İĞNEADA KUMSALLARI VE PLAJLARI

Karadeniz'in en batısında yer alan, deniz ve onu kuşatan yemyeşil ormanların kuşattığı İğneada beldesinde 20 kilometreyi aşkın kumsalları, çoğu yerde sığ ve güvenli deniziyle her yaz sezonunda deniz

KÜLTÜR SANAT 25.05.2015 17:01:00 0
İĞNEADA KUMSALLARI VE PLAJLARI

İğneada kumsallarının ince pudra gibi kumsalllarında MKE tarafından yapılan analizler sonucu altın tozlarına rastlandığı bir efsane olmaktan öteye kayda girmiş bir gerçek olsa da, bu altın tozlarının bir araya getirilmesi bugünkü teknoloji ile mümkün değildir. Buna rağmen altın tozlarına sahip bir kumsalda uzanıp denize girmek fikri bile hoştur.İğneada'da birçok yerde güvenle denize girmek mümkündür.

 

İğneada Longos Kumsalı

 

Mert Gölü Longos Gölü’nün denize bağlandığı yerden başlayan kumsal İğneada’nın en uzun kumsalıdır. Kıyıköy yönüne doğru doğu yönünde uzanan kumsal Panayır İskelesi Koyu'na kadar yaklaşık 15 km kesintisiz olarak uzanır. İncecik, pudra gibi kum bandı çoğu yerde 50-80 mt genişliktedir ve Mert, Saka, Pedina, Hamam gibi longos göllerinin yer aldığı longos ormanlarını denizden ayırır. Çoğu yerde kıyıdan 50-80 metrelere kadar sığ denilebilecek, dibi kum olan güvenli bir denize sahiptir. İğneada Belediye Plajı-Kumsalı

 

İğneada merkezden başlayan ve halk arasında belediye plajı diye adlandırılan kumsal bandı liman bölgesine doğru 10-40 metre genişliğinde uzanıyor. Kıyıda iri dişli kumu kumsalın gerisine doğru incecik purdra gibi bir kumsala dönüşmektedir. Beldenin en büyük oteli de dahil olmak üzere konaklama ve eğlence yerlerine en yakın plaj da burasıdır. Bu yerlerin çoğu hemen kumsal bandının gerisinde yer alır. Kumsalın orta kısmına gelindiğinde, limana giden yolun diğer kısmında Erikli Gölü Longos’u yer alır. Bu longosun deşarj suları bir kanalla denize bağlanmaktadır. Plajın çeşitli kesimlerinde duşlar ve soyunma kabinleri yer almaktadır.Manzarası da çok güzeldir.

 

İl Özel İdare Plajı  Öğretmenler Kampı

 

Bu plaj daha çok ‘öğretmenler kampı’ diye bilinir. İl Özel İdare Dinlenme Tesisleri ve Milli Eğitim Dinlenme Tesisleri bu kumsal bandının hemen gerisinde yer alır. Liman yolu üzerinde ve İğneada’ya yaklaşık 2 km mesafede yer alan bu plaj, aslında belediye plajının kesintisiz bir uzantısıdır. Plajın gerisinde yer alan dinlenme tesisleri yemyeşil huzur verici bir orman içinde yer alır. Fakat etrafındaki dinlenme tesisleri sebebiyle ayrı isimlendirilmektedir. Denizi sığ ve limanın uzantısına yakın olduğu için oldukça güvenlidir. Yaklaşık 10-20 metre genişliğindeki kumsal bandı bazı yerlerde deniz içine de uzanan iri kumlu ve taşlı olsa da, genelde ince kumlu bir yapıya sahiptir. Burada bulunan sosyal tesislere girişte ücret alınmaktadır. Yeme içme mekanları bulabileceğiniz gibi, şezlon ve şemsiye hizmeti alabilirsiniz. Duş ve soyunma kabinleri mevcuttur.

 

İğneada Liman Ardı Plajı

 

Diğer plajlar düşünüldüğünde bu plaj gözden kaçırılan, yalnızca yakınlardaki yazlıklarda konaklayanların en çok rağbet ettiği bir plajdır. Liman bölgesinde, iç limanı çevreleyen liman seddinin gerisinde uzanan plaj 60-70 metre boyunca 5-15 metre genişliğinde uzanmaktadır. Gözden uzak plaj, hemen kıyısında yükselen dik tepelerin kıyısında farklı bir yüzme deneyimi sunar.

 

İğneada Beğendik Köyü Plajı

 

Beğendik köyü Türkiye’nin Karadeniz kıyısında yer alan en batıdaki köyüdür. Köyün yakınından akan Rezve ( Mutlu ) deresinin öbür tarafı Bulgaristan'dır ve neredeyse kaynağına kadar Kırklareli ili boyunca Bulgaristan ile devlet sınırımızı çizer. Beğendik köyünde yer alan plak 400-500 metre boyunca Bulgaristan sınırına kadar kesintisiz uzanır. Kumsalının genişliği yer yer 50 metreye kadar varmaktadır. Teras teras denize doğru alçalan plajın kumsalı, kumsal gerisinde ince nüveli denize yakın kısımlarda ise iri dişli kumdandır. Buna rağmen denizi çok temiz fakat çabuk derinleşen bir özelliktedir. Öte yandan Karadenizi'in sert rüzgarlarına açık kumsal çoğu günler, özellikle de öğleden sonraları yüksek dalga almaktadır. Kumsalın gerisindeki tepeden ve kayalıklardan Bulgaristan'a uzanan kumsalı ve kumsalın öbür ucunda yer alan Bulgaristan’ın Rezova köyünü seyretmek ise doyumsuzdur.

 

Hazırlayan/Seyit SÜREN