Pehlivanköy'ün Hıdırca, Akarca,Kumköy,Yeşilova ve İmampazarı köyleri

Pehlivanköy ilçesinin Hıdırca Köyün kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Türklerin Rumeli'ye geçişi olarak kabul görmektedir. İmparatorluk döneminde Hıdırağa çiftliği olarak bilinmek

KÜLTÜR SANAT 2.06.2015 18:17:00 0
Pehlivanköy

Daha sonra Bulgaristan Filibe kentinden gelen muhacirlerin bir kısmı Köye yerleştirilmiştir. Daha sonraki göçler de de tek tük gelenlerde olmuştur. Ayrıca Yugoslavya‘dan gelen dört ailede bu köye yerleştirilmiştir. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri  genellikle Trakya yöresine aittir.Hıdırcaköyü Kırklareli iline 67 kilometre, Pehlivanköy ilçesine 5 kilometre  uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi altındadır.

 

Akarca,

 

Pehlivanköy ilçesine bağlı şirin bir köydür.Köy doğal su kaynaklarıyla ünlüdür ve Ergene Nehri köyden geçer. Bu Köyünde  gelenek ve görenekleri Trakya yöresinin hemen hemen aynisidir. Kaçamak yemeği ve tarhanası meşhurdur. Kırklareli iline 65 kilometre, Pehlivanköy ilçesine 3 kilometre uzaklıktadır. Köyün iklimi, kışın soğuk ve yağışlı yazın sıcak ve kuraktır ve Trakya karasal iklimi etkisindedir. Akarca ayrıca ceviziyle de Trakya bölgesinde ünlü bir köydür.

 

Tarihi Eserleri

 

Pehlivanköy ile karşı yaka köyleri arasındaki ulaşım Ergene Nehri üzerinde kurulu tarihi Akarca Köprüsü ile sağlanmaktadır.Köprü Osmanlı İmparatorluğu zamanında yapılmıştır. Bir rivayete göre köprü Pavlu adlı bir usta tarafından yapılmıştır. Ancak tüm çabalara rağmen orta kemeri tutturmak mümkün olmamıştır. Yine rivayetlere göre yapan usta bir yiğidin kurban edilerek duvarın içine gömülmesi ile ancak kemerin ayakta kalabileceğini söyler. Çare olarak kendilerine bir gün yemek taşıyan hanımlar arasında kura çekilir, her kim ki kurada çekilirse kurban edilecektir. Ertesi gün yemek getirecek olan kadına kura isabet eder. Kurada çıkan kadın yeni doğum yapmıştır. Kucağında çocuğunu emzirmektedir. Kadın ertesi gün gelir. Kemere sıkıştırılmak suretiyle kurban edilir ve kemer de tamamlanır. Her Cuma gecesi köprü ayağında ağlayan kadın sesi duyulduğu ve iki taş arasından süt aktığı söylenilmektedir. İlçenin adının bu rivayete dayandığı ifade edilmektedir.

 

Kumköy

 

Kumköy’de Pehlivanköy ilçesinin şirin köylerinde olup, toprakları fazlaca kumlu olduğu için bu adı alır. Köy 1877-1878 yıllarında bugün Bulgaristan sınırları içerisinde kalan Dobruca bölgesinden göç eden aileler tarafından kurulmuştur. Plevne savaşı sonrası temel olarak İnece vadisini yerleştirilmişlerdir. Toprakları verimsiz olduğundan fazlaca gelişme sağlayamamıştır. İlk ismi "Kayseri" olmuş, sonradan değiştirilerek Kumköy olmuştur. Kumköy, Kırklareli’ne 70 kilometre Pehlivanköy’e  8 kilometre uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

 

Yeşilova

 

Pehlivanköy ilçesine  şirin köylerinden biride Yeşilova köyüdür. Köyün bilinen eski adı Burunsuz'dur.  Kırklareli’ne 58 kilometre, Pehlivanköy’e 10 kilometre uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Köyün gelenek görenek ve yemek kültürü de diğer köyler gibidir.

 

 İmampazarı

 

 Pehlivanköy ilçesinin İmampazarı köyünün kuruluşu eskilere dayanmaktadır. Ancak kuruluş tarihiyle ilgili kesin bilgiler bulunmamaktadır. Köyün eski adı Natali köyüdür. Eski bir Rum köyü olmakla beraber halk Selanik göçmenlerinden oluşur. Ancak köyün yerli kesimi Trakya rumu olarak kabul edilmektedir. Köyde Trakya’nın ilk kiliselerinden biri olan Natali köyü kilisesi varken zamanla yok olmuş ve günümüze gelememiştir. Köyde çok  sayıda tarihi eser ve efsane vardır. Köy ayrıca ikiztepeler olarak adlandırılan yapay tepeleri ile ve bir yunan mezarlığı ile de ünlü olup köklü tarihi olan bir köydür. Tipik bir Trak köyü halk gelenekleri vardır, yemekleri de aynı şekildedir. Ancak geleneklerinin çoğu da Kırklareli yöresinin aynısıdır. Kırklareli’ne 71 kilometre, Pehlivanköy’e 9 kilometre uzaklıktadır. İmampazarı köyünün iklimi de  Trakya karasal iklimi etkilidir.

 

 Hıdırca. Akarca, Kumköy,Yeşilova ve İmampazarı köylerinin ekonomileri hayvancılık ve tarıma dayalıdır. Ayrıca bu köylerde son yıllarda meyvecilik ve bahçecilikte gelişmiştir.

 

Hazırlayan/Seyit SÜREN