Uzmanlardan LYS uyarısı

Üniversite giriş sınavının ikinci basamağı olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), yarın başlayacak. LYS-4, 13 Haziran Cumartesi, LYS-1 ve LYS-5, 14 Haziran Pazar, LYS-2, 20 Haziran Cumartesi ve LYS-3, 21 Haziran Pazar

GÜNDEM 11.06.2015 17:32:00 0
Uzmanlardan LYS uyarısı

Uzmanlar,  yeni konular öğrenmek yerine bilinen konular üzerinden soru çözmenin daha yararlı olacağını belirterek, adayların böylece zamana karşı yarışta da avantaj sağlayacaklarını söyledi.

Üsküdar Üniversitesi’nden eğitim uzmanı psikolojik danışman Ece Tözeniş, LYS ile ilgili şu bilgileri verdi: "LYS, hem içerik hem de sınavın uygulanması açısından YGS’den farklı. İçerik olarak bilgi ölçen bu sınavlar, 5 oturumda gerçekleştiriliyor. İlki 13 Haziran’da başlıyor, 21 Haziran LYS-3 ile de sona eriyor."

BOL BOL TEST ÇÖZÜLMELİ

Sınavla ilgili çalışmalar tamamlandıktan sonra sınav davranışlarının kazanılmasının da önemli olduğuna dikkat çeken Tözeniş, şu tavsiyelerde bulundu: “Sınava birkaç gün kala yeni konular öğrenmek yerine bilinen konular üzerinden soru çözümleri yapılmalı. Bol bol test çözmek zamana karşı yarışta avantaj sağlayacaktır. Sınavda zamanı verimli kullanmak çok önemli, bunun için sorular çözülürken zaman tutulmalı. Sınav öncesinde uyku düzeni mutlaka oluşturulmalı. Sınav öncesinde olumsuz söylemleriyle sizin motivasyonuzu düşürecek kişilerden uzak durulmalı.

MOTİVASYON YÜKSEK TUTULMALI

Sınava yaklaşırken kaygıların arttığı bugünlerde adaylar başarısızlıkları yerine şu ana kadar gösterdikleri başarıları düşünerek motivasyonlarını yüksek tutmalı.  Deneme sınavlarında oluşturulan sınav stratejileri gerçek sınavda da uygulanmalı.Turlama tekniği zamanı etkin kullanmak açısından önemli. Öncelikle kolay soruların çözülmesi, zorlanılacağı düşünülen, zaman kaybettirme ihtimali olan soruların daha sonraya bırakılması başarıyı arttırır.Her soru çözümünü tamamladıktan sonra sorunun doğru cevap kısmını cevap anahtarına geçirmeli, bu kaydırma yapma ihtimalini sıfıra düşürür.Çok bunaldığınız hissettiğiniz anlarda devam etmek yerine birkaç saniyelik de olsa nefes alma zamanı ayrılmalı.

ANNE VE BABALARA UYARI

Anne-babalar da tıpkı adaylar gibi sınavın bir son olmadığını bilmelidirler. Adaylara güvendiklerini her fırsatta dile getirmeli, sonuç ne olursa olsun çocuklarının kendileri için önemli olduğunu hissetmelidirler. Sınav öncesinde ertesi gün çok büyük bir olay varmışçasına davranmak yerine çocuklarıyla birlikte olağan bir gün geçirmelerinde fayda var. Bir gün öncesinde sürekli sınavla ilgili konuşmalardan uzak durulmalı.”

ADAYLAR NELERE DİKKAT EDECEK?

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacak. Bu nedenle adayların sınav binalarına, çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlarla kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalarla her türlü elektronik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi gibi araçlarla, plastik ve güneş gözlüğü dahil cam eşyayla kredi kartı, ulaşım kartı gibi kartlarla, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla gelmesi yasak olacak.Adayların yanlarında kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete gibi yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçları getirmemesi gerekiyor. Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve dedektörle aranacak. Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında veya sınavdan sonra yasak olan araç gereç ve eşyaları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak. Sınav salonları, ÖSYM tarafından kurulacak güvenlik kameraları ile izlenebilecek. Bina girişinde yoğunluğa yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavdan en az 1 saat önce sınavın yapılacağı bina önünde bulunmaları önem taşıyor.

Marmara Haber