Gazeteciler başkanını seçemedi!

Tekirdağ Basın Mensupları Derneği ile Tekirdağ Gazeteciler Cemiyeti'nin 2013 yılında birleşmesiyle kurulan Trakya Gazeteciler Birliği Derneği (TGBD), geçtiğimiz Cumartesi günü olağan kongresini yaptı.

GÜNDEM 24.05.2015 17:52:00 0
Gazeteciler başkanını seçemedi!

Kongreye Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Başkan Yardımcısı Lütfü Karakaş’ta katıldı.

Kongrede başkanlığa mevcut başkan Naci Akyazı ile gazeteci Şaban Kardeş aday oldu. TGBD üyeleri, yeni yönetimini belirmek üzere Süleymanpaşa’daki dernek binasında bir araya geldi.  Akyazı,  kongrenin yapılması için 75 imzanın olması gerektiğini söyledi. Dernek üyesi gazeteciler ise bunun üzerine Akyazı’ya, ‘Bazı üyeleri gelmesinler diye uyardınız’ diye sorması üzerine Akyazı “Genel Başkanımız (TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca) haftaya kongreye geleceği için 30 Mayıs’a ertelemek istedik. Bu arkadaşlarda beni dinlemediler ve buraya geldiler” diye konuştu. Basın mensuplarının ‘Genel Başkan gelmeyecek’ demesi üzerine Akyazı “O zaman bugün çoğunluğu sağlayacaktınız. Başkanlıkta sizin olsun. 75 kişiyi bulacaksınız, kongreyi yapacaksınız. Bende aday olmayacağım” diyerek tepki gösterdi.

İMZA ATMADILAR

Genel Kurula gelen ve mevcut yönetimde bulunan Genel Sekreter Nijat Ayvaz ile bazı üyeler hazirun cetvelini imzalamadığı görüldü. Cetveli çevre ilçelerden gelen 49 basın mensubu ise imzasını attı.

GENEL BAŞKAN GELMEYECEK

Türkiye Gazeteciler Birliği Derneği Başkan adayı Şaban Kardeş, Genel Başkan Yılmaz Karaca ile görüştüğünü belirterek, “Genel Başkana seçimin erteleneceğini söyledim. Gerekçe olarak kendisinin katılacağını söyledik. Kongreye kesinlikle katılmayacağını, yurt dışında olduğunu ifade etti. Seçime aday olduktan sonra derneğin Genel Sekreteri içlerinde gazetecilik yapan, emeği, kalemi namusu ile onuruna sahip çıkan 119 arkadaşımızın olduğu listeyi verdi. Başkanlık benim en son yapacağım iştir. Bir oyda alsam yine çıkarım. Bunu başkan ile paylaştım. Diğer adaylar aday olmayacaklarını, birlikte daha güçlü olacaklarına inanarak benim yanımda olacaklarını söylediler” dedi.

DERNEKLER MASASINI GÖREVE ÇAĞIRDI

Kendilerine verilen listenin bir anda 147’ye çıktığını belirten Kardeş  “Hiçbirinizin telefonu verilmediği gibi bire bir arkadaşlara ulaştım. Burada bu çoğunluk sağlanamaz ise kongre yapılmayacak. İyi de bu işin sonu değildir. Tekirdağ tarımı, sanayisi ile güçlü bir ildir. Bunlardan önemli Tekirdağ büyükşehir olmuştur. Büyüklüğü ve birlikteliği kavrayamıyoruz. Neden birlikte olamıyoruz dedik. Birliktelikte bir liste yaptık. Bugün burada demokrasinin hilelerini gördük. Tüm Tekirdağ halkının da tanık olmasını isterken, dernekler masası yetkililerini de göreve çağırıyorum. Bu dernekte kimler üye, kimler gazetecilik işi ile uğraşıyor, hangi tarihte üye oldular, üyelik vasfı nedir? Bunların da araştırılmasını istiyorum.  Kalemim ve çantam namusum diyerek bugün buraya gelen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bir gazete çıkartmanın, haber yazmanın ne demek olduğunu biliyoruz. 20 yıldır gazetecilik yapıyorum. 15 yıldır gazete çıkarıyorum. Hayatta en son kaybetmek istediğim şey insandır. İnsana olan değeri, saygıyı kaybetmek istemiyorum” diye konuştu.

“YOL ARKADAŞIN OLDUK”

Gazeteciğin onurlu bir meslek olduğunu her platformda yazarak ve çizerek gösterdiklerini kaydeden Kardeş “Bugün burada trajikomik bir olay ile karşılaştık. Bu olay bir partide olsaydı haber merkezleriniz bunu nasıl haber yazardı. Bu kongreyi de tarihe not düşerken, aynı şekilde yazalım. Benim koltuk merakım yoktur. Tekirdağ dün farklı, bugün farklıdır. Tekirdağ ne ise ilçeleri de odur. Bizler Büyükşehir gemisinin içindeyiz. Gemiyi delmeye ve alabora etmeye kimsenin hakkı da yoktur.

 

Bu güç savaşı değildir. Kaleme sahip çıkma savaşıdır. Biz birlikte güçlüyüz. Biz on yıl Naci Akyazı’nın değneği olmadık, yol arkadaşı olduk” dedi.

“ÜYELİKTEN ÇIKARSAYDINIZ”

Kardeş’in konuşmalarının ardından mevcut Başkan Naci Akyazı Kardeş’e “Başkan Yardımcısı olarak gerçekleştirdiğimiz kaç tane toplantıya geldin” diyerek çıkıştı. Akyazı’nın bu sözlerine Kardeş “Gelmedim diye beni yönetimden ve üyelikten düşürseydiniz” cevabını verdi.

“ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI”

Ardından Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Karataş bir açıklama yaptı.  Olağan Genel Kurul toplantısı için bir araya geldiklerini belirten Karataş “Hazirun listemizde 147 arkadaşımız vardı. 49 arkadaşımızın geldiği tespit edildi. Toplantının yapılabilmesi için yeterli salt çoğunluğun 75 kişi olması gerekiyordu. Hepiniz zahmet etmişsiniz. Birbirimizi görüp sohbet ettik. Hepimiz bu bölgede mesleğimizi yapıyoruz. Gerçekleşen seçimlerde insanlar arasında gruplaşmalar olabilir. Umuyorum ki önümüzdeki haftada bugün olduğu gibi birlik ve beraberlik içinde bir kongre yaparsınız. Bugün çalıştığınız kurumlardan izin alarak bu kongreye geldiniz. Herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Marmara Haber