'Anne Baba Bana Sahip Çık'

Bağımlılıkla mücadele kapsamında 'Anne Baba Bana Sahip Çık' projesi hayata geçirildi. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) 6'ncı Meslek Komitesi tarafından düzenlenen projede Tekir

GÜNDEM 28.05.2015 18:19:00 0

'Anne Baba Bana Sahip Çık’ projesi kapsamında Veliköy Çok Programlı Lisesi’nde velilerine yönelik seminer düzenlendi. Seminere ÇTSO Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, Komite Üyesi ve Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Aksoy, ÇTSO 6’ncı Meslek Komitesi Başkanı Reşat Ünlü, ÇTSO Meclis Üyeleri Rasim Bilgen, Kadir Uz, İsmail Tezcan ve veliler katıldı. 

 

Proje hakkında bilgilendirme yapan ÇTSO Basın Halkla İlişkiler Sorumlusu Murat Yakar “Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak, üyelerimize verdiğimiz hizmet ve sağladığımız olanaklar dışında, sosyal sorumluluk projelerine de büyük önem veriyoruz.  Hepinizin bildiği gibi, bağımlılık son dönemlerde özellikle gençler arasında maalesef yaygınlaşmış durumda. Bağımlılık dendiğinde sadece uyuşturucu ya da uyarıcı maddeleri düşünmememiz gerek. Bağımlılığın birçok çeşidinin mevcut olduğunu biliyoruz” dedi.

 

HEDEF, BİLİNCİ ARTIRMAK

 

Gençlerimizi bağımlılıktan korumak ve neler yapılabileceği noktasında çalışmalar başlattıklarını belirten Yakar, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Valilik dahil olmak üzere birçok kurumla görüştük. Çocuklarımızın, gençlerimizin bağımlılığa karşı korunmasında ailelere, yani sizlere büyük sorumluluk düşüyor. Aileler bilinçli olursa, çocuklarını daha yakından tanır, daha fazla ilgi gösterirse, çocuklarını bağımlılıktan daha rahat korurlar. Biz de ‘Anne Baba Bana Sahip Çık’ projesi ile ailelerdeki bilinci arttırmayı amaçlıyoruz.”

 

BAĞIMLILIK İKİYE AYRILIR

 

Genel anlamda bağımlılık, sonrasında madde bağımlılığının zararları ve önlenmesi için velilere düşen görevleri anlatan Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Gözde Karabulut, bağımlılığın psikolojik ve fiziksel olarak ikiye ayrıldığını belirterek,  “Psikolojik bağımlılıkta kişi etkinlik esnasında psikolojik bir tatmin alır. Aldığı tatmin sonucu kendisini bağımlı olduğu durumdan uzaklaştırmada zorluk yaşar. Sigara, alkol, kafein ve uyuşturucu maddeleri içine alan fiziksel bağımlılıkta kişi maddeyi aldığında keyif alır ve zamanla bu maddeye alışır. Madde etkisini kaybettikten sonra yoksunluk belirtileri ortaya çıkar” dedi.

 

Madde bağımlılığının biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları olan bir sağlık sorunu olduğunu belirten Karabulut, “Kişi madde üzerinde kontrolünü kaybederek esiri haline dönüşür. Madde alındığında düşünce, duygu ve davranış durumunda değişiklik meydana gelir. Kişi kullandığı maddeyi yaşamında vazgeçilmez hale getirir. Alınan miktar ve alınma sıklığı giderek artar. Madde alan kişi kısa sürede gerçeklik algısını yitirir. Madde kullanımını bırakmak ya da denetim altına almak için başarısız girişimlerde bulunur. Sosyal ilişkiler, maddeyi alabilecek şekilde ayarlanır” diye konuştu.

 

ÖLÜM SEBEBİ

 

Madde kullanımının zararlarına değinen Karabulut, uyuşturucu maddelerin aklı ve iradeyi işlemez hale getirdiğini, kişiyi normal yaşam ve davranışlardan uzaklaştırdığını belirterek, “ Bulantı, kusma, karın ağrıları, kabızlık, ishal, mide ve bağırsak spazmlarına sebep olur. Tüm iç organların zarar görmesine ve buna eşlik eden bir dizi hastalığa neden olur. Zehirlenmelere ve bu yolla gelen ölümlere sebep olur. Uyuşturucular bireyin çevre uyum yeteneğini azaltır. Bağımlı giderek aileden ve çevresinden kopararak yalnızlaşır” dedi.

 

AİLELERE ÖNERİ

 

Anne ve babalara önerilerde bulunan Karabulut,“Kendi davranışlarınızın çocuğunuzun davranışlarının gelişmesini etkilediğini unutmayın. Kendi söz ve davranışlarınızın tutarlı olmasına dikkat edin. Kuralların neler olduğunu, nasıl bir davranış beklediğinizi nedenleriyle açıklayın. Aşırı kısıtlama ve katı kurallar koymanın kuralların uygulanmasını imkansız hale getirdiğini unutmayın. Sadece yanlışlar üstünde odaklanmayın, iyi yaptığı şeyleri de fark edin ve çocuğunuzun davranışlarını veya kararlarını takdir ettiğinizi söyleyerek ödüllendirin. Sözünü kesmeden, sadece çocuğunuza odaklanarak dikkatle dinleyin. Çocuğunuz konuşurken kendi söyleyeceğinizi hazırlamakla meşgul olmayın. Çocuğunuzun sözünün bittiğinden emin olana kadar bekleyin. Çocuklarınızın arkadaşlarından ve neler yaptıklarından haberdar olun. İş yoğunluğu ne kadar çok olursa olsun, çocuklarınıza onlarla ilgilendiğinizi gösterin, onlar için küçük de olsa özel zaman yaratın” açıklamasında bulundu.

 

Veliköy Çok Programlı Lisesi’ndeki programın ardından Kapaklı Çok Programlı Lisesinde aynı seminer verildi.

Marmara Haber