EDİRNE MÜZELERİ- 2

Etnografya bölümü: Etnografya bölümünde karşımıza çıkan eserler, Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yapmış Edirne'de gelişme ortamı bulan yüksek ve incelikli kültür ile el sanatları

GÜNDEM 14.07.2015 16:10:00 0
EDİRNE MÜZELERİ- 2

Bu bölümün başlangıcında halı ve kilimler sergilenmektedir. Anadolu’dan ve Rumeli’den örneklere yer verilen eserler arasında, Selimiye Camii mihrabına ilk serilen halı değerli bir parça olarak sergilenmektedir.

 

SÜNNET VE GELİN ODALARI YANSIMALARI 18.YY.OSMANLI’SINA AYNA TUTUYOR

 

Sünnet ve Gelin odaları Padişah 4. Mehmet’in kızının evlenme töreni ve oğullarının sünnet merasimlerini yansıtması bakımından 18 yy. Osmanlı’sına ayna tutmaktadır. Saray etkisinin görüldüğü giysiler arasında atlas kumaş üzerine işlemeli bindallılar en göze çarpan parçaların başında yer alır. Edirne kari denilen ağaç işçiliğiyle yapılan yüklük, gelin hamamı uygulamasının betimlendiği bölümde yer alan hamam havluları, telkari ve sedef kakma hamam terlikleri, Sokulu hamamı gelin kurnası, Edirne’deki sosyal yaşamın şekillendiği Edirne evlerinin odalarına ve kullanılan eşyalar ( kahve takımları, peşkirler, tepsiler, kaşık ve mutfak malzemesi örnekleri, ibrikler, işlemeli aynalar vb) ile yöresel giysilere ait örnekler bu bölümü zenginleştirmektedir. Atatürk’ün Edirne’ye seyahatinde kullandığı özel eşyaları arasında; yer alan, konaklarken örtündüğü battaniyesi ile Balkan Savaşları’nın resmedildiği ipek mendil yüksek manevi değeri olan parçalardır.

 

TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ  ( DAR'ÜL HADİS MEDRESESİ )

 

Müzenin şimdiki yerine taşınması ile boşalan Dar-ül Hadis Medresesi olan bu yapı topluluğu, günümüzde 14 oda, 4 galeri ve avlusu ile Türk İslam Eserleri Müzesi olarak düzenlenmiştir.

 

1- Pehlivanlar ( Kırkpınar ) Odası: Bu bölümde Edirne’nin en büyük değerlerinden olan Kırkpınar yağlı güreşlerine ait giysi örnekleri ile başpehlivanların fotoğraflarına yer verilmektedir.

 

2- Tekke Eşyaları Odası: Bu bölümde çeşitli tekkelerden elde edilen tekke eşyaları ( ney,rebap, kudüm, çılpare, zikir tesbihleri…), önemli kişiliklere ait seccadeler, el yazması Kuran’ı Kerim örnekleri, Edirne mumhanelerinden mum örnekleri, Mevlevi sikkeleri vb… sergilenmektedir.

 

3- Çorap Odası: Çorap odası Anadolu’nun çeşitli yerlerinden toplanmış ve Prof. Dr. Özden Vural tarafından Türk İslam Eserleri Müzesi’ne bağışlanmıştır.

 

4- İşleme ve Yazılı Levhalar Odası : Ağaç ve fildişi levhalar ile atlas kumaş üzerine ipek ile işlenmiş örneklerin yer aldığı mendiller, peşkir örnekleri il örtülere yer verilmektedir.

 

5 & 6 – Silah Odaları: Osmanlı dönemine ait savunma ve saldırı sanatına dair silah örnekleri ile bunları kullananların giyimlerine ait örnekler için müzede 5 ve 6 nolu odalar ayrılmıştır.

 

7- Balkan Harbi Odası : Balkan Savaşları ve Edirne Müdafası’nın Edirne’nin tarihinde büyük ve acı hatıraları vardır. Bu acı dolu günlere ithafen hazırlanmıştır. Edirne müdafii Şükrü Paşa’ya ait fotoğraflar ile savşta kullanılan kanlı sancak bu odanın en değerli parçalarındandır.

 

8- Çini ve Seramik Odası: Bu odadada sergilenen Şahmelek Camii çinileri 15.yy’a tarihlenmektedir. 15-18 yy’lar arası duvar çinisi örnekleri, 18-19 yy Çanakkale seramik örnekleri, porselen aşure sürahileri bu bölümün seçkin örneklerindendir.

 

9- Sarayiçi Odası: Edirne sarayının bulunduğu alanda yapılan kazılardan elde edilen buluntular bu odada sergilenmektedir. Çini, seramik tabak örnekleri vb…

 

10- Eşyaları Odası: Çeşitli dönemlere ait cam eşyalar, sürahiler, şerbetlikler, çeşm-i bülbüller bu odada sergilenmektedir.

 

11- Mutfak Eşyaları Odası: Edirne Sarayı buluntuları arasında ele geçirilen mutfak eşyalarına yer verilmektedir. ( Semaverler, kahve takımları, mangallar vb…)

 

12- Ölçü Aletleri Odası: Osmanlı’nın çeşitli dönemlerinde kullanılmış ölçü-tartı aletleri, astronomiye dair örnekler ( kum saati, güneş saati vb…), mutfak eşyaları miktar kapları bu bölümün parçaları arasındadır.

 

13 & 14 - Ağaçişleri Odası : Bu iki odada özellikle Edirnekari işi örneklerin görülebileceği yüklükler, çeyiz sandıkları, mücevher kutuları, sedef kakmalı masalar vb.ağaç işçiliğinin zerafetli örneklerine yer verilmektedir.

 

Türk İslam Eserleri Müzesi kare planlı bir yapıdır. Yukarıda bahsettiğimiz odalar yapının 4 kenarı boyunca uzanan galerilerin kenarına dizili halde uzanmaktadır. Galerilerde Edrne’deki mimari yapılardan elde edilen yapım, tamir ve onarım kitabelerine, Edirne evlerinde rastlayabileceğimiz mimari detay örneklerine ( tavan göbekleri vb…) yer verilmektedir. Müzenin iç avlu uygulaması ise çeşitli Osmanlı mezar taşı örneklerine yer verilen bir düzenlemeye sahiptir. Bahçede göreceğiniz tavuskuşu ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği detaydır.

 

Hazırlayan/Seyit SÜREN