Ölüm yolunu meclise taşıdı

Mevcut yol ağında bakım- onarım ve yenileme çalışmalarının gerekli sürelerde yapılmamasından ötürü, trafik kazalarının sayısının her yıl sürekli olarak arttığına dikkat çeken CH

GÜNDEM 10.07.2015 17:35:00 0
Ölüm yolunu meclise taşıdı

Soru önergesinde ayrıca Bakanlık tarafından bu yolda meydana gelen kazaların nedenlerinin araştırılması için şimdiye kadar bir inceleme yapılıp yapılmadığını da soran Köprülü, bir daha bu yolda kazaların yaşanmaması, can ve mal güvenliğinin sağlanması için ne tür çalışmalar yapılacağını da sorularına ekledi.

 

24’ncü dönemde aynı yol üzerinde yaşanan kazaları TBMM gündemine taşıdığını ancak Bakandan bir yanıt alamadığını ifade eden CHP’li Köprülü, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde şu görüşlere ve sorulara yer verdi:

 

Ülkemizde hava ve demiryolu taşımacılığına gerekli yatırımların yapılmaması nedeniyle, yük ve yolcu taşımacılığının yaklaşık olarak yüzde 80’i karayolları ile yapılmaktadır. Karayolu’na bağımlı hale getirilmiş ulaşımda, araç sayısının artmasına paralel olarak, kaza sayısı da artmaya devam etmektedir. Ulaşım ağındaki karayollarının yaklaşık olarak ancak yüzde 20’sine yakın bir bölümü uzun süreli ve dayanıklı bitümlü sıcak karışım asfalt ile kaplanmıştır. Geri kalan bölümünde ise, özellikle yaz aylarında asfalt, aşırı sıcaklara dayanaksız halde bulunmaktadır. Buna ilaveten araçların yasal dingil ağırlığının artırılması ve yasal limit üzerindeki aşırı yüklemelerin etkili bir biçimde önlenememesi yüzünden yollar beklenenden daha kısa sürede bozulmaya ve yıpranmaya başlamıştır. Mevcut yol ağında bakım- onarım ve yenileme çalışmalarının gerekli sürelerde yapılmamasından ötürü de, karayollarındaki trafik kazalarının sayısı her yıl sürekli olarak artmaktadır. Tekirdağ- Muratlı Karayolu’nda da bu sebeplere bağlı olarak, bugüne kadar birçok kaza meydana gelmiş; tüm uyarılara rağmen maalesef bu kazalara karşı önleyici tedbirler alınmamıştır. Önceki gün de söz konusu olan bu yolda, mevsimsel koşullara göre asfaltın aşırı sıcaklardan erimesinden dolayı meydana gelen kazada 3 vatandaşımız hayatlarını kaybetmişlerdir. Soru önergesine konu olan bu yolla ilgili olarak, vatandaşlarımızın ileride oluşabilecek kazalarla ilgili kaygıları devam etmektedir.” dedi ve Bu bağlamda Tekirdağ- Muratlı arasındaki karayolunda 01.01.2003 – 10.07.2015 tarihleri arasında kaç trafik kazası meydana gelmiştir? Bu kazalarda kaç vatandaşımız hayatını kaybetmiş, kaçı yaralanmıştır? Meydana gelen kazalarda ne kadar maddi hasar söz konusudur?  Söz konusu yol ile ilgili olarak, en son hangi tarihte bakım-onarım ve yenileme çalışması yapılmıştır? Tüm uyarı ve şikayetlere rağmen devam eden, Tekirdağ- Muratlı karayolundaki kazaların nedenleri ile ilgili olarak yukarıdaki tarihler arasında, Bakanlığınız tarafından bir inceleme yapılmış mıdır? Adı geçen karayolunda bir daha kazaların yaşanmaması, can ve mal güvenliğinin sağlanması için tarafınızdan ne tür çalışmalar yapılacaktır?

Marmara Haber