Pavli Panayırı ile ünlü Pehlivanköy

Bu sayımızda da Kırklareli'nin Pehlivanköy ilçesini tanıtıyoruz. Pehlivanköy'ün bağlı olduğu Kırklareli merkezine uzaklığı 62 kilometredir.

GÜNDEM 28.05.2015 18:15:00 0
Pavli Panayırı ile ünlü Pehlivanköy

Deniz seviyesinden 25 metre yüksekliktedir. 5 bin nüfusu  (ilçe merkezinin köyler hariç nüfusu 2 bin) dolayındadır. Kırklareli’nin küçük şirin bir ilçesidir. Ergene Nehri ilçenin içinden geçtiği için, nehirdeki kirlilik ilçeye büyük zarar vermektedir. 1910 yılından itibaren her yıl 18 Eylül'de başlayan ve 5 gün süren  geleneksel "Pavli Panayırı"  düzenlenmekte  ve bu panayır her yıl ayni tarihte aralıksız düzenlenmektedir. Halk arasında “Sonbahar Panayırı”, ”Pomak Bayramı” gibi isimler de alır. Demiryolu ulaşımı olan ilçede Fransızlarlar tarafından 1889 yılında inşa edilen tarihi gar binası bulunmaktadır.

 

TARİHİ

 

Pehlivanköy'de ilk yaşayanlar M.Ö. 700 yıllarında Ergene Nehri kıyılarına yerleşmiş olan Traklardı. M.Ö. 335 yıllarında Makedonyalılar topraklara sahip olmuştur. Pavli'nin aslı Pavula'dır ve bu isim de Hristiyan azizlerden Aziz Pavulos'tan gelmektedir. 46 yılında Roma topraklarına geçen bölge, daha sonra Bizans topraklarında yer almıştır. Yerleşimin adıyla ilgili olarak bir başka iddiaya göre 8. yüzyılın ortalarında dönemin Bizans İmparatoru Anadolu'da Sivas-Malatya arasında yaşayan ve kendisine zorluk çıkaran Pavlikan aşiretini bu bölgeye getirmiş ve bölge adını bu aşiretten almıştır.

 

OSMANLI DEVRİ

 

1363 yılında Hacı İlbey ve Evrenos Paşa Pehlivanköy’ü fethedip, Osmanlı Devleti sınırları içine soktu. Osmanlı döneminde de topraklarda Bulgarlar yaşadı. 1829'da Osmanlı - Rus savaşında Edirne'yi işgal eden Rus birlikleri Pehlivanköy'e de girdi. Topraklar 1877-1878 "93 Harbi"nde de bir yıl Rus işgali altında kaldı. Ayestefanos Antlaşması ile kurulacak Bulgaristan Prensliği'nin bir parçası oldu. Ancak bölgede kurulacak Rusya destekçisi bir devlete karşı çıkan İngilizler yüzünden imzalanan Berlin Antlaşması'nda Osmanlı topraklarına bırakıldı. 1864 itibariyle Edirne vilayetinin Uzun Köy Kazâsina bağlı idi.Daha sonraki yıllarda Lofça  bölgesinden büyük göç aldı ve bölge halkının çoğunluğunu Pomak gurupları oluşturdu. Pomakça daha geçmiş yıllara kadar geçerliliğini koruyan bir dil olarak burada kaldı.

 

1912-1922 DEVRİ

 

Balkan Savaşları sırasında da bir yıllık işgal altında kalan Pahlivanköy daha sonra  Bulgarlarlardan geri alındı. Pehlivanköy'de yaşayan Bulgarlar Osmanlı Devleti sınırları dışına çıkarılıp dışarıda kalan Pomaklar yöreye yerleştirildi. I. Dünya Savaşı sonrasında da Pehlivanköy Yunanllıar tarafından işgal  edildi.Yunan işgali de iki yıl sürdü. 9 Kasım da işgal sona erip Pehlivanköy, Türk topraklarına yeniden latıldı. katıldı.

 

CUMHURİYET DÖNEMİ

 

1935'ten 1941 arasında Trakya Başmüfettişliği görevini üstlenen Kazım Dirik tarafından bölgeye çok yardım edildi. Halka hayvancılık konusunda eğitim verildi. Macar mimarlar tarafından  Pehlivanköy ilçe merkezine Atatürk Meydanı ve Mehmetçik parkı yaptırıldı ve halka spor malzemeleri sağladı. Bir süre Babaeski'ye bağlı bir bucak olan Pehlivanköy 1957'de ilçe oldu.

 

TARİHİ ESERLER VE ÖNEMLİ GÜNLER

 

Pehlivanköy, Ergene Nehri üstündeki Akarca Köprüsü. Osmanlı döneminde 16. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Uzunköprü-Pehlivanköy-Edirne yolu üzerinde, Pehlivanköy’e Uzunköprü tarafından girişte bulunan Ergene Nehri üzerinde bulunmaktadır. Rivayete göre köprünün orta kemeri bir türlü düzgün yapılmamıştır. Usta birinin kurban edilerek duvarın içine gömülmesi ile orta kemerin yerinde duracağını söyler. İşçilere yemek taşıyan kadınlar arasından ertesi gün yemek getiren kadın öldürülecektir. O kadın da yeni doğum yapmış, çocuğunu emzirmekte olan bir annedir. Ertesi gün kadın köprünün yerinde durması için kurban edilir ve kemer tamamlanır. Ancak kadın bir cuma günü öldürüldüğü için her cuma ağlayan bir kadın sesi duyulduğu ve orta kemerden süt aktığı söylenmektedir. Köprünün adı Akarca da süt akmasından gelir.

 

PEHLİVANKÖY’ÜN KURTULUŞU 9 KASIM

 

Pehlivanköy’ün Akarca sırtlarında eski bir kale olduğu söylenen taş kalıntıları vardır.Pehlivanköy Camii,1901-1902 yıllarında inşa edilen tarihi  bir cami, bu cami Pehlivanköy ilçesi girişinde Ergene Mahallesinde bulunmaktadır.TCDD İstasyonu 6 Mayıs Hıdrellez şenlikleri 9 Kasım Pehlivanköy'ün kurtuluşu.Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı (Pavli Panayırı): 18 - 22 Eylül arasında yapılan panayırda birçok eşya ve hayvan satışı yapılmaktadır.panayırın kurulduğu tarihlerde Pehlivanköy’e Trakya bölgesindeki il ve ilçelerden de çok sayıda vatandaşlar gelmektedir.panayırın kurulduğu tarihlerde ilçede ticaret yaşamı da oldukça hareketlenmekte olup,ilçenin ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Panayır süresince çeşitli eğlenceler ve etkinliklerde yapılmaktadır.  Pehlivanköy Panayırı 1910 yılında beri geleneksel olarak her yıl ayni tarihlerde sürdürülmektedir. Ayrıca Pehlivanköy ilçesinde 105 yaşında bir Asırlık Meşe Ağacı’da büyük ilgi görmekte ve bazı kişiler dileklerinin gerçekleşmesi için bu ağaca mendil gibi çeşitli eşyalarını bağlayarak dilekte bulunmaktadır.

 

Hazırlayan/Seyit SÜREN