Tarih ışıldadı

Osmanlı İmparatorluğu'na 92 yıl başkentlik yapan ve metrekareye düşen tarihi eser bakımından dünyanın en zengin şehirlerinden biri olan Edirne'de, tarihi köprülerin aydınlatılması son 15 yılda yapıl

GÜNDEM 3.06.2015 16:26:00 0
Tarih ışıldadı

Edirne'ye atandıktan sonra köprülerin aydınlatılması için yoğun uğraş sarf eden Vali Dursun Ali Şahin'in hazırladığı aydınlatma projesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun onayından geçtikten sonra Philips Türkiye tarafından ve sponsor desteği 600 bin lira harcanarak aydınlatmalar 1 ayda tamamlandı. 

 

Tunca nehri kenarındaki Protokol Evi'nde düzenlenen açılışa Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Savran, Adalet Komisyonu Başkanı Tayyip Özdurmaz, Edirne Jandarma Komutanı Kamuran Ersan, Edirne Emniyet Müdürü Adnan Armağan Erdoğan ve çok sayıda vatandaşlar katıldı. Burada  Edirne Valiliği tarafından oluşturulan Roman Mehteran takımı da konser verdi.

 

BAŞKANDAN VALİYE ÖVGÜ

 

Vali Şahin'i bu çalışmadan dolayı öven Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Gerçekten Edirne'yi seven, Edirne tarihini seven, en az Edirneliler kadar Edirne'ye aşık hizmet etmek isteyen birisi sayın Valimiz Dursun Ali Şahin. Bir atasözümüz var, 'Yiğidi öldür, hakkını yeme.' Valimiz gerçekten köprülerin aydınlatılması için canla başla mücadele etti. Ödeneğini çıkardı, ihalesini, anlaşmalarını yaptı. Valime canı yürekten teşekkür ediyorum, köprülerimizi karanlıktan aydınlığa çıkardığı için" dedi.

 

ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILACAK 

 

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin,yapımı süren Karaağaç Köprüsünün tamamlanmasının ardından kent merkezini Karaağaç Mahallesi'ne bağlayan Tunca Nehri köprüsünün araç trafiğine kapatılacağını söyledi. Kendisinden önceki valilerin köprünün aydınlatılması için çaba sarf etmesine rağmen kendisine kısmet olduğunu belirten Vali Şahin, "İnsanların geçişine 500 yıl hizmet eden köprünün aydınlatılması konusunda geç kalındı. Eski vali arkadaşlarımız buranın aydınlatılması için uğraşmış, ancak uygun bir proje Anıtlar Yüksek Kurulu'na benimsetilememiş. Biz bu uğraşı sarf ettik ve hedefe ulaştık. 2 ay sonrada Meriç Köprüsü'nün de aydınlatmasını sağlayacağız. Hoş durum arz etmeyen suların temizlenmesinin ardından güzel bir duruma gelecek. Sadece bu değil, 2006 yılında burası restoreden geçti, bugünkü fiyatlarla 4-5 milyonluk masraf yapıldı. Cumhuriyet Bayramı'nda Karaağaç Köprüsü tamamlandığında buralar araçların değil, sadece insanların köprüsü olacak" dedi. 

 

HAVAİ FİŞEK GÖSTERİSİ 

 

Konuşmaların ardından tarihi köprünün gözleri ve üzerine yapılan ışıklar açıldı.Havai fişeklerin de patlatılmasıyla rengarenk bir görüntü oluştu.Açılışına katılmanlar ve çevredekiler ise b.un anları cep telefonları ile görüntüledi ve hatıra fotoğrafı çektirdi. 

 

TUNCA KÖPRÜSÜ

 

Asıl adı 'Defterdar Ekmekçizade Ahmet Paşa Köprüsü' olan ancak halk arasında Tunca Köprüsü olarak bilinen köprünün yapımına 1608 yılında başlandı. Osmanlı döneminin en önemli mimari yapılarından birisi olan tarihi taş köprü 1613 yılında hizmete açıldı. Asırlar boyunca insanlığa hizmet eden tarihi köprü zaman 1900’lü yıllarda yaşanan büyük sel felaketi sonucu hasar gördü. Daha sonra onarımdan geçirilen tarihi köprü bölge insanına hizmet vermeye, Edirne ile Karaağaç, Türkiye ile Yunanistan arasındaki kara ulaşımını sağlamaya devam ediyor.

Marmara Haber