bazı bölümleri gün yüzüne çıkarken , çalışmalara Edirne Valiliği ve Edirne Tarım Açık Cezaevi Müdürlüğü arasında yapılan ‘Toplum Yararına Çalışma Projesi’ kapsamında 50 mahkum da çalışarak destek vermeye başladı.

 

TOPLUMA KAZANDIRILIYORLAR

 

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, proje kapsamında mahkumların topluma kazandırıldığını belirterek, “Mahkumlar Selimiye Camii’nin önündeki tarihi alanın gün yüzüne çıkartılması için çalışıyor. Bu öneri benden geldi. Birincisi mahkumların sigortası çok cüzi bir miktara gelerek ödenecek, ikincisiyse topluma kazandırma yönünden faydası olacak. İşsizliğin yoğun olduğu bir dönemde mahkumların çalıştırılmasını bazıları kınayabilir ama bu insanları da topluma kazandırmamız lazım. 50 mahkum 1,5 ay süresince burada çalışarak kendileri de sosyal kazanç sağlamış olacak” dedi.

 

Mahkumların çalıştığı sırada sosyal yönden tüm ihtiyaçlarının karşılandığını belirten Şahin, “Bu bakımdan ben mutluyum. Bu insanları çalıştırmak yarar getirecektir. Gönüllü mahkumların benzer işlerde çalıştırılmasını da tavsiye ediyorum” dedi

 

Selimiye Camii meydanında bulunan Yemiş Kapanı Hanı Kurtarma Kazı çalışmalarının yaklaşık 1 yıl süreceği öğrenildi,

 

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, proje kapsamında mahkûmların topluma kazandırıldığını belirtti. Mahkumlar Selimiye Camii'nin önündeki tarihi alanın gün yüzüne çıkartılması için çalıştığını belirten Vali Dursun Ali Şahin, “Bu öneri benden geldi. Birincisi mahkûmların sigortası çok cüzi bir miktara gelerek ödenecek, ikincisiyse topluma kazandırma yönünden faydası olacak.” dedi. 

Marmara Haber