Geliştirilen ürünler tanıtıldı

Edirne'de, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen buğday, arpa ve yulaf çeşitleri 'Tarla Günü'nde görücüye çıktı.

GÜNDEM 22.05.2015 17:58:00 0
Geliştirilen ürünler tanıtıldı

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Binası’nda gerçekleştirilen Tarla Günü programına, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Adnan Tülek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürü Orhan Sarı, Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, çiftçiler katıldı.

 

AMAÇ ÜRÜNLERİ TANITMAK

 

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Adnan Tülek, Tarla Günü düzenlemedeki amaçlarının geliştirdikleri çeşitleri üreticilere yerinde tanıtmak olduğunu belirterek, "Belki de tanıtımın en etkin olanı Tarla Günü şeklinde olanlardır. Bu kapsamda bizim 2015 yılında tescil ettirdiğimiz bir çeşidimiz var, 'köprü' isminde buğday çeşidimiz. Bir çeşidin geliştirilmesi bildiğiniz üzere uzun bir süreç. Bugün bakıldığında ‘köprü’ çeşidinin geliştirilmesi 12-13 yıllık bir süreç alıyor. Yani bu çeşidin 2004 yılında melezini yapıldığını düşünün. Ve o tarihlerden bugüne kadar ıslah programı içerisinde seçilerek bu noktalara gelindi ve binlerce çeşit adayının içerisinde bu çeşidimiz seçildi" dedi.

 

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, tarımın önemine değinerek, Türkiye’de 78 milyon insanın 15 milyonu tarımla geçimini sağladığını söyledi. Şahin, “Tarım denilince ilk akla gelen buğday. Dünyada her yıl 721 milyon ton buğday üretiliyor.  Bunun 28 milyon tonu Türkiye’de üretilmektedir. Ülkemizin tarımsal ürün itibariyle kendisine yeten ve birçok ürünü de ihraç eden bir ülke olmanın kıvancı içerisindeyiz. Hem de sertifikalı ürünleri ihraç ediyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Tarla Günü’ne katılan üreticilere geliştirilen buğday, arpa ve yulaf çeşitleri tanıtıldı.

Marmara Haber