Sağlık meyvesi

Özellikle Doğu Karadeniz'de yetişen ve insan sağlığına çok sayıda fayda sağladığı bilinen yaban mersininin hasadı tamamlandı.

GÜNDEM 26.07.2015 16:01:00 0
Sağlık meyvesi

Artvin’in Hopa ilçesi’ne bağlı  Kemalpaşa beldesinde 6 yıldır yaban mersini yetiştiren 36 yaşındaki Fatih Kıran, bu yılki hasadın tamamlandığını ve 1,5 ton verim aldığını söyledi. Önümüzdeki yıl 3 ton, 2017 yılında ise 20 ton verim almayı planladığını belirten Kıran, yaban mersininin insan sağlığına da çok faydası olduğunu söyledi. Kıran, yaban mersinini faydalarını şöyle sıraladı:

FAYDALARI NELER?

Şeker hastalıkları tedavisinde;

Şeker hastalığının tedavisinde özellikle yaban mersini şurubu yabanmersini kurusu ve yabanmersini çayları kullanılmaktadır. Yaban mersini meyvesinin özellikle şeker hastalığına bağlı göz hastalığının tedavisinde yoğun olarak kullanılmaktadır.

Kan şekerini düşürür.

Yaban mersini gözde olumlu etkileri olan bir besindir.

Gözle ilgili olarak; Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk, katarakt, karasu (Glokom: Göz tansiyonu),şeker hastalığından kaynaklanan görme bozuklukları (Diyabetik retinopati), gece körlüğü, gibi rahatsızlıklarda oldukça etkili bir meyvedir. Kılcal damar çatlamasını engeller. Tavuk karası (retinitis pigmentosa) hastalığının ilerlemesini yavaşlatıcı ek olarak gözle ilgili olarak başkaca; gece görüşünü artırıcı, göz kamaşmasını giderici, retinayı güçlendirici, olarak ta kullanılabilir. Kansere karşı önemli bir direnç sağladı belirlenmiştir.

Anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahip olup kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive etmektedir. Kansere karşı savaşan ELLAGIC-ASİT içeriği oldukça yüksektir.Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek HIV ( AİDS) virüsünün bağışıklık sisteminize zarar vermesini önler. Antioksidan oranı çok yüksek olduğundan bağışıklık sistemimizi güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. Özelikle çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimlerinde etkilidir. Pektin içeriği yüksek olup kolesterolü düşürür.

KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIR

Yaban mersini damarlar üzerinde oldukça etkilidir. Damarla ilgili olarak; varis, iyileşmesinde yardımcı olur. Basur(hemoroid), Romatizmal ağrıları azaltır. Kan damarlarının tıkanmasını engeller. Damar sertliği oluşumunu engeller. Akciğer amfizemi. Zayıf kılcal damarların güçlendirilmesi. Damar elastikliği ve gözlerin geçirgenliğini artırır. Artrit(eklem iltihaplanması) rahatsızlıklarının tedavisin de yardımcı faktördür.

Mide rahatsızlıklarıyla ilgili olarak yaban mersini; Bulantı, mide kramplarını ve mide ülserini önler.Mide kramplarını önleyici, ülser önleyici olarak kullanılır.

Bağırsak ile ilgili sorunlarda;

Kabızlığı önler. Bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği vardır. Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik taşımaktadır. Bunların dışında; yaban mersini çayının idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi göstermektedir.Yaban mersini çayının bayanlarda özel günlerin etkisini azalttığı ve düzene sokmaktadır. Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar. Taze olarak yenildiğinde kanı temizler. Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür. Vücutta biyoaktif madde olarak kullanılan polifenoller, aktokyaninler, flavanoller ve tanenlerce zengindir. Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır. Sakinleştirici özelliği vardır. Ağız içi yaralarını iyileştirir.

İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır potasyum içeriği son derece yüksektir. Araştırmalara göre günde bir kâse yaban mersini, yaşlılık nedeniyle oluşan tahribatı önleyip hafızayı güçlendiriyor.

Marmara Haber