Katliam

Ergene'nin Ulaş Mahallesi'ndeki sulama göletine balık tutmak için gelenler, kıya vurmuş çok sayıda telef olmuş balık görünce Ergene Belediye Başkanlığı'na bilgi verdi.

GÜNDEM 20.07.2015 17:14:00 0
Katliam

Bunun üzerine Ergene Belediye Başkan Yardımcı Mehderes Yıldız, Çevre Mühendisi Gamze Gezici, Ulaş Mahallesi Muhtarı Ersin Çabuker ve jandarma ekipleri gölete giderek incelemelerde bulundu. Burada, bazı çamur alanların yeşil renkli bir tabaka ile kapladığı görüldü. 

 

FABRİKALARI SUÇLADI 

 

Göletin yer aldığı Ulaş Mahallesi muhtarı Ersin Çabuker,yaşanan bu olayın bir doğa katliamı olduğunu belirterek, gölet çevresindeki fabrikaların Ramazan bayramını fırsat bilerek kimsayal atıklarını boşalttıklarını öne sürdü. Çabuker,. Şunları söyledi, “Burası sulama amacıyla yapılar bir gölet. Fakat çevrede bulunan fabrikalardan gelen atıklar sonucu her zaman yaşadığımız vakalar birisi. Bayramı fırsat bilip fabrikalardan muhtemelen denetlemenin olmadığı bir dönemde kimyasal madde salarak çevre katliamına neden oldular. Burasının denetlenmesi için muhtar olduğum ilk günden beri dilekçe yazıyorum. Çözüm yok. Bu şekilde bu olaylar devam ediyor. Burada çok fazla balık çeşidi var. Testere, kızılkanat, tatlı su kelebeği dediğimiz ıstakozlar, sazanlar var. Çok fazla balık ölmüş. Bu işin peşindeyiz. Çevre Şehircilik İl Müdürü aradım bir tane kayıt oluşturamadık. Bu olayla ilgili olarak istediğimiz yerlere ulaşıp derdimizi anlatamadık."

 

ÇEVRE MÜHENDİSİ: FABRİKALARDAN ATIK SU GELMİŞ OLABİLİR

 

Ergene Belediyesi Çevre Mühendisi Gamze Gezici, ölümlerin mevsimsel olmadığı ve incelenmesi gerektiğini belirterek, “İhbar üzerine geldik ve korkunç bir manzara ile karşılaştık ve bu acı tabloyu gördük. Bir gölete sahip çıkılması gerekiyor. Burada binlerce fabrika var. 22 yıldır buradayım böyle bir katliam görmedim. Bu konuya çok acil el atılması gerekiyor. Buradan numune alınması gerekiyor. Bu balıkların mevsimsel bir dönemden kaynaklandığını düşünmüyorum. Burada bypas vardır, fabrikalardan bir atık su gelmiş olma ihtimali çok yüksek. Korbonazot fosfor oranına bakılması gerekiyor. Burada balıklardan numune alınması gerekmektedir" diye konuştu. 

 

BUNUN ADI KATLİAM

 

Ergene Belediye Başkan Yardımcı Mehderes Yıldız, balık katliamıyla ilgili sorumluların mutlaka bulunacağını belirterek, “Burası sulama göletidir. Gerekli hassasiyeti göstermiyoruz. Balıkların hepsi katledilmiş. Sanayiden gelen karışımla bu şekilde gölete bir şeyler atılmış. Bununla ilgili olarak sorumluları kim ise bunun bulunması gerekiyor.  Belediye olarak bulunması içinde gerekli çalışma yapılacaktır" dedi. 

 

GÖREVLİLER NUMUNE ALMADAN AYRILDI

 

Sulama göletinde incelemelerde bulunmak için gelen Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, gölette gazetecilerin olduğunu görünce bölgede inceleme yapmaktan vazgeçerek geri döndü. 

Marmara Haber