Suriyeli kaçaklar sınıra dayandı

Suriye'deki iç savaştan kaçan 6'sı çocuk 18 kaçak Bulgaristan'a gitmek için Edirne'deki Kapıkule Sınır Kapısı'na dayandı.

GÜNDEM 20.07.2015 09:16:00 0
Suriyeli kaçaklar sınıra dayandı

Pasaport ve vizeleri olmadığı halde ellerinde çantalarıyla gümrükten yürüyerek içeri girmeye çalışan kaçaklar, jandarma ekipleri tarafından engellerken, Suriyeli kaçaklar kendilerine pasaport soran görevlilere, "Ölümden kaçıyoruz her seferinde bizden pasaport ve vize isteniyor" diyerek gözyaşı döktü.

 

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen sığınmacılar, Avrupa ülkelerine gitmek her türlü yolu deniyor. Suriye'nin Halep kentinden gelen 6'sı çocuk 18 kaçağın Avrupa umudu bu kez Kapıkule Sınır Kapısı'nda bitti. Ellerinde çantalarla birlikte yürüyerek Bulgaristan'a gitmek için Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen kaçaklar, gümrükten yürüyerek içeri girmek istedi. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü görevlilerince fark edilen kaçaklar jandarma ekiplerince gümrüğe girmeden engellendi.

 

SINIR GEÇMEK İSTEDİLER

 

Pasaport ve vizeleri olmadığı halde kendilerini Bulgaristan'ın kabul edeceğini öne süren kaçaklar Suriye'nin Halep kentinde oturduklarını ancak iç savaş nedeniyle evlerini bırakıp kaçmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Gümrük ve jandarma ekiplerinin Bulgaristan'a gidemeyeceklerini anlattığı kaçaklar gözyaşlarına boğuldu. Bulgaristan'ın kendilerini kabul edeceğini öne süren kaçaklar yaşamak için tek umutlarının Avrupa ülkeleri olduğunu savundu.

 

ÖLÜMDEN KAÇIYORUZ

 

Adının Enver olduğunu söyleyen Suriyeli kaçak, Suriye'de Beşar Esad'ın zulmünden topraklarını ve evlerini bırakıp kaçmak zorunda kaldıklarını söyledi. İç savaş nedeniyle Halep kentinden önce Afrin bölgesine, bir süre sonra ise Irak'a sığındıklarını anlatan Enver, "Savaş nedeniyle buralarda duramadık ve daha sonraTürkiye'ye sığındık. Şuana kadar bize kimlik veren kimse olmadı. 6 çocukla ne yapacağım şimdi. Bulgaristan'a gitmek istiyoruz, vizemiz ve pasaportumuz yok. Onlar bizi kabul edecekler bizim başka bir çaremiz yok. Ölümden kaçıyoruz" dedi.

 

GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

 

Suriyeli kadın kaçak gümrükten içer almayan gümrük görevlilerine isyan ederek, iç savaş nedeniyle ölümden kaçtıklarını ancak her gittikleri yerde pasaport ve vize sorulduğu söyledi. Gözyaşlarına boğulan kadın kaçak, "Suriye'deki ölümden kaçtık. Burada her seferinde bizden pasaport ve vize isteniyor. Ama bizde pasaport ve vize yok, sadece Bulgaristan'a gitmek istiyoruz" diye konuştu.

 

Yanlarında çocuklarıyla gümrüğünde kapısında bir süre duran Suriyeli kaçaklar jandarma ekiplerinin çabalarının ardından pasaportsuz ve vizesiz Bulgaristan'a gidemeyeceklerine ikna oldu. Jandarma ekipleri sadece Suriye kimlik kartı bulunan 6'sı çocuk 18 kaçağı işlemleri için Edirne Göç İdaresi'ne teslim etti.

Marmara Haber