Müsellim, Pazarlı,Okçular,Sofular, Soğucak ve Topçular köyleri

Bu sayımızda da Vize ilçesinin Müsellim,Pazarlı,Okçular,Sofular, Soğucak ve Topçular köylerini tanıtıyoruz.Müsellim Arapça bir isim olup teslim eden anlamındadır.

KÜLTÜR SANAT 16.05.2015 17:22:00 0
Müsellim, Pazarlı,Okçular,Sofular, Soğucak ve Topçular köyleri

Merkezi otorite adına müsellem askerlerinin komutanı olarak bölgeyi yöneten kişilere bu isim verilirdi. Osmanlı Türkleri’nin Rumeli’yi almalarını sağlayan kuvvetlerin başında Yörükler( onlardan kurulmuş Yayalar ve Müsellemler) gelirdi. Sultan Orhan zamanında başlayıp Fatih’e kadar, gittikçe hızı azalarak süregelen büyük Yörük akını, çok kısa zamanda bölge topraklarını kolayca doldurdu ve Türkleştirdi. Müsellimler, Osmanlı Devleti'nde, pek çok görevi yerine getiren, harp zamanlarında ordunun geçeceği yolları temizlemek, köprüleri tamir etmek ve yol açmak gibi hizmetlerle de  becerikli idiler. Buna karşılık barış zamanlarında bütün vergilerden muaf sayılıyorlardı. Zaten bu ismi bu yüzden almışlardı. Barışta da seçkin sınıftılar. 1695’ten sonra iltizam sisteminden vazgeçilmesiyle taşradaki üst düzey yöneticiler bölgelerine gitmeyerek kendi yerlerine müsellim, voyvoda ve subaşı gibi isimlerle âyânları vekil tayin ettiler. Osmanlı merkezi otoritesinin zayıflaması üzerine devlet âyânlarla işbirliğini artırarak onları meşrulaştırdı. Âyânlar halk tarafından seçiliyor, kendilerine padişah tarafından berat veriliyordu. Trakya’ da ,hatta Türkiye’de  çeşitli bölgelerde birçok müsellim köyü vardır. Cumhuriyetin ilk yıllarında adı sadece müsellim olan köylerin bazıları diğer müsellim köyleriyle karıştırılmasın diye Trakya müsellim köylerine de ya coğrafi özelliğine, ya da kurucusu müsellimin özelliğine göre isimlendirilmiştir. Taşlımüsellim, Çerkezmüsellim,Kızılcamüsellim gibi isimler bulunmaktadır. Vize ilçesinin Müsellim Köyü Kırklareli iline 69 kilometre, Vize ilçesine 11 kilometre uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki altuında bulunmaktadır. Ekonomisi tarım, ghayvancılık ağırlıklıdır.

 

PAZARLI

 

Pazarlı’da Kırklareli ilinin Vize ilçesine bağlı şirin bir köydür.Pazarlıköyününde tarihi eski zamanlara dayanmaktadır. Köy sınırları içerisinde bal pazarı bulunuyormuş. Pazarlı köyünün adının buradan geldiği kulaktan kulağa zamanımıza ulaşmaktadır. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri  yöreninki gibidir.Zengin bir mutfağa sahiptir.Kırklareli iline 49 km, Vize ilçesine 7 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, diğer köyler gibi Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Pazarlı’nın ekonomiside tarım,hayvancılık ağırlıklı dır. Son yıllarda arıcılıkta ileri bir düzeye çıkmış olup ekonomisine katkı sağlamaktadır.

 

OKÇULAR

 

Okçular köyü, Anadolu'dan göç edenlerce kurulmuş bir köydür. Diğer Okçu köyleri ile geçmişte akrabalıkları varken şimdilerde bu sürdürülememektedir.Köyün gelenek, görenek ve yemekleri de Kırklareli bölgesi ve Trakya yöresinin hemen hemen aynisidir.Folkloru Kırklareli yöresi şeklindedir.Okçular,Kırklareli iline 61, Vize ilçesine 5 km uzaklıktadır.Okçular Köyün iklimi de kışları soğuk ve yağışlı yazları sıcak ve kurak olarak Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

 

Sofular köyü

 

 Sofular köyünün tarihi hakkında da yeterli bir bilgi bulunmamakla birlikte çok eskiye dayanan bir kuruluşu olduğu bilinmektedir. Şirin bir köy olup verimli toprakları nedeniyle tarım ileri düzeydedir. Tarımın yanı sıra son yıllarda meyvecilikte ağırlık kazanmıştır. Özellikler buğday,mısır,ayçiçeği en çok ekilen tarım ürünleridir.Hayvancılıkta ileri düzeyde bulunmakta olup. Ekonomisini bunlar oluşturmaktadır. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri de vize yöresine aittir Sofular köyü,Kırklareli iline 48 km, Vize ilçesine 10 km uzaklıktadır. Köyün iklimi de diğer köyler gibi Trakya Karasal iklimi etki altında bulunmaktadır.

 

SOĞUCAK

 

Soğucak Köyün adı, eski Yunancadan gelmektedir. Adı geçen dilden tercümeyle Soğucak Köyü'nün eski ad; Krionero (soğuksu) dur. Tarih içerisinde Türkleştirme politikasına uygun olarak köyün ismi, Soğucak olarak değiştirilmiştir. Köyün eski yerleşim yeri, günümüzdeki konumundan 2 kilometre dışarıdadır. Fakat zaman içerisindeki Yunan eşkıyaların saldırıları sonucunda, saldırılardan korunmak için köy toplu olarak, 2 kilometre içeriye çekilmiştir. Köyün, köy girişinden içeride olmasının sebebi budur.Köy yerleşkesi ana yoldan itibaren kuzey yönüne uzanan Soğucak deresinin oluşturduğu vadi üzerine kurulmuştur. Köyde genellikle eski Yunan mimarisine uygun yapılar bulunmaktadır. Bunun en göze çarpan örnekleri, yerleşim yerlerinde bulunan tarihi eser niteliğindeki evlerdir. Nüfus değişimi sırasında köye yerleşen Türkler, evlerin dizaynını kendilerine göre düzenlemişlerdir. Evlerin genel mimarisi, iki kat üzerine kurulmuştur. İlk kat genelde ambar ve ahır olarak kullanılmış, ikinci katında yaşam alanı oluşturulmuştur. Köyün mera sınırları içinde yer alan Gemi kaya mevkii, Trakların ve öncesi tunç devri kalıntıları taşımakta olup sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Köyün etnik çoğunluğunu, Pomaklar ve Yörükler oluşturmakla birlikte, etnik nüfusta Muhacirler de bulunmaktadır.

 

Coğrafi konumu, Ulaşım  ve Ekonomisi

 

Soğucak Köyü Kırklareli iline 44 kilometre, Vize ilçesine 14 km uzaklıktadır. Yıldız dağları eteklerinde iki tepe arasında kurulmuş olan köyün içinden de bir dere geçmektedir. Köyün deresi yazın dahi kurumamaktadır. Köyde sulama amaçlı bir de baraj bulunmaktadır. Köyün çeşitli yerlerinde doğal su kaynakları mevcuttur. Köye,Kırklareli-Vize yolu üzerinde bulunan Karaköprü (Soğucak köprüsü) den 2 kilometre sonra ulaşılır.Ekonomisi tarım,hayvancılı,orman ürünleri, bahçecilik,arıcılıktır.

 

 TOPÇU KÖYÜ  

 

Topçu köyü Kurtuluş savaşı yıllarında Kırklareli'yi düşmandan temizlemek amacıyla Gazi M.Kemel Paşa Çövenli köyü , Akıncılar köyü ve birçok yere asker yollamış ama bu günkü adıyla Topçu köy küyüne 200 300 adet top yollamıştır. Köyün adı buradan gelmektedir. Köy halkını mubadele ile Bulgaristan ve Yunanistan Batı Trakya'dan gelenler oluşturmuştur. Şirin ve verimli topraklara sahip bir köy olup, tarım çok iyi bir düzeydedir. Köyün ekonomisi de tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Arıcılıkta son yıllarda ilerleme göstermiştir. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri  Vize yöresine ve balkanlar özelliğindedir. Kırklareli iline 67 km, Vize ilçesine 11 kilometre uzaklıktadır. Köyün iklimi de Trakya Karasal iklimi etki alanında bulunmaktadır.  

Seyit SÜREN