Edirne'nin "Ciğeri"ni yediler

EDİRNE Belediyesi tarafından bu yıl 5'ncisi düzenlenen 'Bando ve Ciğer Festivali' kapsamında trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi'nde kurulan stantlardan halka ücretsiz 3.5 ton tava ciğeri dağıtıldÄ

GÜNDEM 25.05.2015 17:07:00 0
Edirne

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan kızgın yağın önüne geçerek elinde kevgir ciğer pişirdiler. Ekmek arasında verilen ciğeri almak için polis bariyerlerinin arasında sıraya girenler ise yoğunluğa neden oldu. Belediye Başkanı Recep Gürkan, festivalin rekorlar kitabına girmesi için başvuracaklarını söyledi.

 

Edirne’de düzenlenen Bando ve Ciğer Festivali'ne Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’dan gelen bando takımları, iki gün boyunca kentin çeşitli noktalarında mini konserler verdi. Festivalin finalinde ise trafiğe kapatılan Saraçlar Caddesi’ne Edirneli ciğerci esnafı tarafından iki stant açıldı. Masa önlerine insan boyundaki polis bariyerleri konuldu. Geçen yılın aksine bu kez daha önceden pişirilerek küçük ekmeklerin arasına konulan tava ciğeri ayran ve su ile birlikte dağıtıldı. Festival açılışında Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, aşçı şapkası ve beyaz önlük takarak tezgahında tavada ciğer pişirdi.

 

ÇOK ACI

 

Bu yıl ilk kez festival kapsamında acı biber yeme yarışması düzenlendi. Yaz ayında kurutulan ve herkesin yiyemeyeceği acılıkta, tava ciğerinin yanında vazgeçilmezi olan acı biberi kurulan platforma çıkan 6 gönüllü yedi. Yarışmayı 40 adet acı biber yiyen Tanju Kozan kazandı.

 

GUİNNESS REKORLAR KİTABINA TESCİL YAPILACAK

 

Festivale kentte işyeri bulunan 70 ciğerci esnafı katılarak destek verdi. Belediye Başkanı Recep Gürkan, tava ciğerinin yapıldığı dünyada tek şehrin Edirne olduğunu belirterek şunları söyledi: “Önümüzdeki yıl bu festivali Guinness Rekorlar Kitabına girmesi için başvuru yapacağız. Çünkü ciğerin bu şekilde yapıldığı dünyada tek şehir Edirne. O yüzden bizde Guinness’e tescilini yaptırarak dünya rekorlar kitabına girmesini sağlayacağız. Ben nereden olursa olsun, ciğer değişik bir tarza tatmak isteyen, bilindik geleneksel o Arnavut ciğeri tarzının dışında tava ciğerini tatmak isteyen bütün dünyayı Edirne’ye ciğer ve çok acı Karaağaç biberini yemeye davet ediyorum. Bu yıl festivalde yaklaşık 3.5 ton ciğer dağıtıyoruz."

 

GELİN TAVA CİĞERİMİZİ TADIN

 

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise Edirne için geç kalınmış bir festival olduğunu belirterek, “Bu sene 5’ncisi yapılıyor keşke 50’ncisi yapılması gerekiyordu. Bu konuda geç kalınmış. Gerçekten tava ciğeri, Karaağaç Mahallesi’nde yetişen acı biberiyle birleştiğinde hazım içinde son derece kolay, damak tadı içinde son derece iyi. Yurtiçi ve dışından gelenlere diyorum ki, gelin tava ciğerimizi tadın, tarihi eserlerimizi görün. Yüzünüz gülerek gidin."

 

RENKLİ BİR FESTİVAL OLDU

 

Festival için tişörtler astıran Edirneyi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkan ve ciğerci ustası Bahri Dinar, bu yılki festivalin çok daha başarı ve renkli olduğunu belirterek, tüm dünyanın tava ciğerini tatmasını istediğini söyledi.

 

NASIL HAZIRLANIYOR?

 

Edirne’nin meşhur lezzetinin en önemli özelliği, hazırlanışında bölgede yetiştirilen ürünlerin kullanılması. Kararmaması için önce zarından ayrılan dana ciğeri, yaprak şeklinde doğranıyor ve kandan arınması için yıkanıyor. Kanlanmanın önlenmesi için tuzlanan ciğer, dinlendirildikten sonra özel olarak hazırlanan tavalarda yüksek ısıda pişiriliyor. Ciğerin kızartılmasında buğday unu ve ayçiçek yağı kullanılıyor. Birkaç dakikada pişirilen ciğer, Edirne’ye özgü olan kuru biber ile servis ediliyor.

Marmara Haber