Suriyeli Basel'in karne sevinci

Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde 15 bin 586 öğrenci 2014-2015 eğitim-öğretim dönemini başarıyla bitirerek karnesini aldı. Bu öğrencilerden biri de 8 ay önce iç savaş nedeniyle ülkelerinden ayrÄ

GÜNDEM 12.06.2015 19:18:00 0
Suriyeli Basel

Suriye'deki iç savaştan kaçan baba Ghasan,anne Najah ile çocukları 6 yaşındaki Baraa ve 8 yaşındaki Basel Jneed Türkiye'ye sığındı ve Kapaklı'ya yerleştiler. Baba bir fabrikada işçi olarak çalışmaya başlarken, eğitiminden geri kalmaması için Basel Sanayiciler İlkokulu'na kaydedildi ve 1-D sınıfındaTürkçe eğitim almaya başladı.

Basel'in ikinci dönem aralarına katıldığını belirten sınıf öğretmeni Gülhan Şahin, "Basel, davranışları ve hareketleri bakımından çok iyi bir öğrenci. Fakat Türkçe bilmediği için biraz zorluk yaşadı. Yine de harfleri öğrettik. Cümlelere geçtik. Harfleri yazmasını öğrendi. Eğer birinci dönemin başında gelseydi, diğer arkadaşları gibi okuma yazmayı öğrenmiş olurdu” dedi. Gülhan öğretmen, Basel’in arkadaşları ile çok iyi anlaştığını, arkadaşlarının kurduğu cümleleri tekrar ederek Türkçe’yi öğrenmeye çalıştığını ifade etti.

ÇOK SICAK KANLILAR

Sanayiciler İlkokulu 1-D sınıf annesi Gözde Şahin ise “Basel’in annesi Najah Jneed ile ilk başlarda iletişim kuramıyorduk. Daha sonra ben telefonuma bir program indirdim. Yazdıklarımı Arapça’ya çevirip ona yolluyorum. Bu sayede iletişim kurmaya çalışıyoruz. Bir yandan da kendisine Türkçe öğretmeye gayret ediyoruz. Çok iyi insanlar. Çok sıcak kanlılar” dedi. Daha sonra diğer öğrenci ve velilerle hatıra fotoğrafı çekilen Najah Jneed ve Basel Jneed haritada gösterdikleri memleketlerini çok özlediklerini dile getirdi.

Haber / Ahmet KARDEŞ