SEL'İN FATURASI AĞIR

Çerkezköy'de önceki gün etkili olan sağanak yağmur yağısının neden olduğu sel suları çekildi, ancak ortaya yıkıntısı kaldı. Sel'in faturası da ağır oldu.

GÜNDEM 28.05.2015 18:29:00 0
SEL

İlçe genelindeki 45 adet ev ve iş yeri ile 2 otomobil sular altında kaldı. Yolda biriken suyun içinde kalan çok sayıda araç ise arıza yaptı. İlçedeki zarar ve hasar tespiti için çalışmalar ise sürüyor.

 

VATANDAŞ İSYAN ETTİ

 

Suların çekilmesinin ardından ortaya daha önceki yıllarda Çerkezköy halkının görmeye alışık olduğu görüntüler yine ortaya çıktı. Yağmur yağışının en çok etkilediği yerlerden biri de Gazi Osman Paşa Mahallesi Güveniş Caddesinde bulunan İmar Sitesi. Sitenin yöneticisi Mustafa Dost, “İmar Sitesi her yağmurda sular altında kalıyor. Perişan oluyoruz. Site sakinleri isyan ediyor. Altyapı yok. Arabalar sular altında kalıyor. 6 daireyi su bastı. Şimdi yetkilileri bekliyoruz. Hasar tespit çalışmalarının ardından insanların zararlarının karşılanmasını bekliyoruz” dedi.

 

TARİHİ MERDİVENE KAZIMIŞ

 

Çerkezköy’de şiddetli yağışlar sonucu mağdur olan isimlerden biri de Şehit Er İlker Akkaya Sokak esnaflarından mobilya imalatçısı Ayhan Bulut oldu. 18 yıldır bölgede esnaflık yaptığını söyleyen Bulut, “Makinelerim kullanılamaz hale geldi. Beşinci kez dükkanım sular altında kaldı. Satışa hazır 25 bin lira değerinde mutfak dolaplarımız kullanılamaz hale geldi. Hepsi çöp oldu” dedi. En son 27 Ekim 2012’de dükkanının sular altında kaldığını belirten Bulut, “O gün buradaki merdivene bir tarih attım. Şimdi aynı olayı bir kez daha yaşadık. Üzüntülüyüz” dedi.

 

TESKİ MÜDÜRÜ ÇERKEZKÖY’DE

 

Yağışların ardından Çerkezköy’e gelen TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa ve TESKİ yetkilileri taşkınların yaşandığı bölgelerde incelemelerde bulunarak en kısa zamanda gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti. Çerkezköy Belediyesi zabıta ekipleri de bölgede sular altında kalan ev ve iş yerlerinde hasar tespit çalışmaları gerçekleştirdi.

 

SAĞLIKSIZ PLANLAMALAR NEDENİYLE

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “İlçemizde Çarşamba günü 13.40 sıralarında başlayan ve 16.00’a kadar devam eden  yoğun ve etkili sağanak yağış sonucunda Gazi Osman Paşa, Yıldırım Beyazıt ve Fevzi Paşa Mahallelerimizde eski dere yatakları üzerinde yapılan sağlıksız planlamalar nedeniyle derenin bazı kesimlerini daraltılıp kapatıldığından su taşkınları meydana geldi. İlçemizin zemininin siltli (Kum) olması nedeniyle zeminde meydana gelen doygunluk neticesinde de evlerin bodrum katları taban suyundan etkilenmesi ve yol kodundan aşağıda kalan ev ve iş yerleri dolayısı ile yaklaşık 45 adet evin ve iş yerinin bodrum ve zemin katları su taşkınlarından büyük ölçüde etkilendi.”dedi

 

KRİZ MASASI OLUŞTURDUK

 

Yaşanan olumsuzluğun ardından hemen kriz masası oluşturduklarını belirterek, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak ,Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tekirdağ Su ve Kanalizasyon Daire Başkanlığı (TESKİ), Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanımız ve daire müdürleriyle hemen bir kiriz masası oluşturduk ve  ardından su taşkını yaşanan noktalara giderek durumu yerinde inceledik ve ne yapılması gerekiyorsa çalışmalara hızla başlanıldı. Çerkezköy Belediyesi’nin aralıksız süren yoğun çalışmaları neticesinde su taşkınlarına uğrayan 45 konut ve iş yerine dolan sular yapılan çalışmalar sonunda tahliye edilirken, çalışmalara 8 adet vidanjör, 4 adet kombine, 2 adet kuka, 20 adet motopomp ve iş makineleri katıldı. Ayrıca Trakya Kent de bizim çalışmalarımıza katıldı ve onlarda bizimle birlikte çalışmalarını sabaha kadar sürdürdü.  Zemin ev bodrum katlarda su taşkınlarına neden olan konut ve iş yerleri sudan temizlenirken, iyileştirme çalışmalarını da hızla sürdürüyoruz.”  dedi.

 

VATANDAŞLARIMIZI OTELLERE YERLEŞTİRDİK

 

Başkan Akay, Sel'in en önemli nedeninin ise dere yatakları üzerinde önceden yapılaşma ve dere kesitlerinin daraltılması olduğunu belirterek, “Çerkezköy’ün her yağmurdan sonra korkulu rüya görmemesi için gerekli önlemleri alarak çalışmaları hızla yapacağız.  Yağmurda taşan, tıkanan ve sorunlu olan yerleri tek tek tespit ettik. Tespit ettiğimiz yerlerde de çalışmaları kısa sürede TESKİ ile birlikte yapacağız. Taşkınlardan evi zarar gören vatandaşlarımızı da otellere yerleştirdik. Su taşkınlarından zarar gören vatandaşlarımıza da belediye olarak her türlü yardımı yapacağız. Yağış nedeniyle bize 75 ihbar geldi ve vakit geçirmeden müdahale ettik.Tüm Çerkezköy halkımıza geçmiş olsun diyorum. Bu tür durumların ilçemizde bir daha yaşanmaması için çalışmalara vakit geçirilmeden başlayacağız.” dedi.

 

KILIÇDAROĞLU’NDAN GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ı telefonla arayarak yaşanan sel felaketi nedeniyle geçmiş olsun dileklerini iletti.

 

Belediye Başkanları Kadir Albayrak ve Vahap Akay’dan sel ve taşkınlarda meydana gelen zarar hakkında bilgi alan Kılıçdaroğlu,  zararın karşılanması için her platformda çaba harcanacağını belirtti. Kemal Kılıçdaroğlu belediyelerin de tüm imkanlarıyla zarara uğrayanların yanında olacağını, kendisinin de zarar ziyanın karşılanması konusunda takipçi olacağını söyledi. 

 

 Haber/Seyit SÜREN - Ahmet KARDEŞ