Böbreklerinizin değerini bilin;katili olmayın!

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Hemodiyaliz sorumlu hekimi Alper Gürdal, her geçen gün artan böbrek yetmezlikli hastalara katılmamak için, sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi olan böbreklerimizin korunması gerek

GÜNDEM 7.07.2015 17:55:00 0
Böbreklerinizin değerini bilin;katili olmayın!

Vücudun zehirli maddelerden temizlenmesi, su ve mineral dengesinin sağlanması ve sağlıklı olabilmek için gerekli hormonların yapımı gibi birçok önemli görevi olan böbreklerin, aynı zamanda mükemmel bir filtre görevi gördüğünü anımsatan Dr. Alper Gürdal, 200 litre kanı süzen böbreklerin bu şekilde tüm görevlerini yerine getirebilmek adına hiç durmadan çalıştığını; bu çalışkan ve yaşam için elzem olan organları korumanın, sayıları her gün artan böbrek yetmezlikli hastalara katılmamak için büyük önem taşıdığını söyledi.

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Hemodiyaliz Sorumlu Hekimi Alper Gürdal, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı;

Günlük yaşantımızda yapacağımız ufak tefek değişiklikler, düzenli kontroller yaşam boyu sağlıklı böbreklere sahip olmamızı sağlıyor. Hızla  artan böbrek yetmezliği hastalığının en iyi tedavi yöntemi böbrek nakli olup ancak öncelikli hedef hastalığın önlemesidir. Fakat böbreklerde fonksiyon kaybı yüzde 80-85 seviyelerine gelmedikçe hastalık bulguları çok sessiz olduğundan hastalarımız böbrek kaybı yaşadığını fark ettiklerinde ne yazık ki iş işten geçmiş oluyor. Bu yüzden yapılması gereken basit ama etkili değişiklikler sizi ve ailenizi böbrek yetmezliğinden korunmada çok etkilidir.

YETERİNCE SU İÇİN; NE ÇOK, NE ÇOK AZ

Böbreklerimizin ayrıştırdığı zehirli maddeler idrar yolu ile vücuttan uzaklaştırılıyor. Ancak yeteri kadar su almayan insanlarda bu görevi yapmakta zorlanan böbrekler nedeniyle zamanla mutlaka bir işlev bozukluğu meydana geliyor. Erişkin bir kadın günde en az 1,5 litre erişkin bir erkeğin ise 2 litre su içmesi gerekiyor.

TUZU SOFRANIZDAN KALDIRIN

Aşırı tuz tüketimi vücutta su tutulmasına ve yüksek tansiyona sebep oluyor. Bu tansiyon yüksekliği ilk önce böbreklerdeki kılcal damarlar da yapısal değişikliklere sebep olup tıkanmalara ve böbrek hastalığına sebep oluyor. Normal bir insan günde 5-9 gram tuza ihtiyaç duyar. Ülkemizde bu rakam ise ortalama 20 - 40 gram kadardır. Fazladan alınan her 9 gram tuz 1 litre suyun vücutta hapsedilmesine ve idrar miktarında azalmaya sebep olarak tansiyonu yükseltir.

EGZERSİZİ İHMAL ETMEYİN

Düzenli egzersiz yapmak tüm vücut dolaşımını ve dolayısı ile böbrek kanlanması üzerine de olumlu  etkileriyle böbrek hastalığından korunmada önemlidir. Her gün en az 30-60 dakika süren yürüyüşler yapmak , bu yürüyüş hızını belirlemede ise yanınızdaki ile rahat konuşabilecek ama ıslık çalamayacak hıza dikkat etmek gerekir.

İDEAL KİLONUZU KORUYUN

Aşırı kilo yani çağımızın en büyük hastalığı Obezite=Şişmanlık  başta tansiyon, şeker, kalp ve damar hastalığı gibi birçok hastalığın yanında hem doğrudan hem de dolaylı yolla böbrek hasarı da yapar. Kadınlar için ideal kilo; boyunuzun ilk 1,5 metresi için 45 kilo, sonraki her 2,5cm için 2,2 kilo olup erkekler için ise boyun ilk 1,5 metresi için 48 kilo, sonraki her 2,5 cm için 2,7 kilo eklenmesiyle pratik olarak bulabilirsiniz.

RASTGELE İLAÇ KULLANMAYIN

Özellikle romatizmal ağrı kesiciler başta olmak üzere uzun süre ve yüksek dozda tüketilen ağrı kesiciler, hekim tarafından önerilmeden kullanılan antibiotikler böbreklerde birikerek böbreklerin kanlanmasını bozarak süzme işlemini olumsuz etkiliyor. Aldığınız ilaçların yüzde 80'i böbrek tarafından etkisizleştirilerek vücuttan atıldığı unutulmamalıdır.

Sigarayı bırakın. Diğer hastalıklarınızı ihmal etmeyin. Genetik yatkınlığınızı bilerek hareket edin.Vücudunuzun size gönderdiği uyarılara kulak vererek ihmal etmeyin.Kan basıncında ani yükselme ve düşmeler, İştahsızlık, sık sık bulantı hissi olması, özellikle yüz ve bacaklarda oluşan şişlikler, sok sık idrara gitme, köpüklü, koyu renkli ve kokulu idrar çıkarma böbreklerinizin size gönderdiği sinyaller olabilir. Lütfen onlara kulak verin , böbreklerinizin katili olmayın.

Marmara Haber