EDİRNE'NİN CAMİLERİ-4 Edirne Muradiye Camii

Edirne Muradiye Camii Muradiye Mahallesinde, Sarayiçi'ne egemen bir tepeye Sultan II.Murat tarafından yaptırılmıştır.Yazıtında yapılış tarih yoktur.

GÜNDEM 29.06.2015 18:50:00 0
EDİRNE

Vakfıyesine ve kaynaklara dayanarak 1436’da yapıldığı sanılmaktadır. Mimarı bilinmemektedir. Yan mekanlı (zaviyeli) camilerin en güzel örneğidir. Ama mekan, arka iki kubbeli mekan ve son cemaat yeri, avlusunda da şadırvan vardır. Cami, dış görünüşünün yalınlığına karşın, iç süslemesi yönünden XV.yy. Osmanlı sanatının en önemli yapıtlarındandır. Mihrap ve duvarları kaplayan çiniler, Türk çini sanatının en güzel örneklerindendir. Mihrap önü Kubbeli mekanın duvarları doğacı çiçek motifleri ile işlenmiş altıgen mavi, ak çini levhalarla, bunların arası da firuze renkli düz üçgen levhalarla kaplıdır. MURADİYE CAMİ’NİN PENCERELERİ KIVRAK DAL MOTİFLERLE SÜSLENMİŞ

Pencereler, rumili kıvrık dal motifleriyle süslenmiştir. Çini mihraptaki kabartma levhalar, geometrik yıldız, rumi, hayati ve palmetlerden oluşan zengin motiflerle bezenmiştir. Buradaki renkli sır ve sıraltı tekniği başarılı bir biçimde kullanmıştır. Aynalıktaki pano, rumili kıvrık dallar arasında iki dize kufi ve biri aynalı iki dize nesih yazı ile süslüdür. Çinilerde sarı egemendir. Rumi motif çokça kullanılmıştır. Ayrıca, rozet, şakayık ve karanfil de görülür. Sultan II.Murat'ın caminin solunda yaptırdığı büyük imaret, Mevlevi Tekkesi ve Semahane günümüze ulaşmamıştır. Camide, çiniden başka, orta kubbeleri birbirine bağlayan kemerde, Duvarlarının üst bölümlerinde ve örtü düzeninde zengin kalem işleri vardır. Minberi ahşaptır. Çiniden yapılmış mihrabı ile kanatlardaki duvar çinileri nadir ve Nefis Osmanlı eserleri olarak nitelenir. Çiniler altıgendir. Minarenin önce yeşil çinilerle kaplı olduğu bilinir. Bu çiniler 1752 depremi sonrasındaki onarımda sökülmüşlerdir. Cami ve minare 1953 depreminde de önemli ölçüde zarar görmüş ve onarılmıştır. Yakın geçmişte Ramazan Aylarında minareye mahya kurulur, hilal, Yıldız, gül, ok, yay sembolleri ile birlikte kaftan giydirilirdi.

EDİRNE’NİN GÜZELLİĞİNE GÜZELLİK KATIYOR

Edirne’nin eşsiz siluetini bütünleyen ve “Edirne benim. Ben Edirne’yim” diye zamana haykıran Selimiye Camii’ni Edirne’nin hangi köşesine giderseniz gidin tüm heybeti ve zerafeti ile seyredebilirsiniz. Bir çok kişi Selimiye’nin en doyumsuz seyrini Meriç Köprüsü’nün Karaağaç tarafından yakalanabileceğini söyleyebilir size.  Edirne’nin sinesine nakış gibi işlenmiş Muradiye Camii’nin avlusundaysanız, tut ki kadim Selimiye’ye doğru baktığınız engin ufuk ile aranıza bir de Muradiye’nin haziresindeki Mevlevi dervişlerine ait mezar taşları düşmüşse, işte o zaman bambaşka bir ruh hali yaşarsınız. Edirne’nin bu eşsiz eseri, Muradiye Camii ve onun eşsiz çinileri hakkındaki makalesini Edirne’nin tarih ve kültür dokusu üzerine yaptığı hazine değerindeki çalışmalarıyla, arkeolog ve sanat tarihçisi Hakan Akıncı kaleme aldı.  MURADİYE CAMİ’NİN ZAVİYELİ TERS T  PLANDADIR

Muradiye  Üç Şerefeli Cami ve Dar’ül-Hadis Camini yapan mimar tarafından  yapıldığı düşünülmektedir. Zaviyeli (Ters T) plandadır. Bursa Muradiye Cami’nin planı daha küçük ölçülerde tekrarlanmıştır. Camide bademler üzerine oturan ortası fenerli birinci kubbe mihrap tarafında Türk üçgenleri üzerine oturan aynı çapta kubbeli eyvana bağlamakta, yanlarda daha küçük ve alçak tutulmuş kubbeli eyvanlar yer almaktadır. Ortada yüksek bir kubbe, yanlarda ikişer çapraz tonozla ağır payeler üzerine oturan beş gözlü son cemaat revakı bulunmaktadır. II. Murad’ın Bursa’da yaptırdığı caminin aksine bu yapı tamamen kesme taşlarla yapılmıştır.

II. MURAT RÜYASINDA MEVLANA’NIN KENDİSİNDEN MEVLEVİHANE YAPMASINI İSTEMİŞ

Muradiye Camiyle ilgili olarak anlatılanlara göre, II. Murat rüyasında Mevlana’nın bir mevlevihane yapmasını istediğini görür. Cami ilk inşa edildiği yıllarda mevlevihane olarak kullanılmıştır. Bu amaçla da sol tarafında büyük bir imaret, bir Mevlevi tekkesi ve semahane de inşa edilmiştir. Cami gezildiğinde bu eserin bu amaçla yapıldığı da anlaşılmaktadır. Çünkü hazire birçok yerde göremeyeceğimiz kadar Mevlevi mezar taşına sahiptir.

Hazırlayan/Seyit SÜREN