KOFÇAZ'IN GEZİLECEK,GÖRÜLECEK YERLERİ

Kofçaz, Kırklareli'nin kuzeyinde ilin en küçük ilçesidir. İl merkezine 27 kilometre uzaklıkta kurulu ilçeye ve köylerine ulaşım düzenli olarak saat başı aralıklarıyla Kırklareli şehir terminalinden

GÜNDEM 5.06.2015 17:00:00 0
KOFÇAZ

İlçenin rakımının yüksekliği nedeniyle kış şartlarında ulaşımı kısa süreli aksamalara uğramaktadır.Bazen yoğun kar yağışı nedeniylede yol birkaç gün kapanmaktadır.

 

GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER

 

Kofçaz ilçesi denilince akla el değmemiş doğası ve köklü tarihi olan Balkan köylerinin özgün dokusu gelmelidir. Hal böyle olunca Kofçaz'ın doğa turizmi ( Kamp, doğa yürüyüşleri vb.), fotoğrafçılık ve kültür gezileri açısından keşfedilmeyi bekleyen gizli değerler barındırdığından bahsedebiliriz. Son yıllarda özellikle doğa yürüyüşleri ve fotoğraf etkinlikleri için yöreye gelerek gezenlerin sayısında büyük artık gözlenmektedir. Kofçaz’ın özgün dokusunu büyük ölçüde muhafaza eden  köyleri, kültür turları için de doğru yönlendirmeler ışığında önermelere ihtiyaç duymaktadır.

 

ÖZEL BİR COĞRAFYA

 

Yayla turizmi ve av turizmi açısından da Istrancaların temiz ve nispeten çok iyi korunmuş bu bölgesi potansiyel barındıran özel bir coğrafyadır. Bu zengin doğa içerisindeki çok sayıda bir birinden güzel mesire yeri ise hafta sonu sayfiyecileri yöreye çekmektedir. Aslında Trakya bölgesinde yaşayanların bu bölgeyi sık aralıklara ziyaret etmelerinde fayda vardır. Hem doğa güzelliğinden hem de bol oksijeninden faydalanmalıdır

 

KÖY MUTFAĞI ZENGİN

 

Yörenin geleneksel kültür öğelerinden beslenen zengin bir köy mutfağı da vardır. Bu tertemiz doğa parçasında yetiştirilen tarımsal ve hayvansal ürünler, günümüzün moda beslenme şekli, oysa ki buralar için olağan bir durum olan "organik" değer taşımaktadır. Zira geleneksel metodlarla yapılan tarım işçiliği bu değerde ürün elde edilmesine olanak vermektedir. Yörenin et ve süt ürünleri yüksek değerlidir. Son yıllarda arıcık faaliyetleri de göz doldurmaya başlamış, bu yöreden elde edilen balların kalitesinin yüksek olduğu yapılan analizlerle tescillenmiştir.

 

TOPÇU BABA TÜRBESİ ÜNLÜDÜR

 

Yeri gelmişken Kofçaz'ın Topçular köyünde her yıl Mayıs ayında düzenlenen Topçu Baba'yı Anma Etkinlikleri'nden bahsetmek yerinde olacaktır. Zira Trakya'daki Alevi-Bektaşi inancının ve halk kültürü öğelerinin en diri ve zengin yaşatıldığı bu köy, her yıl Anadolu'dan, Trakya'dan ve Balkanlar'dan gelen binlerce ziyaretçiyi bu küçücük köye çekmeyi başarmaktadır. Hıdrellez ertesi yapılan etkinliklerde köye ismini veren ve halk arasında "Baba" diye ululanan Topçu Baba anılmakta, kazanlar dolusu aş yapılıp dağıtılmakta, semah ve deyişlerden oluşan etkinliklere yer verilmektedir. Hoşgörü ekseninde semah dönenler, her yıl binlerce ziyaretçiyi bölgeye çekerek aynı zamanda Kırklareli'nin hatırlanması gereken bu zengin kültürünün diri tutulmasına, yörenin tanıtılmasına katkı sağlamaktadırlar. Yörede Topçu Baba Yatırı'ndan başka daha çok sayıda yatır bulunmaktadır.

 

TÜMÜLÜSLERDE ÇOĞUNLUKTADIR

 

Traklar dönemine işaret eden tümülüsler, menhirler ve halk arasında "Kapaklıkaya" olarak bilinen dolmenler Kofçaz ve civarında görülebilir. Bunlardan en göze çarpanı Kula köyü yakınlarındaki dolmendir. Öte yandan bu yöredeki pek çok köy Osmanlı'nın yöreyi ilk fethettiği zamanlarda kurulduğu ve bu bölge Osmanlı'nın ordugah kurup asker iaşesi sağlayan köylerden teşekkül olduğu için, o dönemlere işaret eden Osmanlı mezarlıkları yörede bir çok yerde karşımıza çıkar. Özellikle Ahlatlı köyü bu hususta örnek verilebilir.

 

CEVİZ VE BAL FESTİVALİ DÜZENLENMEKTEDİR

 

 Kofçaz İlçesinde geleneksel olarak düzenlenen Ceviz ve Bal Festivali her yıl giderek artan bir ilgi görmektedir. Bu festivale çevreden gelen vatandaşlar , festival’de satışa sunulan tamamen doğal ortamda beslenen arı balından  ve Kofçaz cevizinden mutlaka bir kaçkilo alarak dönmektedir.Burada yetişen ceviz oldukça lezzetlidir.Kofçaz halkı özellikle Trakya bölgesinde yaşayanların bir çoğunun Kofçaz ilçesini keşfetmediğini ve buranın nimetlerinden faydalanmadığını ve özellikle belediyelerin Kofçaz’a kültür turları düzenleyerek vatandaşlara buraların güzelliklerini ve tarihi dokusunun öğrenmesine katkı sağlamalarını belirtiyorlar.

 

Hazırlayan/Seyit SÜREN