DEMİRKÖY

Bugün Kırklareli'nin bir başka ilçesini tanıtıyoruz. Demirköy, Kırklareli ilinin bir ilçesidir. Bulgarca (Malık Samokov) olarak bilinir.

KÜLTÜR SANAT 18.05.2015 16:26:00 0
DEMİRKÖY

1914 yılında ilçe olmuştur. 2011 yılı verilerine göre nüfusu 8750'dir. 15 köyü 1 bucağı vardır. Yıldız Dağlarının 400 metre yüksekliğinde ormanlar içinde kuruludur.

 Demirköy'ün Kısa Tarihçesi

Demirköy Milattan önce 4200-4000 yılları arasında Trak kabileleri tarafından yerleşim alanı olarak seçilmiş ve bir çok medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir yerleşim yeridir. Demirköy’de   Arkeolojik araştırmalar yapılmadığından bu konuda tarihi veri bulunmamakla birlikte, Vize kıyıları ve Karadeniz kıyı şeridinin Traklar tarafından elverişli olarak seçildiği bilinmektedir. İlçenin eski adı “SAMAKOFÇUK’tur.  Bu ad daha sonraları çevredeki demir cevherinin varlığından Demirköy şekline dönüşmüştür. Demir madenleri, verimli ormanlar ve kereste istihsali nedenlerinden çevre geniş bir yerleşim alanı özelliğini yıllardır konmuştur.

DEMİRKÖY 1914 YILINA KADAR NAHİYE İDİ

1914 yılına kadar Midye kazasının bir nahiyesi olan Demirköy bu tarihten sonra ilçe teşkilatına kavuşturulmuştur.Balkan Harbi başlamadan önce Demirköy’ de 1200 Rum ve 95 Bulgar evi varken, Bulgar ve Yunanlıların işgalleri ve ardından Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ile bu durum tamamen değişmiştir. Özellikle istilacılar İğneada’dan motorlara binerek kaçarken çevreye yeni Türk aileleri yerleştirilmiştir. Demirköy İlçesi özellikle Büyük Kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Nutuk’ta da “Milli Şehit” olarak tanımladığı Hamdi Bey’in kaymakamlığı sırasında büyük imar hareketlerine sahne olmuştur. Bu devre sırasında yerli halk Hamdi Beyin önderliğinde imece usulü ile Hükümet Konağı’nı, ilkokulu ve Kırklareli'ne giden şimdiki mevcut yolu yaptırmıştır. Bu arada üzücü bir de olay meydana gelmiş ve binaların bitirilmesinin ardından durum valiye bir telgrafla bildirilerek eserleri yerinde görmesi istenmiştir. Ne var ki Demirköy’e oğlu ile birlikte gelen vali dönüşünde Rum çetecilerin baskınına uğramış ve bu sırada oğlu şehit-edilmiştir. Halen Kırklareli yolu üzerinde bulunan mezarlık o günün anısına Vali Mezarlığı olarak anılmaktadır.

Coğrafi Konumu

Demirköy, doğudan Karadeniz, kuzeyden Bulgaristan, batıdan Pınarhisar, güneyden ise Vize ilçelerinin arazileri ile sınırlanmıştır. Merkez Yıldız Dağlarının kuzeydoğu etekleri üzerinde Bulanık Deresi ve onun bir kolu olan Değirmendere tarafından derince yarılmış olan 300 m. yüksekliğinde bir seki üzerinde kurulmuştur.

 

İlçe merkezi güneybatıdan gelen Pınarhisar - lğneada yolu üzerinde, 41°, 49', 30'' kuzey enlemi ve27°,46' doğu boylamı arasında yer almaktadır.

Ulaşım 

Demirköy'ü diğer yerleşim yerlerine bağlayan tek yol, Yıldız dağları üzerinde son derece kıvrımlı bir yoldur. Ancak yapılan genişletme çalışmaları ile üç şeritli yol haline getirilmiştir. Kışın çok kar yağdığı günlerde kısa aralıklarla yol kapanıyor. Ayrıca daha önceleri bir köy yolu durumundaki sivriler köyünden geçerek Vize ilçesine çıkan ara yol asfaltlanarak Demirköy'ü diğer yerleşim yerlerine bağlayan alternatif bir yol haline getirilmiştir. Demirköy'ün İstanbul ile ilişkisi İğneada - İstanbul arasında her gün 3 sefer yapan otobüs şirketleri ile sağlanmaktadır.Yazın ek seferler düzenlenmektedir.Demirköy İstanbul arası 225 km.dir.İl merkezi olan Kırklareli'ne gidip oradan Demirköy'e gelmek daha zordur. Çünkü yol uzamaktadır.

Konaklama

Demirköy’de konaklama için güzel otel ve moteller bulunmaktadır. Her mevsim Demirköy’e gelenlere iyi ev sahipliği yapan konaklama tesislerinde müşterilere her yönü ile iyi hizmet verilmekte ve hizmette kusur edilmemektedir. Bu nedenle yolu Demirköy’e düşenler konaklama ihtiyacı duyduklarında gönül rahatlığı içinde otel ve motellerinde kalabilirler.Özellikle Yaz aylarında nüfusu mevcut nüfusunun iki üç katına çıkan Demirköy’de yiyecek içecek sıkıntısı çekilmemekte ve özellikle deniz mahsüllerini ise dört mevsim bulmak mümkündür.

 

 Hazırlayan/Seyit SÜREN